Gabika Berdisová: Spoznávame Nórsko s trojročným drobcom (časť I.)

od Gabriela Berdisova

Cesta trollov s malým dieťaťom? V septembri 2016 sme si splnili náš dlhodobý cestovateľský sen. Strávili sme nezabudnuteľné dva týždne v jednej z najkrajších krajín sveta. V krajine neopísateľnej prírodnej krásy, nádherných fjordov. Píše Gabika Berdisová.

Píše Gabika Berdisová.

V krajine s obrovským bohatstvom pod morskou hladinou. V krajine ekológov so zodpovedným prístupom k prírode a k životu. V krajine, kde aj cestovanie s malým dieťaťom je doslova zážitkom pre obidve strany. Nórsko každoročne privíta milióny návštevníkov a je na to dokonale pripravené do najmenších detailov. Je vyhľadávanou destináciou nadšených turistov, vyznávačov adrenalínových športov, lyžiarov či rybárov, no rovnako aj milovníkov múzeí a mestského života.  

Nórsko má skvele vybudovanú infraštruktúru a práve cestovanie autom, či už požičaným alebo vlastným, je veľmi obľúbeným spôsobom spoznávania tejto nádhernej krajiny. Pozdĺž západného pobrežia je vybudovaných 18 turistických trás, ktoré vás zavedú k fjordom, na pobrežie, do hôr a lesov a na unikátne vyhliadky. Všetky trasy sú označené rovnakým symbolom a znázornené na mapách a v turistických sprievodcoch. Najznámejšia, 106 kilometrov dlhá trasa tento rok oslavuje osemdesiate výročie a je spojnicou Geirangerfjordu a Trollstigen (Cesta trollov).

Mnohé úseky ciest pozdĺž fjordov sú veľmi úzke, často dokonca iba jednosmerné. Ostré zákruty a strmé zrázy vzbudzujú rešpekt, no aj napriek tomu sme sa na cestách cítili vždy bezpečne. Môj strach o “holý život”, ktorý bol na cestách v Peru a Bolívii veľmi častý a intenzívny, sa tentokrát našťastie nedostavil. Nórsko sa môže pýšiť aj najdlhším tunelom na svete, ktorý meria necelých 25 km. Keď sa rozhodnete cestovať autom, obrňte sa trpezlivosťou a tolerantnosťou. Takmer na všetkých cestách je maximálna povolená rýchlosť 60 km/h, na niektorých 70 km/h. Výnimkou sú diaľnice, kde je povolené zrýchliť „až“ na 90 km/h. Predbiehanie je manéver, ktorý Nóri skoro vôbec nevyužívajú. Chodci majú absolútnu prednosť vždy a všade a maximálny ohľad sa berie na cyklistov.

My sme sa však rozhodli cestovať verejnou dopravou a otestovať všetky nórske vychytávky pri cestovaní s malými deťmi a verte, že pri niektorých z nich sme doslova onemeli od úžasu. Veď kto by čakal detské sedačky a to dokonca v protismere jazdy, v bežných linkových autobusoch alebo kryté detské ihrisko v rýchliku? Do batohu sme opäť pribalili aj našu trojročnú Alex, ktorá všetko dôkladne preskúmala a otestovala.

Pri plánovaní našej cesty sme sa inšpirovali veľmi obľúbeným programom NORWAY IN A NUTSHELL (NIN), pričom sme zvolili verziu DIY (Do It Yourself), čiže celý servis okolo kúpy lístkov a ubytovania sme si spravili sami. Pre tých, pre ktorých plánovanie a organizovanie nie je práve tá najsilnejšia stránka, odporúčam verziu „zaplatím niečo navyše a mám to bez starostí“. NIN využíva individuálnu verejnú dopravu. Nie sú to organizované skupiny turistov so sprievodcami. Cestujete individuálne, no celý servis okolo plánovania a zabezpečenia potrebných lístkov a ubytovania za vás urobia v cestovnej kancelárii.

Presne si zvolíte trasu, miesto odchodu, príchodu, počet dní, miesta na prenocovanie. Na dohodnutom mieste už v Nórsku si prevezmete celý podrobne vypracovaný itinerár s komplet cestovnými lístkami, ktoré budete na vašej trase potrebovať. Alebo si ho za príplatok dáte poslať poštou priamo k vám domov. Všetky spoje sú navzájom prepojené, netreba mať obavy, že niečo nestihnete alebo sa stratíte. Angličtina je v Nórsku samozrejmosť, čiže sa netreba obávať ani jazykovej bariéry. NIN (www.norwaynutshell.com) je úžasná možnosť ako navštíviť Nórsko pre tých, ktorí nemajú potrebnú odvahu alebo skúsenosti cestovať na vlastnú päsť, no zároveň ich neláka predstava cestovať v 30-člennej skupine s cudzími ľuďmi. Počas nášho putovania sme stretli množstvo turistov rôznych vekových kategórií od študentov až po seniorov.

Cieľom našej dvojtýždňovej cesty boli unikátne fjordy, ľahšia turistika a mestá Oslo, Bergen a Ålesund a ich okolie. Najznámejšie turistické trasy ako Preikestolen a Trolltunga (Trollov jazyk), výstupy na ľadovce či stanovanie v divočine sme z pochopiteľných dôvodov vynechali. Limity, ktoré so sebou prináša cestovanie s malým dieťaťom, by sa mali rešpektovať, ináč sa z dovolenky môže ľahko stať hazard so zdravím. S kempovaním skúsenosti nemáme, a tak sme nocovali v hoteloch, v chatkách, na farme.

