„Zrkadlovku nechajte doma, zoberte si na dovolenku mňa!“ – Canon PowerShot G7 X Mark II

od jozo

Na zachytenie zážitkov pri našom 4-mesačnom túlaní po svete sme mali so sebou zrkadlovku. Keď sme sa však nedávno vybrali na týždeň do Maroka iba s príručnou batožinou, hľadali sme kompaktnejšiu a komfortnejšiu náhradu, avšak nechceli sme straviť na kvalite. Zavolali sme kamošom do Canonu a tí nám poradili G7-čku. Tak ako nadšene cestujeme, tak sme boli nadšení aj z výsledných fotiek.

Všetky fotografie v článku sú nasnímané fotoaparátom Canon PowerShot G7X Mark II, po kliknutí sa otvoria v plnej kvalite. Fotky neboli nijak dodatočne upravované.

Koštrukcia a prvý pocit

Keď prvýkrát vezmete do ruky Canon PowerShot G7 X Mark II, bude sa vám zdať trocha ťažší ako iný kompakt, na ktoré ste boli doteraz zvyknutí (hovoríme o tých lacných 150-200 eurových fotoaparátoch). Váži 319 gramov vrátane batérie a pamäťovej karty SD. Batéria by mala vydržať na 300 záberov, v praxi sa nám však nestalo, že by sme ešte večer po celodennom fotení nemali dostatok kapacity na ďalšie fotenie. Pri rozmeroch 105,5 x 60,9 x 42,0 mm sa dobré drží aj v jednej ruke, čomu napomáhajú pogumované grypy na prednej strane a aj na palec. Konštrukcia pôsobí masívne, nič nevŕzga, dominantným prvkom celého fotoaparátu je objektív, ktorý zaberá veľkú časť prednej strany. Blesk je schovaný na vrchnej hrane a „vyskočí“, keď mu na to dáte povel manuálnym posuvníkom na ľavej hrane. Pamäťová karta sa spolu s batériou vkladajú zo spodnej strany, my sme používali klasickú SD kartu s kapacitou 32 GB. Nechýba samozrejme možnosť upevnenia na tripod. Na pravej hrane sa vedľa tlačidla Wi-Fi (dostaneme sa k nemu za chvíľu) nachádza za záslepkou ešte microHDMI výstup na pripojenie k veľkoplošnej obrazovke a prekvapivo pre nás tu je aj microUSB konektor, takže rovnakou nabíjačkou, ako nabíjate mobil, si nabijete aj fotoaparát a nemusíte tak brať so sebou externú nabíjačku na cesty (perfektné, ďalšie ušetrené miesto v batohu).

Canon myslel v prípade cestujúcich najmä na komfort. A ten dosiahol veľkým 3-palcovým dotykovým displejom, takže nemusíte nič ovládať manuálne (ak nechcete), dotykom viete zaostriť na ľubovoľné miesto vo fotografii aj videu a zároveň je displej odklápateľný. Ak ho odklopíte úplne (180 stupňov vertikálne), môžete sa pohrať dokonca s „kompaktnými“ selfies. Tým, že je displej vďaka mechanizmu dvoch párov nožičiek ešte vysúvateľný, je G7-čka výborným parťákom ak máte radi podhľady alebo nadhľady.

Selfie s kompaktom? Vďaka výklopnému displeju G7-čky žiaden problém.

CMOS typ 1.0 a DIGIC 7

Základom úspechu je obrazový procesor DIGIC 7 ukrytý v tele tohto kompaktu (odporúčame pri kúpe zakúpiť aj originálne kožené puzdro šité presne na mieru tohto fešáka), ktorý vďaka veľkému snímaču umožní zachytiť rovnako kvalitné zábery, ako by sme mali so sebou zrkadlovku entry triedy. Ak sa pohrávate sem-tam aj s videom, môžete si vyskúšať kvalitu objektívu na videozázname do maximálneho rozlíšenia Full HD (60 fps) – to je možno jedna z mála chybičiek G7-čky, že nepodporuje 4K video. Druhá chybička je absencia panorámy, ktorú dnes ľudia majú veľmi radi, prípadne rozmáhajúca sa 360-stupňová snímka, tú sme však v kompaktoch ešte nevideli vôbec. Čím nás však model PowerShot G7 X Mark II zaujal je schopnosť snímača CMOS poradiť si s podmienkami so slabým svetlom (večerné fotografie, západy slnka, nočné prechádzky…).

