Kúsok Slovenska v srdci Ria de Janeiro

od hanka

Posledná destinácia nášho štvormesačného výletu po svete mala byť „hajlajtom“ t.j. hlavným bodom programu, splneným snom, miestom, z ktorého sa nám podlomia kolená. Už len názov tohto mesta je príťažlivý – Rio de Janeiro. Latka s našimi očakávaniami bola teda nastavená celkom vysoko. Dôvodom môže byť to, že asi ako u väčšiny ľudí, naša predstava o Riu spočívala v pohľadnicových výhľadoch z vrchu Corcovado na nádherný oceán, lemovaný bielym pieskom a zelenými kopcami. My sme však mali šancu Rio okúsiť aj z takého neštandardného uhla pohľadu. Očami Slováka, ktorý v Riu žije, pracuje a podniká. Ako sa nám u neho bývalo a čo sme sa dozvedeli o živote v Riu, o tom budú tieto riadky.

Stena slávy v spoločenskej miestnosti resp. v pracovni 🙂 Na fotkách dole vedľa portrétu papagája Ester je fotka Liz a Juraja 🙂

Usadili sme sa na terasu hostela „Lisetonga“ kúsok od legendárnej Copacabany, hostiteľ Juraj nám rozlial domácej slovenskej pálenky a strávili sme vskutku unikátny večer a následne zopár dní v jednom z najobľúbenejších hostelov v meste, ktoré bude o pár dní dejiskom Olympiády 2016. Majiteľ hostela? Práve Slovák Juraj Vajda a jeho šarmantná manželka Liz, pôvodom z Mexika.

IMG_2099

Terasa hostela Lisetonga – nádherné nástenné maľby nájdete po celom dome. Tu sme strávili prvý večer v Riu pri domácej slovenskej pálenke.

Nádych slovenskej kultúry je v hosteli cítiť na každom kroku – originálne „tienidlo“ z fľašky slivovice

 

Lokalita

Cenu pod názvom „Lisetonga Hostel“ si nevšímajte 😀 ubytovanie tam 275 Eur nestojí 🙂 Cena za noc mimo sezóny sa pohybuje okolo 10 Eur na posteľ.

Hostel Lisetonga má svoje sídlo vo velikom dome a svojou vežičkou pripomína zámoček. Nachádza sa kúsok od pláže Leme, ktorá je vlastne plynulým pokračovaním preslávenej Copacabany. Presnejšie, k pláži to z Lisetongy máte tak maximálne 5-10 minút, smerom dole z kopca. Smerom hore je to už o trošku náročnejšie, ale nič čo by správny cestovateľ nezvládol.

Lisetonga sa nachádza na pomyselnej hranici medzi veľmi príjemnou štvrťou Leme a taktiež príjemnou favelou Morro da Babilonia. Táto favela vraj patrí medzi tie luxusnejšie a usporiadanejšie v meste. Ak sa chcete dočítať o našej prechádzke s Jurajom po favele, čítajte tu. Juraj pod jej oknami žije takmer 5 rokov, tak veríme, že vie o čom hovorí. Čo sa lokality týka, my by sme Lisetonge dali bez váhania 10 bodov z 10.

Lisetongu neprehliadnete. Múr zdobí nápis, ktorý vystihuje Jurajov prístup a lásku k mestu: „Rio, eu amo, eu cuido“ čo znamená „Rio, ľúbim ho, starám sa o neho“.

Keď budete plánovať výlet do Ria, zistíte, že historické centrum mesta, ktoré sa nachádza cca 20 minút metrom od Copacabany, nie je práve to miesto, kde by ste chceli byť ubytovaní. Nebyť Lisetongy, asi by nám výber ubytovania zabral viac času ako obyčajne. Rio je rozľahlé a len jeho centrum má niekoľko centier. Leblon, Ipanema, Copacabana, Botafogo, Santa Teresa, Centro…to sú len niektoré z možných štvrtí, v ktorých sa viete ubytovať. Ale ktoré miesto je najvhodnejšie na približne päť dňovú návštevu? Z nášho pohľadu bola Lisetonga v štvrti Leme ideálna! Prečo?

