5 tipov ako sa rýchlo a kvalitne poistiť na cesty

od jozo

Poistenie na cestách je pre mnohých dnes samozrejmosťou. Ako však vybrať kvalitné a cenovo rozumné poistenie a pri tom nestráviť pri výbere a nákupe mnoho času? Prinášame 5 tipov, ako si byť na cestách istí, že aj keď sa vám niečo stane, bude o vás dobre postarané.

1. Celoročná alebo časovo obmedzená platnosť

Celoročné cestovné poistenie je dnes za minimálne poplatky (cca od 15 eur) dostupné v rámci balíkov k rôznym iným, najmä bankovým produktom ako pripoistenie platobnej karty, služba ku kreditnej karte a k ďalším iným, najmä poisťovacím produktom. Ak cestujete často, teda aspoň 3-4x do roka sa vydáte do Euŕopy a mimo nej, oplatí sa vám poobzerať sa po celoročnom poistení. Pozor však na rozsah krytia, to je najmä pri lacnom celoročnom poistení, ktoré je ako súčasť iných produktov, pomerne okresané. Existuje aj možnosť poistenia celoročného prerušovaného pobytu, ak viete, že budete častejšie v zahraničí a občas sa vrátite na Slovensko.

2. Územná platnosť

Veľmi dôležité je si vybrať cestovné poistenie podľa toho, kam cestujete – doslova za pár eur sa viete poistiť pri cestách do susedných štátov SR. Čím širšia je územná platnosť, tým vyššia je typicky cena poistenia. Ak však viete, že budete cestovať iba v rámci Európy, nemá zmysel, aby ste platili zbytočne za celosvetové poistenie. Ak plánujete cestu mimo Európy, nemusíte sa poisťovať ani v tomto prípade s územnou platnosťou na celý svet ak napríklad viete, že nenavštívite USA a Kanadu. Existuje totiž aj možnosť vybrať cestovné poistenie, ktoré pokryje celý svet okrem týchto dvoch štátov, kde je zdravotná starostlivosť skutočne drahá.

3. Využite porovnávač cien!

Keď idete kúpiť novú TV, mobil či notebook, bežne si porovnáte ceny v porovnávačoch cien ako je Heuréka či Pricemania, však? Prečo tak nespraviť aj v prípade cestovného poistenia? Nám sa osvedčil porovnávač cestovného poistenia x-poistenie.sk – na úvod zadáte parametre poistenia (časová a územná platnosť) a porovnávač cien vám „vypľuje“ tucet poistení od rôznych poisťovacích spoločností. Na jedinej stránke vidíte prehľadne ceny všetkých poistovní a rozsah krytia vďaka ikonkám, ktoré symbolizujú jednotlivé poistné krytie (úraz, batožina, právna ochrana, atď). Stačí si iba vybrať ten správny pomer ceny a výkonu a priamo sa môžete aj online poistiť.

4. Poistite sa online

Takmer všetky poistovňe dnes ponúkajú možnosť online poistenia a väčšina Slovákov na cestách aj tento spôsob poistenia využíva. Šetríte tak váš čas a najmä peniaze, poistovne nemusia platiť pracovníkov za priehradkami ani za prenájom kamenných predajní a tak môže byť aj samotné cestovné poistenie lacnejšie. A v prípade poistnej udalosti vyriešite všetko online, prinajhoršom si poisťovňa vyžiada doklady (napr. o zaplatení za lieky) zaslať poštou.

5. Necestujte bez poistenia!

Cítite sa zdravo, plní energie a vám sa predsa nemôže nič stať… Omyl, stať sa môže čokoľvek a kdekoľvek – ukradnú vám batožinu, ešte horšie peňaženku či cestovný pás, zadrží vás polícia bez udania dôvodu, príde vám zle od žalúdka a budete potrebovať pomoc na mieste. V týchto prípadoch si všetky udalosti od nákupu náhradných vecí, cez právnu pomoc v danom štáte až po ošetrenie u lekára zaplatíte sami. A verte nám, že riskovať niekoľko tisícok eur za to, že ste chceli ušetriť pár eur, sa skutočne neoplatí.

TEST: ako rýchlo a kvalitne sa dnes dá poistiť online

Aby sme neboli iba v teoretickej rovine, vyskúšali sme to za vás. Koncom decembra sme sa vydali na 10 dní do Maroka a okrem celoročných poistení k bankovým účtom sme nechceli nechať nič na náhodu a hľadali sme aj špeciálne cestovné poistenie na tento trip. Otvorili sme teda porovnávač cestovného poistenia x-poistenie.sk a vybrali záložku Cestovné poistenie:

Vyplnili sme základné údaje, teda začiatok a koniec poistenia, územnú platnosť (keďže sme cestovali do Afriky, vybrali sme Svet mimo USA a Kanady) a nevybrali sme si poistenie storno poplatkov, keď sme uzatvárili cestovné poistenie deň pred cestou:

V ďalšom kroku nám porovnávač ponúkol 10 rôznych poistení v cenách od 28,80 eur až po 96,64 eur – vybrali sme si to najlacnejšie (dôvody: krátka cesta, rozumný rozsah poistného krytia) a klikli na Poistite sa:

V ďalšom kroku sme vyplnili údaje o oboch poistníkoch (pre ochranu osobných údajov ich nateraz neuvádzame):

V ďalšom kroku sme platbu uhradili a dostali sme okamžite potvrdenie o poistení, pričom do pár sekúnd nám zároveň do e-mailu prišli všetky potrebné dokumenty a mohli sme tak vyraziť na cesty:

Ako dlho trval celý tento proces? 7 minút a 28,80 eur pre spokojné cestovanie 🙂

Prečítaj si tiež