Notebook na cesty? Našli sme niečo lepšie, čo splní sen každého blogera

od jozo

Keď sme na cestách, potrebujem často pracovať (spracovávať články, fotky, 360-stupňové videá) – vyskúšal som už mnoho kombinácii, od tabletu až po ultrabook. Na našej mesačnej ceste po Slovensku som však mal možnosť dlhodobo vyskúšať Lenovo ThinkPad X1 Tablet a musím bez okolkov povedať, že toto je sen každého blogera. Modulárny tablet.

lenovo-x1-tablet-feature-1Prečo modulárny? Spodná hrana, kde je magnetický konektor na pripojenie klávesnice, sa dá odňať a k tejto spodnej hrane sa dajú pripojiť rôzne moduly – externá batéria (Productivity Module) s rozhraniami alebo projektor (Presenter Module). Productivity Module pridá 5-hodín výdrže, HDMI, OneLink+ a ďalšie USB rozhranie, Presenter Module pridá k notebooku pikoprojektor a plnohodnotný HDMI výstup. Pre lepšiu predstavu, ako funguje modularita na X1 Tablete si pozrite video na konci článku.

Pikoprojektor dokáže v rozumne tlmených svetelných podmienkach vyprodukovať 60-palcový obraz zo vzdialenosti 2 metrov. Productivity Module som využil hneď na druhý deň v praxi, keď sme boli spolu s Hankou prezentovať pár našich cestovateľských nápadov v jednej slovenskej firmičke. Presenter Module sme na test nemali, čo je škoda, hneď by sme našu malú spálňu premenili na kino 🙂

12,5-palcový displej je ideálny na prenášanie, zmestí sa aj do menšieho batohu a zároveň na takto veľkom displej dokážete za akýmkoľvek stolom pracovať aj celý deň bez toho, aby ste zbytočne namáhali oči. Hmotnosť 1,07 kg je to, za čo som bol najviac vďačný – nemusíte tak so sebou ťahať 3 kg ťažký 15-palcový notebook. Ale pozor, to je hmotnosť aj s klávesnicou, samotný tablet váži len 770 gramov. A hrúbka 8,75 mm je už len bonusom navyše.

IMG20160906120047Lenovo ThinkPad X1 Tablet je v skutočnosti tablet s plnohodnotným Windows 10 Professional a s plnohodnotnou hardvérovou výzbrojou (dôkaz za chvíľu). Vďaka magnetickému OneLink dokovaciemu konektoru k nemu v priebehu sekundy zo spodnej strany pripojíte tenučkú klávesnicu, ktorá je súčasťou balenia a zároveň slúži ako „flipové“ puzdro – keď ňou zatvoríte displej, tablet sa uspí. Ako však položiť tablet na stôl tak, aby stál? Lenovo to vyriešilo úplne jednoducho sklopiteľnou železnou plochou/stojanom, ktorá sa odklápa zo zadnej strany tabletu.

IMG20160906115803Nedá mi nepristaviť sa na klávesnici – keď totiž píšete veľa, je to extrémne dôležitý prvok. Lenovo (resp. ThinkPad) vždy klávesnice vedel robiť a písať na tejto je jednoducho radosť. Ideálna spätná väzba, tichá a pritom je to vlastne ľahučký kryt displeja 🙂 Je podsvietená, takže sa na nej dobre pracuje aj v noci. Ovládanie myši je vždy boj medzi používateľmi v štýle touchpad vs. trackpoint (tá drobná červená gulička v strede klávesnice). Lenovo sa s tým nebabralo a ponúka na tejto klávesnici obe riešenia. Súčasťou balenia je aj dotykové pero – ideálne pre tých, ktorí chcú na cestách upravovať fotografie, prípadne kresliť v grafických programoch. Funkčné tlačidlo Fn a Ctrl si budete pri prvých dňoch často mýliť (ak teda radi používate klávesové skratky), ak by to bol problém, viete ich funkcionalitu v BIOS-e zameniť, aby ste stále namiesto Ctrl nestláčali Fn a opačne.

IMG20160906115637Keďže je to tablet, je samozrejme displej multidotykový. Či dotyk na pracovnom notebooku áno alebo nie, to je ďalšia dilema – 100 ľudí, 100 chutí. Ja hovorím áno – keď ho potrebujete, tak ho využijete, keď nie, tak nie. Keď mám pripojenú k X1 Tabletu klávesnicu, tak nejak automaticky siaham po touchpade. Niekedy sa však iba potrebujem prehrabať stovkami fotografií, vtedy „odtrhnem“ klávesnicu, ľahnem na gauč alebo do postele a dotykom sa prehrabávam medzi fotografiami. Dotyková plocha samotného displeja je vynikajúca, reaguje správne aj na každý menší dotyk. A najmä, keď sme na cestách, v autobuse a najmä v lietadle nie vždy zmestíte celý notebook na mini stolík, vtedy sa X1-ka mení na perfektný tablet. Displej ponúka Full HD rozlíšenie (1920 × 1080 pixelov) – áno, konkurenčný MacBook 12″ Retina ponúka rozlíšenie 1440p, ale po mesačnej skúsenosti musím povedať, že Full HD je plne postačujúce.

