Ako Hanka robota ľutovaľa…

od jozo

„Vieš, mne je to tak ľúto – my si tu sedíme na gauči, oddychujeme a on za nás musí robiť…“ hovorí Hanka, pokým ja s úsmevom v kuchyni pripravujem drink a po ceste do obývačky prekračujem robota, ktorý práve pracuje a pracoval za nás takmer tri mesiace.

Roomba 980 je najvyspelejší (a najdrahší) robotický vysávač z dielne firmy iRobot. My sme ho doma volali Roomba Boomba 🙂 Keď pred približne desiatimi rokmi začali prichádzať prvé robotické vysávače do našich končín, pracoval som vtedy ešte v PC REVUE a veľmi rád som recenzoval práve tieto stroje – tie lacnejšie vysávali náhodne a neúčinne, tie najvyspelejšie už používali ako-takú navigáciu, avšak od poriadneho upratania bytu to malo poriadne ďaleko. Preto som bol pri prvej inštalácii najnovšieho modelu pomerne skeptický – za pokus človek nič nedá, vyskúšame, prinajhoršom skritizujeme. Dnes však s úsmevom na tvári priznávam, že keď nás Roomba opúšťala, normálne mi aj ľúto bolo, pretože som vysávač posledný mesiac z kobky nemusel vytiahnuť.

Je to pomerne jednoduché. Vytiahnete z krabice, domovskú stanicu (malú čiernu škatuľku) s jedným káblom zapojíte do elektrickej siete, vytiahnete veľké robotické čudo v tvare UFA, necháte nabiť a… potom už len stiahnuť appku do mobilu, vyložiť nohy a hotovo. iRobot Roomba 980 môžete spustiť manuálne, ale na čo by ste to robili, keď to zvládnete pohodlne na diaľku cez mobil, nech ste kdekoľvek. Obrovská výhoda, ak ste častejšie na cestách, prípadne mimo domu. Ešte lepšie je, ak robot nastavíte na upratovanie v pravidelných intervaloch. U nás to bolo od 9:00 ráno každý pracovný deň, keď sme neboli doma a poctivo pracovali. Cez víkend sme nechali iRobot oddychovať (rozumej nechceli sme sa nechať budiť).

V jeden februárový týždeň sme Hankinej kamoške sľúbili, že jej postrážime na pár dní psa. Volala sa Bela, zlatý retriever, prakticky ešte šteniatko, len také poriadne väčšie. Blaznivá, milá, ale hlavne chlpatá. Keď sme videli, aké máme chlpaté oblečenie po prvom zoznámení (Bela miluje každého človeka tak, ako len dokáže človek človeka), trocha som sa obával, ako bude náš skromný byt vyzerať po týždni. A bol som veľmi milo prekvapený, keď som prišiel každý deň domov, všade čisto a z gauča sa na mňa rúti stále rovnako veselý psík. Každý pes má svoj pelech, do ktorého mu žiaden robot predsa nesmie. Preto sú v balení Roomby aj dva „majáky“ – drobné hranoly na baterky, ktoré môžu vytvoriť v okolí istého miesta buď kruhovú zónu, ktorú Roomba vynechá, alebo vytvoria neviditeľnú stenu, za ktorú Roomba nepôjde.

Chvíľu sme si na robot v domácnosti museli zvykať a vzájomne sa prispôsobiť. Najskôr sme mu vymysleli zlé miesto pre domácu stanicu – zavadzal nám pod pracovným stolom. Potom sme mu však našli ideálne miesto v rohu v obývačke, kde nikomu nezavadzal. Prvé dni som mal pocit, akoby sa Roomba hľadala, resp. vďaka kamere a množstvu senzorov mapovala celý byt. Chutia jej káble, ponožky a silonky, rýchlo sme si však zvykli tieto odpratať zo zeme pri odchode z bytu. Po pár dňoch fungovala naša súhra dokonale.

