New York – prechádzka ikonickými miestami

od ext

„New York – mesto, ktoré nikdy nespí. Aj takto sa dá pomenovať jedno z najväčších miest na svete a môžem len potvrdiť, že doslova a do písmena to platí. V New Yorku je stále rušno. Mesto sa nikdy nezastaví, a to ani v noci.“ Píše Ivana Mirilovičová

22_new-york_ivana_mirilovicova

Nezabudnuteľnú atmosféru pri sledovaní na neónové reklamy, ktoré sa menia takmer každých päť sekúnd, vám zaručene poskytne Times Square na Manhattane. Námestie, ktoré chodia každoročne navštevovať tisícky turistov z každého kúta sveta, vítajú vás rozprávkové postavičky, ktoré sa chcú s vami vyfotografovať a je to miesto, kde sa oslavuje Nový rok. Vtedy sa uzavrie celá táto križovatka a státisíce ľudí čaká na spúšťanie krištáľovej, 6-tonovej gule, ktorá sa pomaly spúšťa po špici jedného z mrakodrapov, aby najnižší bod dosiahla v okamihu príchodu Nového roka A akoby povedali Američania: „Times Square is a must see!“ Jednoducho tu zažijete mesto v pohybe.

Keďže som milovníčka mrakodrapov, po príchode do New Yorku, som sa najviac tešila na ne. Myslela som si, že už pri pristávaní na letisko JF Kennedyho ma budú vítať výškové budovy Manhattanu, ale nebolo to tak. Keďže letisko sa nachádza v časti Queens, 12 míľ juhovýchodne od dolného Manhattanu, mrakodrapy zblízka neuvidíte. Sklamanie však rýchlo pominulo, keď som sa z letiska dostala na Grand Central a 42ndStreet a pri vychádzaní z metra, ma privítal mrakodrap tak vysoký, že sa mi ho nepodarilo celý odfotiť. Ide o budovu Chrysler Building, ktorá bol počas jedného roka (1930-1931) najvyššou budovou na svete.

Nasledujúce dni v NY sa to len tak mrakodrapmi hemžilo. Krk som už mala tak vykrútený, ale to, čo videli moje oči, je na nezaplatenie. Avšak, dala by som vám jednu radu. Ulice New Yorku môžeme prirovnať k mravcom na mravenisku – ak sa teda  rozhodnete obdivovať mrakodrapy a odfotiť si ich, zastavte, nájdite si v pozadí nejaké miestečko, aby ste zbytočne nenarážali do chodiaceho davu. Najkrajšiu panorámu mrakodrapov, už spomínaného Manhattanu, je najlepšie obdivovať z Brooklynu, či ešte lepšie, z Brooklyn Bridge. Ide o pestrofarebnú scenériu rôzne vysokých budov a tvaru. Na Manhattane nie sú len mrakodrapy, ale prekvapili ma aj klasické paneláky, za ktorými sa v pozadí pýši slávna Empire State Building. Aj takýto výhľad ponúka Brooklynský most.

Už spomínaný Brooklyn Bridge – most, po ktorom sa pri návšteve New Yorku musíte prejsť. Prechádzka na tomto moste bude vašou nezabudnuteľnou. Treba však byť opatrný, keďže cyklisti sa po moste premávajú ako šialení. Je to jeden z najstarších visutých mostov v USA. Spája dve časti New Yorku – Brooklyn a Manhattan.

Z Brooklynského mostu sa môžete asi za vyše pol hodinky dostať pešo do Chinatown a Little Italy. Budete mať pocit, ako keby ste sa zrazu ocitli v Číne a v Taliansku. Chinatown som len tak preletela, ale keď ma privítal veľký nápis Welcome to Little Italy, srdce mi zajasalo a okamžite som sa preniesla do môjho milovaného Talianska. Neváhala som ani minútu, si dať pravé talianske cestoviny. A pizza? Number 1! A ešte k tomu Taliansku. Ak budete mať chuť, nielen sa dobre najesť, ale vychutnať aj výbornú kávu či si nakúpiť tie najkvalitnejšie produkty, neváhajte navštíviť EATALY na 5th Avenue a 23rd Street.