Canon PowerShot G7 X Mark II patří k těm stále jen několika málo foťákům na světě, které posunují hranice a které dokáží v šikovných rukách za dobrých podmínek (a bez maximalistických ambicí) opravdu reálně konkurovat zrcadlovkám… Zdroj: FotoGuru.cz

Prepojenie s telefónom

My sme si za týždeň testovania okamžite obľúbili Wi-Fi pripojenie (foťáčik môžete pripojiť na ľubovoľnú „wifinu“, alebo priamo s vašim telefónom vďaka appke Canon Camera Connect. Vždy večer sme si tak v kľude pri drinku mohli stiahnuť do telefónu vybrané fotografie a nahrať ich na sociálne siete či poslať domov. Po prvotnom nastavení hesiel je každé ďalšie zapnutie prenosu otázkou prakticky 10-15 sekúnd, appka je stabilná a spohľalivá. Cez Wi-Fi je možné fotoaparát aj ovládať na diaľku, zoomovať, meniť nastavenia… Takže ak si so sebou na cesty zoberiete mini-statív, ktorý zaberie minimum miesta, môžete si robiť selfie či spoločné fotografie aj na väčšiu diaľku ako je dosah vašich rúk 🙂

Nastavenia ako z poriadnej zrkadlovky

Precízna optika značky Canon s clonovým číslom f/1,8 – 2,8, 24 mm 4,2-násobným optickým zoomom a citlivosťou ISO až do 12 800 zabezpečuje v ľudovej reči to, že kdekoľvek tento kompakt vyberiete z vrecka a stlačíte spúšť, na 99% budete zo záberom ako rekreačný fotograf spokojný, ak nie nadšený. Svetelný objektív v spolupráci s dobrou optickou stabilizáciou sa o to postarajú. Bola by však veľká škoda cvakať celý čas na automatike a nevyskúšať si všetky režimy, ktoré Canon ponúka. Dve horné kruhové ovládacie prvky slúžia práve na prepínanie medzi režimami – nájdete tu všetky, ktoré poznáte na zrkadlovkách (M, Av, Tv, P, Video, Auto). Nižší kruhový ovládací prvok slúži na nastavenie kompenzácie expozície. Okolie objektívu tvorí prstenec (môžete voliť medzi plynulým a krokovým ovládaním), ktorého funkcia sa mení v závislosti od režimu – môže slúžiť ako ovládanie zoomu, ostrenia, nastavenia hodnoty ISO, hĺbky ostrosti a pod. Každému sa páčia tie efektné profi-fotografie, keď je niektorý z objektov v popredí krásne zaostrený a pozadie je rozostrené. Vďaka dotykovému zaostreniu a dobrej kontrole hĺbke ostrosti môžete s týmto foťáčikom tvoriť takého efektné fotografie už aj sami. Pár takýchto momentiek:

Keďže kompaktné fotoaparáty sa stále tešia obľube najmä vďaka ich kombinácii veľkosti tela a kvality fotografie a nahrádzajú tak mnohokrát fotomobil, používateľ chce aj v dnešnom kompakte to, čo nájdete v mobile – napríklad rôzne kreatívne režimy fotenia, ktoré G7-čka zjednotila v režime SCN. Tu sa môžete „vyblbnúť“ dosýtosti, nájdete tu režimy:

  • Fotenia hviezd (Star)
  • Fotenia nočnej scenérie z ruky (Handheld NightScene)
  • HDR (High Dynamic Range)
  • Fish-eye effect
  • Art bold effect
  • Water paiting effect
  • Miniature effect
  • Toy camera effect
  • Background Defocus
  • Soft focus
  • Grainy B/W
  • Underwater
  • Fireworks
  • a ďalšie…

Určite si vyskúšajte Fish-eye effect – aj keď ide iba o softvérovú úpravu, ale ak ste ešte s rybím okom nefotili, budete mať pocit, že máte v rukách poriadnu zrkadlovku s takýmto špeciálnym objektívom. Čiernobiela fotografia (Grainy B/W) umožní zachytiť dovolenkový moment z iného, miestami veľmi nečakaného uhla pohľadu, napríklad v rôznych úzkych uličkách, pri pamiatkách a pod. Podvodný režim (Underwater) skúšajte iba so špeciálnym vodeodolným puzdrom 🙂 Ak by ste si ho chceli dokúpiť, hľadajte označenie WP-DC55.

Častý problém – fotíme z tmavej miestnosti výrez, kde je množstvo svetla. Canon PowerShot G7 X Mark II si s týmto záberom elegantne poradil.

