Jamajka – to není jen zlatými medailemi ověnčený Usain Bolt

od jozo

Píše Ivona Zlámalíková: „Jamajka je exotický klenot uprostřed Karibiku, vzdálený pouhých cca 150 km od Kuby na severu a Haiti na východě, který lemují nádherné bílé pláže s blankytně modrým a tyrkysovým mořem. Ostrov vás uchvátí nejen překrásnými plážemi, ale především úžasnými přírodními scenériemi s kvetoucí tropickou vegetací, vodopády a jeskyněmi.“

img_20160530_123636Téměř na každém kroku Vás provází tóny světově proslulého reggae, nepřeberné množství aktivit a zábavy. S nudou zde rozhodně nepočítejte!

Proč byste měli cestovat právě na Jamajku?
Hlavní důvodem jsou věčně usměvaví a zcela pohodoví lidé tmavé pleti, kteří Vám na každou otázku odpoví: „Jaman, no problem!“   Okamžitě Vám za pár dolarů splní téměř každé přání. Vše samozřejmě s úsměvem.

img_20160530_084018Mimo výše uvedené důvody, zde máte možnost navštívit jedinečnou atrakci vodopády Dunn´s River Falls a YS Falls, Modrou nebo Zelenou jeskyni, White River (rafting) a Black River (koupání s krokodýly), nejvyšší horu Blue Mountain Peak (2256 m.n.m.) v Modrých horách, nejnebezpečnější město Kingsdon s muzeem nejznámějšího rodáka Boba Marleyho,  Montego Bay a 7 Miles Beach v Negrilu (nejkrásnější pláže) a mnoho dalších zajímavých míst a zákoutí.

Jak se tam dostanete?
Letecky z Prahy, Vídně popř. jiných Evropských letišť za cca 14 hodin. Levnější letenky bývají na letiště Montego Bay, dražší na Kingsdom (záleží na štěstí a době objednání letenky, ideálně 2-3 měsíce před odletem).

img_20160530_094645Výletní lodí z Miami např. od společnosti MSC. Napr. MSC Divina – vyplouvá téměř celoročně, cestou navštívíte i Kajmanské ostrovy, mexický ostrov Cozumel a Bahamy. Lodě připlouvají nejčastěji do přístavů Rio Ochos a Montego Bay.

Kdy máte cestovat na Jamajku a proč v tuhle dobu?
Jamajku můžete navštívit kdykoliv během roku. Vrchol sezóny, kdy je ostrov přeplněný turisty trvá od prosince do března. V této době neprší téměř vůbec.

  • Listopad, prosinec – ideální počasí s minimem dešťových přeháňek.
  • Březen až srpen – slunečno, velmi teplo, krátké dešťové přeháňky každý den, obvykle trvají jen hodinu.
  • Období dešťů a hurikánů je hlavně v září a říjnu. Jamajce se většinou hurikány vyhýbají, největší výskyt bývá v hlavním městě Kingsdon.

Víza a podmínky vstupu
Pro turistické cesty do 30 dnů není potřeba vízum. Cestovní pas biometrický s platností min. 6 měsíců po návratu z Jamajky.

img_20160530_100554Peníze
Měna: Jamajský dolar (1 USD = 100 Jay).  Měnit na místní měnu nebylo potřeba, všude se dalo pohodlně zaplatit USD. Platební karty lze uplatit velmi omezeně pouze ve větších obchodech, síť bankomatů je také dost řídká. Přijímají pouze karty Visa a Mastercard.

Přibližné ceny
Jamajka patří k dražším karibským destinacím, přesto ubytování v hostelu např. přes  www. booking.com nebo v soukromí  přes www.airbnb.com seženete od 25,- USD na noc. V Kingsdom  se dá najít ubytování nejlevněji. Ceny klesají i při dlouhodobějších pobytech.

img_20160530_102919Ve fast foodech a místních restauracích se najíte již od 5,- USD, polévka od 2,- USD, pivo od 2,50 USD, míchané nápoje od 4,- USD, čerstvý mladý kokos od 3,- USD (záleží na turistické atraktivnosti dané lokality) více viz. níže Jaké je jídlo?

Vstupy do turistických atrakcí jsou různé. Např. v  Ocho Rios můžete zcela zdarma navštívit Turtle River Park (želví park) zcela zdarma, vstupné na Dunn´s River Falls je 20,- USD (+ 10,- USD cesta minibusem cca 10 km z Ocho Rios).

Lokální doprava ve městech je různá dle daného místa od 0,80 USD za MHD v Kingsdon více viz. níže Lokální doprava.

img_20160530_103153Balená voda 0,33 l  0,70 USD, 1 l kolem 1,- USD, pivo 1,90 – 4,20 USD, víno láhev 0,7 l kolem 8,- USD , místo vína se zde více prodává oblíbený jamajský rum např. Captain Morgan také 0,75 l od 8,- USD, Monymusk plantation classic gold rum 12,- USD (ceny záleží vždy na lokalitě a mohou se i výrazněji lišit, nejlevněji je v Kingsdon)

Lokální doprava
Počítejte s tím, že 100 km na Jamajce autem nebo busem většinou trvá cca 3 hod. Ceny jsou velmi rozdílné dle turistické oblíbenosti daného místa. Nejdražší je Ocho Rios díky přístavu výletních lodí z USA.