Miesto, ktoré je viacej znečistené, Roomba prejde viackrát.

iRobot 980 nedočiahne na kľučky 🙂 Logicky. Ak sme chceli mať každý deň upratanú aj spálňu a kúpelňu, museli sme nechať otvorené dvere do týchto izieb. A čo ďalej? Ďalej sme už o Roombe veľmi nevedeli, žila si svojim upratovacím životom. Občas sme ju po príchode domov našli zaseknutú pod posteľou (bola tma a nevedela sa odtiaľ dostať), prípadne zavretú v kúpeľni – zlatá, chcela povysávať aj za dverami, ale pri tom sa zabuchla a potom už nedočiahla… na kľučku 🙂

Ako vlastne robot vysáva? Keď prechádza po miestnosti, štetinky zbierajú špinu pod robot tak, ako to robia autá, ktoré vidíme v mestách čistiť ulice. Na spodnej strane Roomby sú potom dva oproti sebe sa pohybujúce gumenné valčeky, ktoré spolu s vysávacím systémom zberajú všetku špinu do zbernej nádoby. Samozrejme nechýba HEPA filter.

 

Menšie byty zvládne povysávať na jedno nabitie, pri tých väčších (video nižšie demonštruje upratovanie 6-izbového bytu) sa pri vybití baterky sama vyberie do domovskej stanice, nabije sa a keď budete opäť plná energie, bude pokračovať vo vysávaní tam, kde prestala.

Nečistoty zbiera do odnímateľného zásobníka. Najskôr sme ju čistili raz za týždeň, potom aj Roomba pochopila, že sme pri nej už dostatočne zleniveli a začala hlásiť potrebu vysypávania svojho zásobníka približne raz za dva týždne. Aj keď som na úvod mal pocit, že toho veľa nepovysáva, pohľad do zberného zásobníka mi potvrdil opak. Slušné množstvo špiny a prachu. Samozrejme sa Roomba nedostane všade. Prekvapivo si poradila so stredne veľkým kobercom s poriadne veľkým chlpom v strede obývačky – automaticky dokáže zvýšiť výkon na kobercoch a na miestach, ktoré sú viacej znečistené, tie prejde viackrát.

Sem-tam požuje káble (čím tenšie, tým jej viac chutia), takže ich budete musieť  z dvoch oproti sebe sa pohybujúcich rotujúcich valcov v spodnej časti, ktoré zbierajú hlavnú špinu, občas jednoducho vymotať Nepoupratuje napríklad za smetným košom či na miestach, kam sa fyzicky nezmestí, či už na výšku, alebo na šírku. Zostal som však zarazený, ako dobre si poradila s rohmi a hranami. Najskôr Roomba 980 prejde celý byt, detailne povysáva všetko čo treba a po ukončení tejto fázy prejde celý byt ešte raz po všetkých hranách. Ako prebieha samotné vysávanie? Takto:

Ok, za 999 Eur (existujú aj lacnejšie modely) som si hovoril, že je to iba technologický a v praxi nepoužiteľný úlet. Po pár mesiacoch používania však priznávam, že je to užitočný pomocník, s ktorým takmer zabudnete na upratovanie. Nevysáva chaoticky, ale systematicky, s prehľadom a účinne. A mať povysávaný byt každý deň znamená v neposlednom rade aj menej alergénov. Samozrejme, približne raz za mesiac sme vytiahli aj klasický vysávač a doupratovali miesta, kam sa Roomba nedostala, ale nebolo ich veľa. A prach (z pracovného či televízneho stolíka) sme museli utierať stále manuálne 🙂 Ak máte aspoň 2-izbový byt (samozrejme čím väčší, tým lepšie) s množstvom rovných plôch a naopak menším množstvom prekážok, vyblázni sa Roomba vcelku slušne a efektívne. Schody zatiaľ prejsť nevie, takže ak máte rodinný dom, budete ju musieť sem-tam jednoducho preniesť.

Ak nestíhate (rodina, zvierací miláčik, veľa práce, cestovanie…) prípadne z duše neznášate vysávanie, je iRobot Roomba 980 výborným a najmä každodenným pomocníkom. Chvíľku si na seba budete zvykať, ale po prvom týždni či dvoch už ani nebudete vedieť, že ju vôbec máte. Teda budete, keď každý večer otvoríte dvere a stále bude rovnako čisté, pretože povysávala za vás. Roomba, budeš nám chýbať… 🙂

Prečítaj si tiež