Rozhovor s Peťom Salajom: „Keď spoznáte Srí Lanku, nájdete si tam priateľov“

od jozo

Chcete si vyskúšať meditovať s pútnikmi pod najstarším stromom na svete? Chcete zažiť skutočnú ajurvédsku masáž? Chcete sa poprechádzať po čajových plantážach? Chcete navštíviť krajinu v ktorej kresťania, budhisti, moslimovia aj hinduisti žijú vedľa seba v mieri? Začítajte sa do rozhovoru s Peťom, ktorý vám povie, ako na to.

21Čo Ťa priviedlo k práci sprievodcu?

Po vysokej škole som dostal prácu v Anglicku, kde som pomáhal rodinám a utečencom prevažne z krajín ako Pakistan, Afganistan a Irak, no taktiež rodinám z východnej Európy, aby sa začlenili do spoločnosti a mojou hlavnou náplňou bolo učiť deti na základnej multikulturálnej škole a pomôcť im osvojiť si britský školský systém, návyky, správanie a jazyk. Keďže som denno-denne pracoval s ľuďmi z iných kútov sveta, tak som častokrát o ich domovine aj počúval, čo vo mne vyvolávalo túžbu navštíviť mnohé krajiny a tak som jedného dňa dal výpoveď a išiel na 2 roky cestovať okolo sveta. Zarobené peniaze mi dochádzali a túžba spoznávať sa stupňovala a tak logicky som sa začal obzerať po práci, ktorá by mi umožňovala cestovať. Teraz mám to šťastie, že sa o túto radosť z cestovania môžem podeliť s podobne zmýšľajúcimi ľuďmi na zájazde a prežívať to nadšenie znova a znova prostredníctvom ľudí, ktorí to zažívajú po prvýkrát.

24Aké vlastnosti nesmú chýbať dobrému sprievodcovi?

Trpezlivosť, predvídavosť, rozhodnosť.

17Ako dlho si v BUBO a na čo sa špecializuješ?

Pre BUBO pracujem tretí rok, sústredím sa na celú Áziu a špecializujem sa na Srí Lanku.

Čím je tento región špecifický a čím si Ťa získal?

Ešte keď som cestoval po svete sám,  tak oblasť južnej Ázie ma úplne dostala a krajiny ako Nepál, India a Srí Lanka som navštívil opakovane. Dlhšie som tu žil. Táto oblasť ma dostala svojou odlišnosťou a jedinečnosťou v porovnaní s čímkoľvek,  čo som doteraz videl a zažil. Od ľudí cez stravu, až po krajinu a jej prírodné krásy. Cestovanie v tomto regióne je ako keby sa vám každý deň pred očami odohrával nový film a vy by ste v ňom boli hlavná postava. Je to niečo neopísateľné 🙂

10Čo je Tvoja srdcovka?

Z toho čo sprevádzam tak určite Srí Lanka, ktorú keď spoznáte, nájdete si tu priateľov, tak sa pred vami otvoria jej tajomné  brány. Teraz ako vyškolený profesionál vidím Srí Lanku oveľa jasnejšie než keď som tu bol prvý raz a teraz sa mi páči omnoho viac. Je veľký rozdiel, ak sa človek vyzná. Tu chcem poďakovať mojim kolegom v BUBO, ktorí mi odkryli tajomstvá a kontakty, ktoré zhromažďovali roky.

05Na aký skutočne neobyčajný zážitok zo zájazdu si spomínaš?

