Mesiac bez TV a smartfónu… idete do toho s nami?

od jozo

Rozhodli sme sa pre tak trocha netradičnú výzvu. Mesiac bez TV a bez smartfónu. Pridáte sa?

Minulý rok sme si dali vo februári mesiac bez televízie a bol to veľmi príjemný pocit. Zrazu sme mali viac času na iné veci – knižky, prechádzky a mnoho ďalšieho. Keď k tomu pridáme všetky tie štúdie, ktoré hovoria o tom, ako sme závislí od smartfónov, Facebooku a neustáleho „instatného sveta“ (potrebu byť neustále online a očakávať okamžitú reakciu), bolo rozhodnutie jasné. Marec bude mesiac výzvy – bez TV a bez smartfónu.

Príprava? Veľmi jednoduchá – smartfóny sme odložili do šuflíkov a vymenili sme ich za klasické tlačidlové telefóny, ktoré sa svojou funkcionalitou blížia k rokom 90-tym – dokážu tak maximálne poslať SMS a môžeme si z nich zavolať. Diaľkového ovládača od TV sa jednoducho nedotkneme. Namiesto toho sme sa vybrali do kníhkupectva a nakúpili zopár kníh.

Cieľ? Vyskúšať ten rozdiel. Nechcete to vyskúšať aj vy? Pridajte sa k nám v mesiaci výzvy – stačí ak vypnete TV a odložíte smartfón. Poďte do toho, sme zvedaví na vaše poznatky a skúsenosti!

Poznatky po prvých dňoch bez TV a smartfónu? Veľmi príjemné, ale aj zaujímavé:

  • už mi ani nenapadne zobrať do rúk smartfón počas šoférovania a kontrolovať maily či Facebook (áno, hanbím sa, sem-tam som to robil…)
  • keď idem na stretnutie do mesta na adresu, kde som ešte nebol, musím sa pozrieť do mapy vopred, kam idem a nemôžem si navigáciu vytiahnuť z vrecka – na druhej strane si viac všímam okolie
  • v práci ani v súkromní už nepípa telefón ako bláznivý, omnoho lepšie sa tak človek sústredí najmä v práci
  • keď niekto skutočne niečo potrebuje, zavolá… a keď nezavolá, nie je to až tak súrne
  • …ešte viac ako 20 dní 🙂

Prečítaj si tiež