IMG20160906115846Na práci s Lenovo ThinkPad X1 Tabletom som oceňoval najmä to, že ide o plnohodnotný notebook zminiaturizovaný do veľkosti tabletu s „plným“ Windows 10 Professional, bez otáčajúcich sa súčiastok a ventilátorov. Tí, čo sa aspoň trocha orientujú v notebookoch vedia, že táto kategória (ultrabooky a pracovné tablety) je síce úzkoprofilová, no veľmi náročná. Z technologického hľadiska. Lenovo vtesnalo do tohto pracovného tabletu procesor Intel Core m7 s dvomi jadrami, no najmä 8 GB RAM, ktorú som ocenil najmä pri strihu videí. Práve strih videa a spracovanie multimédií je pre mňa osobne na cestách merítkom poriadneho výkonu. X1 Tablet zvládol spracovanie HD videí z GoPro kamery úplne bez problémov, žiadne sekania, rýchle exporty. Keď som sa pustil do spracovávania 360-stupňového obsahu, v HD rozlíšení šlo všetko stále pomerne hladko, pri 4K som však narazil na limity tohto zariadenia (pamäť RAM je dostatočná, M-kový procesor od Intelu však nie je stavaný až na takúto extrémnu záťaž). Prehrávanie nebolo pri plnej kvalite úplne plynulé, avšak na strih a základné úpravy to stačilo. Export som však nechával väčšinou na večerné a nočné hodiny.

IMG20160906115908Výdrž batérie prudko závisí od typu práce. Výrobca udáva 10 hodín výdrže v režime tabletu (bez klávesnice), pričom ďalších 5 hodín by mala pridať externá batéria v Productivity module. Pri plnom nabití batérie (iba tej integrovanej, bez Productivity modulu) hlási notifikačná lišta Windowsu výdrž 3 a pol hodiny, čo je približne údaj, ktorý sa blíži k realite. 3 hodiny mi vydržala batéria pri písaní článkov, približne 2,5 hodiny pri prehrávaní YouTube videií a práci s Facebookom a približne jeden a pol hodiny, keď som z nej žmýkal čo to dalo – spracovanie HD videí z GoPro, upload na YouTube, export fotografií a pod.

IMG20160906115920

Pevnému disku typu SSD s kapacitou 512 GB nie je čo vyčítať, to je jednoducho TOP výber, ktorý samozrejme ovplyvňuje aj koncovú cenu. Určite by som sa rád pristavil pri konektivite, čo býva kameň úrazu pri ultramobilných zariadeniach. X1 Tablet ponúka USB port štandardu 3.0, najnovší USB-C (ktorým je zakončená nabíjačka), miniDisplay port, podporu zámku Kensington a čítačku pamäťových kariet na svojich hranách už v základe, čo je výborné. Po odklopení zadného stojanu sa objaví aj miniatúrna šachta na 4G SIM kartu. A keďže dnes vám prakticky každý väčší operátor na Slovensku vystaví druhú, čisto dátovú SIM kartu k vášmu paušálu s podporou 4G sietí, bola by obrovská škoda túto vlastnosť nevyužiť.

IMG20160906115703Cena? Uletene vysoká –  2 369 Eur s DPH podľa lenovo-online.sk. Nechcem túto cenu nijak obhajovať, osobne som ju očakával niekde na úrovni 1500 Eur – avšak toto je typ pracovného nástroju, ktorý si kúpi profesionál, ktorý vie do čoho ide. Typický slovenský bloger to asi vo finále nebude, ale vysnený pracovný nástroj pre blogera to určite je 🙂 Okrem ceny mu totiž nemožno takmer nič vyčítať.

Ja osobne som si na X1-ku za mesiac každodenného používania až priveľmi zvykol. Keď nepracujem, „zavriem“ tablet a na pracovnom stole (ktorý mám naozaj malý), zaberá minimum miesta. Keď sme na cestách, výborne sa s ním manipuluje aj jednou rukou, zmestí sa do každého batohu a otvoriť ho tak môžem kdekoľvek, aj na rannej kávičke s Hankou, napr. na námestí v Bardejove 🙂

V kocke

+ pomer výkonu a mobility

+ 2 zariadenia v 1 s plnohodnotným Windows 10 Professional

+ 512 GB SSD disk

+ 12,5-palcový dotykový Full HD displej

+ modulárne spracovanie a rozhrania

+ komfortná klávesnica

– cena

Technické parametre:

Procesor: Intel Core m7-GY75, 3.1 GHz, 2 jadrá, 4 MB cache

Operačná pamäť: 8 GB RAM DDR3

Pevný disk: 512 GB SSD

Displej: 12,5-palcový Full HD (1920 × 1080 pixelov), IPS, protilesknúca úprava

Grafika: Intel HD Graphics 515

Operačný systém: Windows 10 Professional

Batéria: 45 W, 4-článková, Li-Poly

Rozmery: 291,5 × 209,5 × 8,75 mm

Hmotnosť: 1,07 kg

Rozhrania: Wi-Fi, Bluetooth, 1× USB 3.0, 4G WWAN, 3,5 mm audio jack, OneLink dock, mini DisplayPort

Ostatné: čítačka odtlačkov prstov, čítačka pamäťových kariet, TPM, podpora Kensington zabezpečenia

 

Prečítaj si tiež