Mezi městy a turistickými atrakcemi doporučuji dopravovat se minibusy (např. Ocho Rios – Dunn´s River Falls 10,-USD, délka cesty max. 30 min.,  Montego Bay – Kingsdon 4,50 USD, délka cesty cca 4 hod).

img_20160530_123144Půjčení auta nebo motorky nedoporučuji, protože jamajští řidiči jezdí velmi nebezpečně a rychle (řidičské průkazy mají od 16. let). Silnice jsou většinou ve špatném stavu, nebo jsou velmi úzké.

Taxíky používejte jen s SPZ na s červené  tabulce – patří státu.  S bílými tabulkami se jedná soukromé  taxi a nemusí být pojištěné pro případ havárie. Ceny taxi jsou velmi rozdílné dle místa: v rámci Kingsdon stojí obdobně na 1 km jako MHD tj. cca 0,80 USD, na Montego Bay cca 2,- USD za km, Ocho Rios po městě  10,- USD, Ocho Rios – Dunn´s River Falls 20,- USD.

Meziměstské taxi může vyjít pěkně draho, nedoporučuji používat. MHD pouze v hlavním městě Kingsdon cena cca 0,80 USD.

Jaké  jídlo mají na Jamajce?
Jamajská strava je pestrým karnevalem chutí různých kultur především díky přistěhovalcům z Indie, Japonska, Anglie, Španělska, Francie  atd.,  kteří smíchali své kulinářské umění s domácí Kreolskou kuchyní. Kreolskou kuchyni přivezli na Jamajku otroci s Afriky.

img_20160530_123219Nejtypičtějším jamajským jídlem je takzvané Jerk kuře, což je pečené kuře v delikátně kořeněné jamajské omáčce. V omáčce Jerk se kromě kuřat připravuje i kozí a hovězí maso.

Ve fast foodech a místních restauracích se najíte již od 5,- USD, polévka od 2,- USD, pivo od 2,50 USD, míchané nápoje od 4,- USD, čerstvý mladý kokos od 3,- USD (záleží na turistické atraktivnosti dané lokality).

Charakteristické jsou pro jamajskou kuchyni  také různé pokrmy z ryb a mořských plodů. Máte možnost zde ochutnat právě vylovené langusty, chobotnice, ústřice a desítky druhů ryb. V lepších restauracích např. za humra nebo vícechodové menu zaplatíte kolem 20,-USD, v místních restauracích si dáte rybu za cca 5,- USD.

Místní kuchyně je bohatá také na tropické ovoce, zeleninu a koření. Národní ovoce se nazývá ackee, v syrovém stavu je prý jedovaté.

img_20160530_131508_1Nejznámější z jamajských nápojů je bezesporu jamajský rum Captain Morgen (0,7 l láhev v obchodě za cca 8,- USD) a jamajská káva. Málokdo ví, že káva z hornatého vnitrozemí Jamajky patří k nejlepším a nejdražším kávám na světě jako např. Blue Mountain Coffee.

Tipy ohledně nemocí a hygieny
Na Jamajce je v současnosti minimální riziko výskytu tropických chorob a preventivní očkování nejsou vyžadována a mělo by stačit očkování proti Hepatitidě A, B. Nově je možnost výskytu viru ZIKA, ale jen velmi omezeně.

Nejčastějším zdravotním problémem zde může být dehydratace a úpal v důsledku vysokých teplot.

Voda na Jamajce by měla být hygienicky nezávadná a pitná. Přesto je lepší kupovat si balenou vodu.

Hygiena místních jídel je  většinou standardní, takže zde průjmy nebo virózy nehrozí.

Doporučuji vzít s sebou běžné léky jako je Acylpirin, Paralen,  Ibalgin, Černé uhlí, pro jistotu antibiotika, Fenistyl gel, Repelent, opalovací krém s vysokým faktorem atd.

Bezpečnost
Na ostrově Jamajka se nachází městské části s vysokou  kriminalitou především v  hlavní městě Kingston a v Montego Bay. Nedoporučuje se bez místního průvodce navštěvovat chudinská ghetta, kde mohou hrozit přestřelky drogových gangů.

img_20160530_132822V běžných turistických destinacích jsem se z žádnou kriminalitou během svého pobytu nesetkala.

Náboženství, svátky, tradice
Na Jamajce jsou komunity rastafariánů.  Rastafariány poznáte podle typických dredů na hlavách, jejich volných  slavnostních hávů, turbanů, nebo typických pletených pestrobarevných čepicí.

Najdete tu celou směsici náboženství: protestanty, křesťany, babtisty, adventisty…

V průběhu roku pořádají na ostrově větší množství reggae festivalů. V dubnu se zde koná karneval.

Svátky na Jamajce

  • 01. ledna: Nový rok
  • Únor – březen: Popeleční středa
  • Březen – duben: velikonoce – Velký pátek a velikonoční pondělí
  • 01. května: Svátek práce
  • 01. srpna: Den vyhlášení emancipace
  • 07. srpna: Den nezávislosti
  • 16. října: Den národních hrdinů
  • 25. prosince: Vánoce
  • 26. prosince: tzv. Family Day

Co byste ještě měli vědět
Na Jamajce mají americké zásuvky 110 V. V turistických destinacích je internet dostupný v hotelech a lepších restauracích, ve vnitrozemí jen velmi omezeně.

Autorom textu je Ivona Zlámalíková: www.ivonazlamalikova.cz

Prečítaj si tiež