Výborná správa pre cestovateľov – od 15. júna sa „ruší“ roaming v EÚ

od jozo

Od tohto dátumu Európska komisia zavádza strop vo výške 3,2 eurocenta za minútu volania, 1 cent za textovú správu a 7,7 eura za jeden gigabajt prenesených dát. V praxi to znamená, že od 15.6. sa už nebudeme musieť pri cestovaní v rámci EÚ obávať o telefónne účty.

Roaming ako taký (využívanie siete domáceho operátora v cudzej krajine) samozrejme z technologického hľadiska zostáva (stále budete vidieť písmenko R v stavovom riadku na displeji telefónu), avšak stanovené veľkoobchodné ceny medzi operátormi sa budú s veľkou pravdepodobnosťou blížiť k tým, ktoré budú operátori účtovať svojím zákazníkom. Ešte pravdepodobnejším variantom však je, že operátori už nebudú rozlišovať medzi volaním na Slovensku a v zahraničí a jednoducho zahrnú hovory, textové správy a dokonca aj dáta vo mesačného paušálu. Takže cestovanie od júna 2017 bude pravdepodobne vyzerať nasledovne – nech vycestujete na dovolenku v rámci Európskej únie na akokoľvek dlho, v najbližšom účte od operátora prakticky nepostrehnete žiadnu zmenu či poplatky. Maximálne doplatíte pár eur za dáta. Operátori takmer s istotou pripravia už od tohto leta nové a atraktívnejšie roamingové balíčky, prípadne ich ponúknu priamo v rámci existujúcich paušálov a programov.

Znižovanie roamingových poplatkov je dlhodobou (a aj politickou) témou Európskej únie a postupom rokov vďaka niekoľkým nariadeniam klesli ceny služieb v roamingu na prijateľné hodnoty. Od 15.6.2017 je však max. veľkoobchodná cena medzi operátormi za minútu volania (3,2 eurocenta) paradoxne nižšia, ako keby ste volali v rámci Slovenka v prípade niektorých nižších balíčkov a paušálov. A tým sa znižovanie poplatkov nekončí, do roku 2022 (tzn. v najbližších piatich rokoch) by mala klesnúť cena za gigabajt až na 2,5 eura.

Na situáciu ohľadom „rušenia“ roamingu sme sa spýtali aj najväčších operátorov u nás, aký to bude mať vplyv na zákazníkov a ich cestovanie v rámci EÚ:

  • Alexandra Piskunová, Orange: „K našim plánom v tejto oblasti sa ešte nebudeme vyjadrovať.“
  • Michal Korec, Telekom: „Pre regulované roamingové služby platí, že zákazník bude mať v EÚ určené podmienky ako doma v zmysle ustanovení podľa nariadenia. Detailné podmienky uvedieme pri štarte novej vlny regulácie roamingu.“

Je zrejmé, že ide o čerstvú informáciu aj pre operátorov. My sa už však teraz tešíme na ich novú ponuku. Pretože sa nám bude všetkým ľahšie cestovať 🙂

Prečítaj si tiež