Miška Zemjánková: Pohodová túra zo Štrbského na Popradské pleso

od jozo

Miška Zemjánková: „S priateľom to spolu ťaháme už 3 rok a naša spoločná vášeň je cestovanie. A aby som to správne nazvala, tak musím použiť spojenie „túlať sa“. Takže sme rozhodli šetriť a spoznať svet, ale aj naše krásne Slovensko. Skôr ako sme vyrazili na prvé naše spoločné ďaleké cestovanie sme si povedali, že každý rok dáme jednu či dve túry aj na Slovensku.“

20151116_130241Na začiatok toľko, že cestovaním si človek predĺži svoj život. Počas cestovania ide čas pomalšie, pretože každý deň je zaujímavý, iný a viac si človek zapamätá. Pribudne mu viac zážitkov, na ktoré nezabudne. Priateľove motto: „Treba si ten život užiť, lebo spomienky Ti nikto nevezme.“ A má pravdu!

20151115_131150Minulý rok mi ako darček k narodeninám kúpil spoločný pobyt na Štrbskom plese. Keďže nie sme študenti a ani dôchodcovia, museli sme si ísť ako prvé zaobstarať lístky, lebo sme sa rozhodli ísť vlakom, keďže aj tam máte možnosť spoznať nových ľudí a nové príhody. Priamo zo železničnej stanice Štrba pravidelne jazdí zubačka na Štrbské pleso. Trasa je dlhá asi 5 km, cesta trvá približne 15 minút a cena lístka je príjemné 1 euro. Nevyspytateľné na výletoch v horách je počasie. Ráno sa môžete zobudiť do krásneho slnečného dňa, no o pár hodín to môže byť úplné inak.

20151115_083645Keď sme vystúpili z vlaku, utekali sme rýchlo na zubačku, lebo sa nám prekrývala s príchodom. Ale milý pán rušňovodič, ktorý jazdil so zubačkou nás čakal, lebo vedel, že vlak z Bratislavy má niekoľkominútové meškanie. Ako sme sa blížili k Štrbskému Plesu, hneď bol cítiť teplotný rozdiel. Na okolí sme videli ako padá sneh, čím vyššie tým viac a viac. Za seba môžem povedať, že ten pohľad na krásne zasneženú prírodu my hneď vyčaril úsmev na tvári. Aj napriek víchrici z roku 2004 sú Vysoké Tatry stále fotogenické a krásne. Síce nám večer ten sneh „spláchol“ dážď, ale aj tak sme sa tešili na túru. Náš deň “D“ – raz bolo sychravo, raz zapršalo, raz vykuklo to zubaté slnko, no aj tak sme už boli nachystaný.

20151116_111405Začiatok: Štrbské Pleso (1355 m.n.m.)
Cieľ: Popradské Pleso (1499 m.n.m.) – Ostrva (1926 m.n.m.)
Trvanie: 1,5 hodiny

Naša cesta začala od Štrbského Plesa. Odbočili sme vpravo a hor sa do lesa. Cesta je zo začiatku trochu strmšia a pomedzi redší les, tým že mrholilo sa trocha aj šmýkalo, ale dalo sa to vydržať. Okrem krásnej prírody, ktorá sa ukladala na zimný spánok tu bol vybudovaný náučný chodník Štrbské Pleso – Popradské Pleso – Veľké Hincovo Pleso. Po ceste k Popradskému Plesu bolo 14 stanovíšť, kde sa môžete dozvedieť mnoho zaujímavostí o zvieratách žijúcich vo Vysokých Tatrách. O stromoch, rastlinách, geológii a v neposlednom rade aj o vzniku našich veľhôr.

20151116_103920Stanovište pod vrchom Patria (2203 m.n.m.) je venované jednej z najväčších slovenských tragédií. V roku 1974 bolo na tomto mieste zavalených 31 ľudí lavínou, z toho 14 ľudí zahynulo. Boli to účastníci lyžiarskeho výcviku zo strednej školy.
Na tejto trase sme stretli aj niekoľko rodín s deťmi, takže pokiaľ máte radi hory a chcete ísť niekam s deťmi na výlet, Popradské Pleso je určite tá správna voľba keďže patrí medzi ľahšie túry. Obvykle trvá táto cesta približne hodinu a pol. Nám trvala trošku dlhšie, keďže sme sa počas prestávky kochali vrchmi okolo nás, užívali si ticho a nasávali skvelý zimný horský vzduch.

20151116_133553Už z diaľky vidno Chatu pri Popradskom Plese, neskôr sa nám objavilo aj samotné Popradské Pleso, ktoré ma prekvapilo svojou nádhernou tyrkysovou farbou vody. Ak sa sem už dostanete, určite si nezabudnite pozrieť Symbolický cintorín, ktorý je venovaný všetkým tým, ktorí zahynuli vo Vysokých Tatrách.

20151116_113239Táto nenáročná túra je určite vhodná pre každého kto má rád hory a ich prostredie. Ako úspešné ukončenie našej cesty sme si dali slepačiu polievku v Majláthovej chate, ktorá nás posilnila predtým, ako sme sa vybrali na Ostrvu. Dostali sme sa ani nie po stred, lebo začalo už veľmi pršať a skaly sa veľmi šmýkali. Bolo nám to veľmi ľúto, ale povedali sme si, že opäť sa sem vrátime a na Ostrvu pôjdeme za pekného počasia.

20151116_113752Z plesa sme išli po asfaltovej ceste dolu kopcom, asi za hodinu prakticky až k nášmu hotelu, kde sme uzimený zrelaxovali pri krbe a pohári vínka. Jednoznačne odporúčame navštevovať aj naše Tatry, ktoré nikdy nesklamú. Pokiaľ je počasie nevyhovujúce ani na menšie a nenáročné túry, dá sa spraviť aj náhradný plán v aquaparkoch s návštevou wellness centier, ktorých je v okolí našich veľhôr dostatok. Verím, že sme ľudí inšpirovali ako príjemne stráviť víkend v Tatrách a aj my po dopísaní tohto článku ideme rozmýšľať kam nasledujúci víkend.

Prečítaj si tiež