Na to, aby ste v New Yorku videli tie najzaujímavejšie miesta, zažili rôzne atrakcie alebo jednoducho len si tak oddýchli, potrebujete aspoň niekoľko dní. Mohla by som tu písať o všetkom možnom, čo sa dá v New Yorku vidieť a zažiť. Od Wall Street, výlet loďou, Broadway až po Sochu slobody a rôzne iné miesta či atrakcie. Avšak, podrobný itinerár nepíšem, všetko si môžete pohľadať v knihách a na webových stránkach. Skôr sa chcem podeliť o prvé dojmy a osobné skúsenosti z miest, ktoré som v NY navštívila a ktoré možno trošku zužitkujete pri vašej ceste do NY.

Keď som odchádzala do New Yorku, jedna známa mi povedala, že v New Yorku ešte nebola, ale ak tam raz pôjde, určite to bude predovšetkým kvôli Central parku. Priznám sa, že na ten zelený prales som bola zvedavá aj ja. Ako prvé sa mi v pamäti vynorí malý Kevin, utekajúc z hotela Plaza, do tejto čarovnej ríše. Hotel Plaza sa nachádza v tesnej blízkosti parku, čo by človek kameňom dohodil. Central Park je ako východiskový únik, od rušných, hektických ulíc, betónovej newyorskej džungle, aj keď celkom rušno je aj v parku, ale tichšie miesto na oddych si tam nájdete a určite sa nedá porovnať s rušnými ulicami Manhattanu.

Je tak veľký, že pri vstupe si môžete zakúpiť mapu parku, aby ste sa lepšie zorientovali. Ja som ho pomenovala malým mestom alebo predmestím New Yorku. Taxíky, koče, svetelné semafory, cyklisti, bežci, chodci, zvieratá… Najviac ma očarili veveričky, ktoré vám ochotne zapózujú ako modelky, keď si ich chcete vyfotografovať. Sú tak krotké, alebo možno aj hladné, že si k vám sadnú na lavičku, samozrejme iba v tom prípade, ak máte pre nich ich obľúbené oriešky.

Okrem veveričiek, holubov tu nájdete aj rôzne ďalšie zvieratká, konkrétne v ZOO, ktorá sa nachádza priamo v parku. Má samostatný vstup a musíte si navyše zaplatiť. Aj takúto romantickú atmosféru môžete zažiť v Central parku. Člnkovať sa, v jarnom a letnom období, vám určite spríjemní deň. Keďže sa o New Yorku hovorí, teda aspoň my s kamarátkou sme ho tak nazvali, že je druhým Anglickom, aspoň čo sa týka sychravého počasia, preto slnečné počasie na člnkovanie musíte vystihnúť.

Ak by ste mali chodenia vyše hlavy, môžete v parku využiť jednu z najobľúbenejších atrakcíí pre turistov – jazdu na koči. Príjemne si oddýchnete a vychutnáte si atmosféru trošku z iného pohľadu. Koče bývajú pristavené pred parkom, takže kočišov môžete osloviť už pred vstupom do parku. Jazda sa dá aj vopred zarezervovať. Čas jazdy si môžete určiť vy, môžete sa voziť 20 alebo 40 minút alebo aj hodinu. Samozrejme, od toho sa odvíja aj cena. Central Park je obľúbeným miestom aj pre korčuliarov, ponúka rôzne športové ihriská, uskutočňujú sa tu rôzne kultúrne, spoločenské podujatia. Ak budete mať taktiež chuť si vyraziť s priateľmi na piknik, lepšie miesto ako Central Park nenájdete.

