Oxford – mestom bicyklov nie je len Amsterdam

od jozo

Keď sa povie Oxford, okrem natáčania Harryho Pottera asi každému z nás hneď príde na um jedna z najstarších univerzít – Oxfordská univerzita, ktorá toto mesto preslávila a ktorá patrí do rebríčka TOP 10 najprestížnejších univerzít sveta.

Pred tromi mesiacmi som sa išla pozrieť do Oxfordu aj ja na pozvanie jednej známej, ktorá tam momentálne žije. Bola som presvedčená, že Oxfordská univerzita je len jedna veľká, dlhá budova. Avšak, univerzita je ako keby komplex ďalších budov, ktorá sa skladá z tzv. colleges, ktorých je asi 38. Takže Oxford je naozaj univerzitné mesto. A nie len to.

Keď som sa prechádzala po anglických uliciach Oxfordu, dýchala na mňa minulosť prepojená s prítomnosťou. Starovekým múrom, stenám univerzít, kostolom a vežiam dodávali mladého ducha študenti, ktorých bolo možnosť stretnúť všade.

Ak má človek záľubu v starých, pochmúrnych múroch, určite by nemal vynechať príležitosť návštevy Oxfordu.

Na chodníku kráčajúc do školy, v kaviarňach, kde si robili domáce úlohy so spolužiakmi, v autobusoch, či na ceste, kde sa premávali na bicykloch snažiac sa uhnúť dvojposchodovým červeným autobusom. Tieto dvojkolesové dopravné prostriedky využívajú veľmi často. A všade. Kam som sa pohla, číhal na mňa niekoľko metrov dlhý rad bicyklov, opretých o ploty v blízkosti univerzít, kaviarní či barov. Až som mala niekedy pocit, či som si mesto nepomýlila s Amsterdamom.

High Street v Oxforde sa považuje za hlavnú ulicu, ktorá vás privedie ku Carfax Tower, čiže do centra Oxfordu. Keď budete kráčať po High Street smerom k centru, po vašej ľavej strane budete vidieť University College a po pravej strane ďalší rad colleges. Zablúdiť môžete do jednej z útulných typicky anglických kaviarní či reštaurácií, malých obchodíkov, ktoré sú ako keby vsunuté pomedzi mohutné múry univerzít.

Z High Street určite vybehnite aspoň na jeden drink na strechu z jedného barov/klubov, ktorý nesie názov TVC – THE VARSITY CLUB. Priznám sa, že keby niet mojej kamarátky, o tom mieste by som nevedela. Bežný turista ho nepozná, jedine, keď ide s nejakým miestnym. Bar ma veľmi zaujal, má takmer 4-5 poschodí a na poslednom poschodí sa nachádza terasa s výhľadom na vežičky univerzít. Keďže sa v Anglicku počasie veľmi mení, takmer z hodiny na hodinu, z minúty na minútu, výnimkou nie je ani Oxford. Na streche tohto baru budete mať k dispozícii deky a keď bude treba aj vyhrievacie lampy, preto si bez akejkoľvek obavy počasia môžete objednať aj chladivý drink + k tomu vyčarovať nejaké fotky. Pocity, ktoré si budete odtiaľ odnášať, budú neopísateľné.

Ak vás nadšenie pozrieť si  Oxford z vrchu ešte raz nebude opúšťať, dajte si tú námahu a vyšliapte si po točivých úzkych schodoch na terasu Carfax Tower – po jedinej zachovanej veži z kostola sv. Martina z 12.storočia. Ak je vaša kondička slabá, bude to trošku makačka, ale za ten výhľad z vtáčej perspektívy to určite stojí. Predtým, ako sa pustíte zdolať túto točivú cestu takmer do neba, zaplatíte vstupné. Bohužiaľ, nespomínam si koľko som platila, ale určite to bolo do 5-tich libier. Viac nie.

Zaujímavosťou na tejto vežičke sú hodiny, ktoré môžete vidieť z vonku pred vchodom do veže. Hodiny sú replikou ešte z pôvodného kostola. Veža používa mechanické figúrky tzv.“ quarter boys“ na odbíjanie každej štvrť hodiny. Keď sa slávnostne vyšplháte na strechu veže, okrem úchvatného výhľadu vás možno zaujme stará plechová strecha, ktorá sa na terase nachádza. Turisti na nej zanechávajú svoje odkazy a pozdravy v rôznych jazykoch.

Z Carfax Tower to budete mať na skok navštíviť Christ Church – jeden z objektov veľkolepej univerzity. Práve toto miesto inšpirovalo filmových tvorcov k natáčaniu Harryho Pottera.

Okrem návštevy Christ Church nechajte svoje nohy viezť smerom ku kruhovej budove Radcliffe Camera – ku knižnici. Bola založená v rokoch 1737-1749. Knižnica je prepojená podzemným tunelom s Bodleyovou knižnicou. Preslávila sa svojimi jedinečnými zbierkami kníh a rukopisov. Každá kniha, ktorú chytíte do ruky, rozpráva svoj jedinečný príbeh. Tiež sa budova knižnice radí medzi obľúbené fotografie pohľadníc.

Na Radcliffe square určite zavítajte na šálku anglického čaju či dobrej kávy do Valuts and Garden Cafe, ktorá vás prenesie takmer do rozprávkovej minulosti. Sedieť sa dá aj vonku, čo dáva kaviarni väčšie čaro. Okrem učiacich sa študentov, budete cítiť pokoj a príjemnú atmosféru. A keď neviete po anglicky, nič to. Obslúži vás jeden sympatický poliak, ktorému určite rozumieť budete.

Keď sa znovu dostanete na High street o pár metrov od Radcliffe square môžete ísť chutne nakúpiť do Covered Market. Trh, ktorý vás zláka jedinečnými kúskami dobrôt a každý si tu určite príde na svoje. Je tu taktiež veľa obchodíkov so suvenírmi pre turistov. A keď si už aj tak nič nekúpite, nazrite tam aspoň jedným okom, má to naozaj svoju atmošku.

To, čo sa mi páčilo na Oxforde, boli staré poštové schránky, ktoré sa nachádzali pred poštou. Boli pekne rozdelené a mestu to dodávalo šmrnc. Podľa vlastnej skúsenosti mám odskúšané, že fungujú, takže pohľadnice, ktoré pošlete, sa doručia bez problémov.

Keď som sa dostala ku Magdalen College School, chcela som si odfotiť malých chlapcov – školákov v uniformách, ktorí boli práve vonku pravdepodobne na prestávke. Hneď ako ma uvideli, že si ich fotím, začali na mňa pokrikovať: No, no. No picture. Musela som sa začať smiať, ako na mňa kričali s vážnym výrazom tváre a so zdvihnutým prstom tento odkaz. No i tak sa mi podarilo zachytiť aspoň dve fotografie týchto budúcich inteligentov. Magdalen College School sa nachádza vo veľmi peknom prostredí, blízko botanickej záhrady s krásnym areálom.

Veslovanie je športom číslo jeden pre oxfordskú univerzitu. Je obľúbeným športom medzi študentami. A ešte fotogaléria z Oxfordu na záver:

Prečítaj si tiež