Najnovší neobyčajný zážitok, na ktorý si spomínam sa odohral na zájazde Tamilské Tigre a bolo to ďaleko na severe ostrova v blízkosti mesta Jaffna, kde ešte len pred niekoľkými rokmi skončila takmer tridsať rokov trvajúca brutálna vojna. BUBO je jedinou cestovnou kanceláriou, ktorá sem realizuje zájazdy. Teraz, ak sa vyznáte a máte správne konexie, je to absolútne bezpečné a ja osobne som sem v roku 2016 odsprevádzal už vyše 60 klientov. Vtedy to bol jeden z prvých zájazdov a my sme sa pokúšali dostať na posvätný ostrov Nainativu. Ľuboš, ktorý bol na tomto ostrove hadov mi cestu popisoval ako super dobrodružstvo, no to čo sme zažili predčilo moje očakávania. Cesta vyzerala asi tak, že sa na ňu ledva zmestil náš autobus. Išlo sa po pieskových a kamenistých násypoch a aj napravo aj naľavo od nás bola morská voda no a cesta bola úplne bez zvodidiel. Zrazu sa pred nami objavila skupina asi 200 ľudí, ktorí úplne zablokovali cestu a my sme museli odstaviť autobus a vystúpiť, zároveň si dávať pozor, aby sme pri vystupovaní nepopadali do vody lebo cesta bola tak úzka. Najprv trochu nahnevaní sme sa približovali k domácim, že čo to tu robia a prečo nás nechcú pustiť, no keď sme sa zamotali do davu, tak sme boli svedkami skutočne výnimočného tradičného tamilského rituálu krstenia rybárskej lode a prosby duchov mora o dobrý úlovok. No a ono ten krst a prosba prebiehali asi tak, že chlapi si dali na hlavu obrovskú kvetinovú ozdobu, na ktorej sa vynímali nádherné pavie perá, líca si prepichli ihlicou a chrbát mali prepichnutý obrovskými ostrými hákmi a ich kamaráti ich za tie háky ťahali lanami, kým oni v tranze a pod vplyvom omamnej látky bételu tancovali a odriekali modlitby. Toto nebolo žiadne predstavenie pre turistov, ale skutočný tradičný rituál, ktorý sa ešte zachoval do dnešných čias. Mali sme obrovské šťastie byť pri tom a práve tento autentický rituál bol jedným z najväčších zážitkov na zájazde. Celkovo mi Tamilské tigre dopadajú nadšením klientov. Každý raz nájdem nový zážitok a ešte cestu vylepším.

02Čo Ťa naposledy najviac na zájazde zaskočilo?

Asi keď som zistil, že jeden miestny sprievodca, s ktorým som už viackrát na Srí Lanke pracoval, úžasne skromný človek, sprevádzal britskú kráľovskú rodinu a aj pápeža Františka. Ľudia sú tu neuveriteľné pokorní, nechvália sa a sú až nezištne dobrí.

15Máš nejaký súkromný cestovateľský sen?

Chcel by som prejsť z Pakistanu do Číny po slávnej Karakoram Highway, prejsť Mongolsko na koni s mojou priateľkou a navštíviť krajiny v Afrike kam sa „nechodí“ 🙂  No mojím snom je dostať sa Srí Lanke ešte hlbšie pod kožu a pre našich klientov pripraviť ďalšie zážitky, ktoré by inak nemali šancu získať.

P1140955Prečo by ľudia mali aspoň raz navštíviť „Tvoj“ región? Čo nájdu tu a nikde inde na svete?

Chcete si vyskúšať meditovať s pútnikmi pod najstarším stromom na svete? Chcete zažiť skutočnú ajurvédsku masáž? Vystúpiť na bájnu Sigiryiu, pamiatku Unesco a ôsmy div sveta? Chcete sa poprechádzať po čajových plantážach a vidieť na vlastné oči ako sa čaj spracúvava v starej viac ako 100-ročnej továrni z britských koloniálnych čias? Potešiť sa nádhernými zafírmi, ktorých je tu najviac na svete? Vidieť najväčšiu pevnosť postavenú európskymi koloniálnymi mocnosťami v celej Ázii? Stopovať leopardov v národnom parku v ktorom je ich výskyt na kilometer štvorcový vyšší ako kdekoľvek v Afrike? Chcete navštíviť krajinu v ktorej kresťania, budhisti, moslimovia aj hinduisti žijú vedľa seba v mieri? Ochutnať ryžu a kari na stovky spôsobov? Na všetko je odpoveď Srí Lanka 🙂

13S akými predsudkami sa ohľadom svojho regiónu najčastejšie stretávaš? Ako je to naozaj?