Návštevou NY, by ste si nemali nechať ujsť aj vyhliadku z Empire State Building, ktorá vám vyrazí dych. Známa budova vám ponúkne výhľad NY, na ktorý len tak nezabudnete. Predtým, než budete mať „hlavu v oblakoch“, si budete musieť odstáť niekoľko minút, no niekedy aj hodiny, kým sa dostanete na strechu. Pred budovou je niekedy taký rad, že moja kamarátka počas vianočných sviatkov odstála niekoľko hodín vonku v zime. Bohužiaľ, nedá sa presne naplánovať, kedy je najlepší čas navštíviť Empire State. Musíte mať jednoducho šťastie. Ak sa však už dostanete dovnútra, ešte celkom si nevydýchnete, pretože si budete musieť prejsť bezpečnostnými kontrolami, pri ktorých som mala chvíľami pocit, že som na letisku. Potom vás postupne výťahmi budú vyvážať na 86. poschodie k vytúženému cieľu alebo sa môžete vyviezť až na 102. poschodie. Panorámu môžete obdivovať koľko len uznáte za vhodné. Na terase sa nachádza security guide, ktorého som poprosila, aby mi urobil fotku, ale bohužiaľ fotenie návštevníkov má zakázané, takže mi nič iné neostávalo, ako si urobiť selfie alebo poprosiť niekoho z turistov. V Empire State si môžete zakúpiť na pamiatku aj rôzne suveníry, ktoré vám budú pripomínať vašu návštevu budovy. Tiež môžete na obrázkoch sledovať historickú dokumentáciu/výstavu ako vznikala budova.

„Ground Zero“ – miesto, ktoré vám určite úsmev na tvári nevyčarí. Ide totiž o miesto, kde sa kedysi hrdo týčili americké twins, dvojičky. Keď som sa blížila k tomuto miestu, aby som si aj ja, na vlastné oči pozrela, kde stáli dvojičky a kde sa udiala tá neuveriteľná katastrofa, mala som pocit, že sa približujem k niečomu zvláštnemu. Srdce mi zvieralo. Na mieste bývalých dvojičiek sú dnes dve veľké diery, ktoré slúžia ako fontány a na okraji sú vyryté mená obetí teroristického útoku. Blízko sa nachádza aj múzeum, kde si môžete pozrieť dokumentáciu, čo všetko sa odohralo 11. septembra 2001 a kde nájdete rôzne zvyšky predmetov po teroristickom útoku. Vedľa múzea sa nachádzajú rôzne stánky s knihami, v ktorých tí, ktorí prežili a boli svedkami terorizmu opisujú tento čierny deň.

Film Sám doma 2: Stratený v New Yorku pozná asi každý, keďže pravidelne cez vianočné sviatky sa vysiela v našich televíziach. Miesto pri vianočnom stromčeku, kde Kevin prosí, aby našiel svoju matku, sa nachádza na Rockefellerovom námestí, kde každý rok počas Vianoc stojí vianočný stromček v New Yorku. Mne sa podarilo odfotiť presne ten bod, kde stromček stojí. Aj dámy si prídu na svoje… Ak si potrpíte na kvalitné spodné prádielko, nezabudnite navštíviť slávnu Victoria’s Secret. Ceny sú prijateľné a výber je obrovský. Pri nakupovaní tejto sexy farebnej bielizne,môžete na veľkej obrazovke sledovať aj módnu prehliadku týchto „anjelikov,“ ktorá vám možno poradia pri výbere, čo na seba.

A ešte jedna rada na záver: Ak sa niekedy rozhodnete žiť v New Yorku, tak nech je to čo najbližšie pri hasičoch, nemocnici a možno aj polícii. Prečo? V New Yorských uliciach býva taká dopravná zápcha, že kým by k vám prišla sanitka alebo hasiči, mohlo by byť neskoro. Aj na vlastné oči som videla, že sanitka aj hasiči si museli  počkať chvíľu v rade, kým sa im uvoľnila cesta…

Autor: Ivana Mirilovičová

Prečítaj si tiež