Matterhorn – nejde o výstup, ale o prístup

od ext

„Penninské Alpy. Jedno z najkrajších a zároveň najobtiažnejších pohorí na svete. Matternhorn. Kopec, na ktorý sme sa veľmi tešili. A zrazu sme pred ním, tu a teraz.“ Píše Mario Reinhardt a Marek Kajan, ktorý sa na vlastné náklady vydali zdolať túto krásnu horu.

04_matterhornPred nami stojí hora vysoká 4478 m.n.m. Počasie nám zatiaľ nepraje, v dolinách prší a kopce zahalené v mrakoch pokrýva sneh. Zlepší sa počasie a budeme mať šancu na výstup? Náš príbeh začína v mestečku Tasch, kde sme po príchode do campu založili náš prvý tábor. Bol obklopený strmými svahmi okolitých kopcov, s prekrásnymi výhľadmi na ich vrcholky. Na celú prípravu až po dosiahnutie vrcholu sme mali mať 7 dní. Po aktuálnych správach o počasí na ďalší týždeň sa nám náš plán skrátil na polovicu. Pokus o vrchol bol ideálny v jediný deň, ďalej už bola pred nami iba vidina zhoršeného počasia. Takže dátum výstupu bol jasný.

matterhorn-googlemaps

Známa skalná veža Matterhornu sa týči nad malebným švajčiarskym mestečkom Zermatt (najznámejší pohľad) a talianskym mestom Breuil-Cervinia vo Val Tournanche. Názov Matterhorn vznikol pravdepodobne z nemeckých slov „matt“ vo význame údolie, lúka a „horn“ – roh. Matterhorn má na každú svetovú stranu obrátenú jednu stenu, ktoré sú nezvyčajne strmé. Viac na Wikipédii.

07_matterhornNajskôr bolo potrebné absolvovať aklimatizačný výstup. Nanešťastie stále prší, slnko je v nedohľadne a nám sa už nechce vysedávať v stane. Tak sme v priebehu dvoch dní absolvovali nejaké tie zahrievacie výstupy aj za cenu, že zmokneme v okolí Matterhornu, Breithornu a okolitých ľadovcoch.

Konečne! Prvé slnečné lúče, ktoré vykukli spoza oblakov. Je tretí deň ráno a my sa začíname baliť na presun do nášho základného tábora pod Matterhornom. S vopred zle podanými informáciami sme sa až na vysokohorskej chate Hornlihute dozvedeli, že miesto campu pre stany je už presunuté. Nie je priamo pod stenou vo výške 3200 m.n.m., ale ďalšie dve a pol hodiny chôdze od pôvodného miesta vo výške 3000 m.n.m. Trochu nám táto informácia pridala na neistote, v hlave plno pochybností, ale nakoniec spokojný sediac pri rozloženom stane sme sa uspokojovali vytúženými pohľadmi na okolité hory. Dni sa krátia a času máme málo.

Aklimatizačný výstup sa zvyčajne koná na okolité kopce ako napr. Breithorn, ale keďže máme už len deň na prípravu, zvolili sme aklimatizáciu priamo na Matterhorne s tou výhodou, že si aspoň obhliadneme cestu, ktorú pôjdeme skoro za tmy. V ten deň sa nekonali žiadny výstupy a bolo hneď jasné, čo bol dôvod – silný vietor (skoro nám odfúklo stan), blížiace sa mraky a aj preto sme nedocielili stanovenú aklimatizačnú výšku, ktorú sme mali dosiahnuť a museli sa vrátiť.

12_matterhornČaká nás posledná noc a máme tak jediný pokus. Zhohodnotili sme, že dve noci vo výške 3000 m.n.m. a aklimatizačný výstup do 3500 m.n.m. by nám mohli ako základ aklimatizácie postačovať. Výstup na vrchol sa obvykle začína o 5:00 ráno. Nám však bolo jasné, že kým sa dostaneme k bodu nástupu na stenu, musíme začať už o druhej ráno. Budík sme si tak nastavili na polnoc. Čakalo nás však drsné prebudenie. Dážď. To je koniec, môžeme to zbaliť.

13_matterhornTo boli naše prvé myšlenky po prebudí, ale naša túžba nás neodradila. Najedli sme sa dúfajúc, že sa počasie umúdri. Po niekoľkých hodinách vyčkávania sme o pol piatej ráno vyrazili zo stanu. Vopred vyrovnaný s tým, že na vrchol sa dnes nepozrieme, ale minimálne sa o to pokúsime. Užívajúc si výstup a okolitú krásu postupne začal vietor silnieť, obklopili nás mraky a čoskoro sme si nevideli ani na nos. Limit na bezpečný výstup a zostup sa blíži a tak sme vo výške 3800 m.n.m. so zdravím rozumom usúdili, že tu sa dnes nača cesta končí. Čakal nás samotný zostup a pri príchode do stanu sme si mohli vydýchnuť.

08_matterhornStojac pri aute pripravený na cestu domov sme sa lúčili s poslednými pohľadmi na okolie. Unavený, trošku aj sklamaný. Ale nič sme z toho neľutovali, bezpečnosť je predsa na prvom mieste.

Napriek tomu, že nám naša expedícia nevyšla a vrchol sme nedosiahli, nám sa náš výlet páčil a určite sa sem raz vrátime. Nejde vždy len o to zdolať vrchol, ale o zážitky priamo z hôr. A ako sa hovorí, nejde o výstup, ale o prístup 🙂

Mariovu fotografickú prácu môžete sledovať na jeho webe alebo facebookovom profile.

Prečítaj si tiež