Asi tie najväčšie predsudky sú špina, bordel, zlá hygiena, nefungujúci systém a leniví ľudia častokrát prirovnávaní k Rómom u nás. Skutočnosť je taká, že takmer každý jeden človek je na konci zájazdu veľmi milo prekvapený a jeho predsudky sa rýchlo rozplynú a človek si rýchlo spraví nový obraz o krajine, keďže tu bol, videl a zažil to. Cestovanie otvára oči a búra stereotypy a predsudky. Naozaj je tu mnoho vecí omnoho lepších ako si to doma alebo z médií myslíme. Ale tak o tom cestovanie je a myslím, že od ľudí na Srí Lanke by sme sa mohli aj niečo naučiť. Minimálne to, ako žiť bez stresu 🙂

07Mnoho ľudí sa momentálne bojí cestovať. Myslíš, že oprávnene?

V médiách vyzerá množstvo vecí omnoho horšie a nebezpečnejšie ako v skutočnosti a keby som sa mal riadiť podľa toho, čo vidím v televíznych novinách, tak by som sa bál vyjsť von z domu lebo ma určite okradnú a zabijú. No v reálnom svete to takto ani zďaleka nie je a 99,99% ľudí na svete sú ozaj dobrí a slušní ľudia, len bohužiaľ dobrota a slušnosť má veľmi malý mediálny priestor a nedokáže tak predať a šokovať ako vraždy alebo teroristické útoky. Cestovaním by sme si mali rozširovať obzory a robiť si vlastný názor na danú krajinu a zistiť ako to naozaj je a nie riadiť sa podľa toho, čo nám povie nejaký reportér z Nového Času, ktorý tu nikdy nebol. A pravda je taká, že mestá ako Paríž alebo Londýn sú omnoho nebezpečnejšie ako Srí Lanka, India alebo Nepál.

06Dokáže Ťa sprevádzanie a región, ktorý sprevádzaš stále ešte niečim prekvapiť?

Zakaždým keď idem zájazd, ktorý už poznám, tak sa snažím vžiť do ľudí, ktorí sú to po prvýkrát a ako to asi vnímajú oni, pozrieť sa na to všetko ich očami a znova tu radosť a nadšenie prežívať spolu s ostatnými. Tým, že chodím do oblasti viackrát po sebe, tak už tam mám dobrých kamarátov, na ktorých sa môžem spoľahnúť a spolu tak môžeme ponúknuť klientom viac, lepšie to naplánovať a nadchnúť klientov v rôznych situáciách. Mám dobrých učiteľov ako Michal Gaj mladší, veľký znalec ostrova, Katka Líšková mladšia, či Ľubo Fellner, ktorý bol v Tamilskej časti asi prvý zo Slovenska a Čiech. Oni mi otvorili dvere aj do vyššej Srí Lanskej spoločnosti. Pri riešení určitých problémov je fajn mať priamy kontakt na prezidenta. Taktiež odsprevádzaním každého ďalšieho zájazdu sa o regióne dozvedám stále viac a dokážem sa potom baviť s ľuďmi na omnoho hlbšej úrovni a spontánne vysvetliť aj zložitejšie témy. No a žiaden zájazd nie je rovnaký, lebo pri cestovaní sa vždy všetko neustále mení a vyvíja ako ľudia tak aj krajina v ktorej sme 🙂

08V čom sa odlišujú BUBO zájazdy od konkurencie?

Nechodím s konkurenciou, ale určite školením sprievodcov v našej akadémii, drietomskými skriptami, ktoré sú veľmi kvalitné a kde spoločne všetci sprievodcovia hľadéme ako sa zlepšiť, cestovateľskými festivalmi, premietaniami, charitou, ktorú robíme vyše 20 rokov. Je to aj počtom destinácií. Skromne srí lansky by som chcel povedať, že sa to nedá porovnať, BUBO je originálom. A všetci u nás sa súsredíme na kvalitu a spokojnosť našich klientov.

22Chceš aby Ťa cestovanie živilo? Vyplň dotazník sprievodcu BUBO na: www.bubo.sk/dotaznik

Prečítaj si tiež