Keď prekonáte prvotný šok z cien potravín a doprajete si teplé jedlo, tak zistíte, že nórska kuchyňa je veľmi chutná a zdravá. Nóri sú aj v stravovaní moderní a všetko to bio, raw, eko, organic je v Nórsku bežné rovnako ako bezplatná pitná voda v kaviarňach. Nemusíte mať obavy o stravu ani pri rôznych alergiách a intoleranciách. No je nutné vopred počítať s tým, že Nórsko je super drahá krajina a pri cenách potravín to platí dvojnásobne, hoci si obed alebo večeru budete kupovať v supermarkete. Pre nás je ochutnávanie národných jedál v novej krajine rovnakým zážitkom ako spoznávanie jej okolia.

Naším absolútnym víťazom sa v Nórsku stala rybacia polievka (fiskesuppe), ktorú servírujú vo veľkých hlbokých tanieroch ako hlavné jedlo. Platba kartou je úplná samozrejmosť, a to dokonca aj na verejných WC, napríklad na vlakovej stanici vo Vosse. Počasie sme si objednali perfektné. A vyšlo to! Ešte aj na miestach, kde prší v priemere 260 dní v roku, ako v mestách Bergen a Ålesund, sme mali krásne slnečno a nezvyčajne teplo. Hmla a vytrvalý dážď nás dobehli až posledné dni cesty na známej Trollstigen (Cesta trollov), no ani upršané počasie nám nepokazilo tento úžasný zážitok. S daždivým počasím musíte pred odchodom do Nórska rátať a je nevyhnutné zbaliť si nepremokavé oblečenie.

Pri rozhodovaní, ktorú z ponúkaných trás navštívime a ktorým fjordom dáme prednosť, sme sa aj v Nórsku riadili našimi tipmi, ako si cestovanie s malými deťmi užiť. Na všetky navštívené miesta sme si pridali najmenej jeden deň. A keďže sme mali na túto krajinu len dva týždne, rozhodli sme sa pre nasledovný program. Z hlavného mesta Oslo, kam sme prileteli z Viedne a strávili tri dni, sme sa vybrali obľúbenou trasou do mestečka Flåm. Cestou sme sa viezli jednou z najznámejších železníc sveta Flåmsbana. Z mestečka Flåm sme si vychutnali plavbu po najdlhšom a najhlbšom fjorde Sognefjord a jeho známych ramenách Aurlandsfjord a Nærøyfjord, ktorý je dokonca zapísaný na zozname UNESCO pamiatok.

A práve na brehu tohto majestátneho fjordu leží malinká dedinka Undredal, ktorá sa stala slávnou nielen výrobou kozieho syra, no aj vďaka rozprávke Frozen o princeznách Anne a Elze. Práve toto miesto inšpirovalo Disneyho tím, ktorý tu strávil pár mesiacov a jedinečnú okolitú scenériu preniesol do animovanej podoby ľadového kráľovstva. Po dvoch dňoch strávených v tejto nádhernej prírode sme sa presunuli do najnórskejšieho mesta Bergen. V Bergene sme si urobili základňu na spoznávanie okolia Hardangerfjordu, pozdĺž ktorého sme sa dostali až do mestečka Eidfjord. Tu sme stihli navštíviť údajne najkrajší vodopád v Nórsku Vøringfossen a aspoň z parkoviska si vychutnať pohľad na najväčšiu náhornú plošinu v Európe Hardangervidda. Po štyroch dňoch strávených v okolí mesta Bergen sme preleteli k našej rodine do rybárskeho a trajektového prístavu Ålesund, z ktorého sme podnikli jednodňové výlety na Trollstigen a Geirangerfjord. Po štyroch skvelých dňoch v kruhu rodiny sa skončila naša vysnívaná dvojtýždňová cesta, ktorá však rozhodne nebola v tejto prenádhernej krajine tou poslednou.

A na záver opäť moje zhrnutie z pohľadu rodiča. Nórsko je pripravené dokonale aj na tých najmenších turistov. Prebaľovacie pulty, detská strava, hracie kútiky v reštauráciách a vlakoch, či dokonca detské autosedačky v bežných linkových autobusoch, sú v tejto krajine samozrejmosťou. Deti do štyroch rokov majú dopravu zdarma. Nosič či detská turistická sedačka by mala byť povinná výbava, s kočíkom sa na mnoho miest nedostanete.

Hračiek si veľa nosiť nemusíte, odvšadiaľ odídete s nejakou drobnosťou. Náš dovolenkový pesničkový hit ešte z Kambodže, Pokapala na salaši slanina, vystriedal ďalší šláger Stojí vojak na varte. Miestami sme mali naozaj veselo. Hlavne, keď Alex nevedela presne, čo chce, ale mala dokonale jasno v tom, čo nechce ☺. Presuny zvládala dobre ako vždy, ostala zdravá počas celej cesty.

Myslím, že tentokrát – vo veku 3 rokov, boli pre ňu dva týždne mimo domu tak akurát. Už pár dní pred odletom domov sa vypytovala na všetky svoje bábiky, šaty a sukne. Do našej rodiny imaginárnych priateľov si priniesla novú kamošku Margarétku a tá s nami verne ostala až do dnešného dňa. Verím, že rovnako verní nám ostanete aj vy a vydáme sa spolu spoznávať ďalšie krásne miesta našej planéty aj v roku 2017.

Prečítaj si tiež