Ako sme sa na úvod dozvedeli, do centra sa neoplatí a z bezpečnostných dôvodov ani neodporúča chodiť cez víkend. A úprimne, centrum vás zaujme tak na pár hodín a radšej sa z neho budete poberať čím skôr na pláž. Centrum v Riu je viac obchodným centrom mesta ako historickým a „žije“ to tu iba počas týždňa, keď sú firmy plné zamestnancov. Keď však zavítate cez víkend, privítajú vás prázdnotou zívajúce ulice a bezdomovci pokukujúci po vašich cennostiach. My sme sa napriek varovaniu v centre na chvíľku ocitli aj cez víkend, síce bez ujmy, ale môžme potvrdiť, že tento zážitok neodporúčame.

Keďže veľká časť pamiatok a historických budov, ktoré tu po sebe zanechali Portugalci bola zničená, centrum Ria vás neohúri dychberúcou architektúrou. V centre sa však oplatí absolvovať „free walking tour“ – pešiu prehliadku mesta, ktorú na záver, pri slávnych Selaronových schodoch, podľa svojho uváženia ohodnotíte finančným príspevkom. Táto aktivita je skvelá práve preto, že celý príbeh Ria a toho ako mesto vyzerá dostanete do kontextu a oveľa lepšie sa budete v meste ale aj jeho minulosti, súčasnosti a pomeroch orientovať.

Selaronove schody v Riu

Ale späť k lokalite a tomu prečo je Copacabana resp. Leme najlepšie miesto. Prechádzky po pláži alebo preslávenej Avenida Atlantica vás ani po niekoľkých dňoch neomrzia.

Toto sa vám nezunuje 🙂

My sme vždy začali náš deň v kaviarni/pekárni Duque de Caxias, kúsok od Lisetongy. Dali sme si skvelé pečivo – pastel a preslávený brazílsky džús açai. Z kaviarne to bolo už len pár metrov a z uličiek sme vykukli priamo na Avenidu Atlanticu a pláže Leme a Copacabana.

Čo robí uvedenú lokalitu v súčasnosti ešte atraktívnejšou je masívna tribúna, ktorá je presne na rozhraní týchto dvoch pláží postavená. O pár dní sa tam totiž budú odohrávať zápasy jedného z najsexy športov – plážového volejbalu.

Rozostavaná tribúna na pláži Copacabana

Keď bývate na Copacabane, nikdy to nemáte ďaleko na pláž, do barov a dobrých reštaurácií, na Ipanemu. Krásna kopa cukru – Pão de Açúcar je za rohom (a to doslova:) a na Corcovado pod sochu Krista Spasiteľa to budete mať najjednoduchšie, keď si z Copacabany zoberiete jeden z minivanov, ktorý vás pohodlne odvezie hore aj naspäť dolu. Jednoducho ideálne miesto!

Izby

Lisetonga disponuje momentálne cca 42 posteľami, ktoré sú rozdelené v 7 izbách. Všetky izby sú vlastne „dorm rooms“, vo voľnom preklade „intrákové izby“, čo znamená, že izbu zdieľate s ďalšími cestovateľmi. V Lisetonge nájdete aj izbu pomenovanú „Bratislava“ so 4 posteľami, vyzdobenú rôznymi slovenskými obrázkami a motívmi (keby sa vám cnelo za domovom).

My sme naše hlavy 5 dní skladali v izbe nazvanej Mexico, v ktorej bolo 8 postelí. Čo je skvelé na zdieľaných izbách, je možnosť spoznať ďalších zaujímavých svetobežníkov, vymieňanie skúseností a tipov na cesty a zaujímavé rozhovory. Nevýhodou môže byť hluk, čo sa však dá veľmi elegantne vyriešiť prostredníctvom overených štupľov do uší. My s Jožkom bez nich už ani nevycestujeme 🙂