Ultimately, it’s an enjoyable camera to use and it does well capturing still images. Zdroj: imaging-resource.com

Fotografie sa automaticky ukladajú v JPEG formáte, štandardne je nastavené najvyššie rozlíšenie 5472 x 3648 pix (20 Mpix), najnižšie možné nastaviteľné rozlíšenie je 2400 x 1600 pix (4 Mpix). V najvyššom rozlíšení si môžete zvoliť ešte aj záznam priamo do RAW-u, ale to je skôr výber pre polo-profi a zdatnejších fotografov, ktorí sa neskôr chcú vyhrať v postprocese s úpravou fotografie. Ak radi fotíte dynamické a športové scény, budete nadšení z High speed continues snímania, ktorý zvládne zachytiť až 8 RAW snímok za sekundu pri neprerušovanom snímaní, čo je približne dvojnásobne toľko, ako dokážu iné kompakty v tejto cenovej kategórii.

Treba pochváliť detailnú kresbu fotoaparátu.

Kvalita fotografie

Toto je asi najdôležitejšia časť, kvôli ktorej si ľudia kupujú kompakty. Aj keď fotomobily prešli obrovský kus cesty a neustále sa zlepšujú, fyzické rozlíšenie snímača a veľkosť šošoviek sú jednoducho veci, ktoré jasne ukážu kvalitu fotografie. My sme toho sami dôkazom – pri prezentáciách (a to stačí aj 50-palcový televízor, nehovoriac o veľkých projekčných plátnach) jasne vidieť rozdiel medzi fotkami z mobilu a zo zrkadlovky – šum a hĺbka ostrosti nás vždy odhalia. A práve kvalitný kompakt tieto rozdiely stiera. Keď zoberieme do úvahy veľkosť, rozmery, komfort a možnosti, ktoré G7-čka ponúka, vo výsledku sme boli viac ako len spokojní. Veľmi sme sa tešili z fotografií, ktoré G7-čka vyprodukovala. Kvalitné, ostré, detailné a to aj v rôznych svetelných podmienkach. Ak sme sa dostali do podmienok, s ktorými si už automatika nevedela poradiť (napr. silné protisvetlo pri západe slnka s odrazom mora), prepli sme na manuál a s fotografiou sme sa vyhrali.

Tu už automatika nestačila, prepli sme na manuál – F11, expozičný čas 1/2000.

Nadchla nás však najmä ovládateľnosť hĺbky ostrosti v kombinácii s dotykovým ostrením. Niektoré médiá píšu o problémoch s kresbou fotografie v rohoch, ktoré si časom aj netrénované oko možno všimne, nie je to však dôvod prečo hádzať tento kompakt do koša.

Niekde uprostred Maroka. V pravom dolnom rohu si môžete všimnúť slabšiu kresbu, nič tragické…

Opak je pravdou – ak si raz vyskúšate, ako vyzerajú fotky z dovolenky z takto vyspelého kompaktu a porovnáte s ich s fotkami z mobilu, už nebudete chcieť odísť na dovolenku bez kompaktu. Netreba zabudnúť ani na dobrý zoom, ktorý využívali sme do maximálnej hranice optického zoomu, niekoľko príkladov:

Výstup z fotoaparátu je výborný, plný detailov a jemnej kresby. Veľkú zásluhu má na tom nový procesor DIGIC 7, ktorý koriguje pomerne komplikované geometrické skreslenia a chromatické chyby. Zdroj: FOTOma.sk

Pokročilý kompakt Canon PowerShot G7 X Mark II spája to, čo cestovateľ často hľadá – kombináciu kompaktných rozmerov a vynikajúcu kvalitu obrazu. Takú kvalitu obrazu, ktorú z fotomobilu za žiadnych okolností (aspoň dnes, na prelome 2016/2017) nedostaneme a zároveň je kvalita obrazu podobná zrkadlovkám v entry triede. Cieľovka? Nadšený foto-amatér. Aj keď sú celosvetovo kompakty na ústupe, sme radi, že Canon myslí na ľudí, ktorí stále hľadajú kvalitu ukrytú v neveľkých rozmeroch. My dávame pochvalu a G7-čku určite berieme aj na náš ďalší výlet.

Obrazová kvalita je vynikající – v rámci očekávání kompaktu, byť s jednopalcovým čipem. Zdroj: digineff.cz

PS: Ak sa rozhodnete pre kúpu a poponáhľate sa, do 20.1.2017 stále platí zimný cashback od Canonu, kedy vám výrobca vráti 30 Eur 🙂

Technické parametre

Testovacia fotogaléria

Prečítaj si tiež