Kam idú Slováci v zime za slnkom? Hitom zimnej sezóny je…

od jozo

Priemerne trávi Slovák v zahraničí na dovolenke za rok 13 dní. A kam chce Slovák v zime „zdrhnúť“ za slnkom? Najobľúbenejšie destinácie počas zimného obdobia sú slnkom zaliate krajiny ako Thajsko, Maledivy, Srí Lanka, Spojené Arabské Emiráty či Zanzibar.

1-img_4933-1024x683

Tip na článok: Koh Tao – Thajská láska na prvý pokus

To je v kocke dovolenkový profil typického Slováka, teda aspoň podľa portálu Superletuška.sk, ktorý nedávno expandoval na slovenský trh. Z vývoja spotrebiteľského správania Slovákov portál usudzuje, že vyhľadávače leteniek čaká dobrá zimná sezóna. September priniesol výrazné oživenie trhu, predaje leteniek vyskočili o 15 percent (v porovnaní s letnou sezónou 2016). Už teraz sa objavujú aj rezervácie na jarné prázdniny a niektoré termíny v tomto období už takmer vypredané. Najväčší záujem v tomto období je o Thajsko, Mauritius, Bali či Dubaj. Silnejúci dopyt je aj pri portugalských destináciách, ktoré na Slovensku dosiaľ neboli plne docenené.

img_7396

Tip na článok: Ako si užiť Dubaj za 155 Eur za 4 dni?

Dovolenky Slovákov v číslach

  • priemerná jednorazová dĺžka dovolenky – 8 dní
  • za rok absolvujú viac kratších ciest
  • v cudzine sú v priemere 13 dní do roka
  • v roku 2014 boli v zahraničí len 9 dní
  • v roku 2015 to bolo 11 dní

mapa-leteniek-1_ilustracne-foto

Najlacnejšie letenky sú k dispozícii 3 mesiace pred odletom.

Najnovšie štatistiky spoločnosti Asiana prinášajú dobré správy aj pre naše peňaženky. Ceny leteniek sú kvôli zvýšenej konkurencii v priemere o 10 percent nižšie než vlani. Otázka je, aký vplyv na letenky bude mať cena ropy, ktorá začala v burzovom svete zdražovať a navyše došlo k zníženiu ťažobných objemov zo strany krajín, ktoré ropu vyvážajú.

Prečítaj si tiež