Slnečná a príjemná izba Mexico v Lisetonge

Juraj s Liz si na izbách dali naozaj záležať. Každá z nich má atmosféru, tému ale aj prísny hygienický štandard. Čo nás najskôr prekvapilo, ale následne sme veľmi ocenili, boli špeciálne poťahy na matrace. Tieto poťahy mali zabezpečiť to, aby sa do matracu nedostali nechcené živočíchy. Mnoho cestovateľov, ktorý prídu do Ria z výletu v amazonskej džungli si vraj môžu so sebou priniesť aj rôzne zvieratká a tieto matrace majú slúžiť ako ochrana pred ich usídlením v Lisetonge. Vraj to funguje, a teda problém s nechceným hmyzom v Lisetonge ešte nemali. Preto ďakujeme Jurajovi, že myslí aj takto preventívne na naše zdravie a pohodlie.

V Lisetonge vás vybavia čistými návliečkami, plachtou a ak treba aj uterákmi. Už si len vybrať voľnú posteľ a môžete sa nasťahovať.

Izby sú vybavené aj skrinkami, kde si môžete odložiť svoje cennosti. Čo taktiež ocení každý batôžkar.

Kuchyňa

Plne vybavená spoločná kuchyňa

Čo určite ocení mnoho nízko-rozpočtových cestovateľov je super praktická kuchyňa. Je k dispozícií všetkým hosťom a okrem hostí tu stretnete aj Juraja s Liz. Možno som ešte nespomenula, ale Juraj s Liz a ich synom Samuelom v hosteli tiež žijú a so všetkými hosťami zdieľajú spoločné priestory a aj kuchyňu. Istým spôsobom teda aj životný štýl. Tak sa netreba ostýchať a rovno ich pozvať na drink, či večeru. Tip: Juraj ocení Fernet Citrus.

V závislosti od počtu hostí a sezóny Lisetonga ponúka k ubytovaniu aj raňajky. Klasické toasty s marmeládou alebo obľúbeným juhoamerickým „dulce de leche“, káva a čaj nás každé ráno čakali na príjemnej terase.

Spoločná terasa, kde má svoje bývanie aj Jurajov papagáj Ester

Jurajova láska ku kachličkám je badateľná v celom dome. Krásnou ukážkou jeho tvorby je aj zelený stolík, ktorý vidieť na fotke. Ak sa ho spýtate na túto jeho vášeň veľmi rád vám všetko poukazuje. Veru, nielen Selaron a Gaudí sa vyžívali v kachličkách a mozaikách 🙂

Zvieratá

Žiaden hostel by nebol kompletný bez svojho maskota. Lisetonga má tiež svoju hlavnú hviezdu. Papagáj amazoňan – Ester.

IMG_1785

Ester pozorne sleduje dianie v hosteli z okenice

Ako milovníci zvierat sme sa na Ester hneď „vrhli“, avšak veľmi rýchlo sme zistili, že túto amazonku len tak hoci kto neskrotí. Ester sa kamaráti a mazná zásadne iba z mužmi. Takže ja som bola z hry vonku a Jožkovi dopriala kúsok radosti, keď mu horko ťažko na tretí deň vyliezla na ruku a nechala sa odfotiť. Jej preferencie, čo sa mužov týkalo boli jasné. Jej srdce patrilo Jurajovi.

Obľúbencami hotelových hostí boli aj dve mačky. Naše obľúbené bolo malé šedo-čierne mača.

No odolali by ste?

Dekorácie

To že majitelia majú vyvinutý silný cit pre detail a lásku ku kachličkám a mozaike pochopíte už po príchode do Lisetongy.

Podlaha na terase v izbe Bratislava 🙂

Z vlastnej skúsenosti vieme, že batôžkari v hosteloch najviac ocenia hygienu a atmosféru. Dôležitosť hygieny netreba špeciálne vysvetľovať. Prečo je však také podstatné pre ľudí na cestách a hlavne batôžkarov, ktorý sú každý druhý deň v inom meste, spať v priestore, ktorý má atmosféru?

Ako sme aj my pochopili, pri cestovaní je často krát dôležitejšie to, akých ľudí stretnete, ako to čo uvidíte. Spomienky na stretnutia, rozhovory pri káve alebo víne, pomoc od cudzinca vám mnoho krát utkvie v pamäti viac ako nejaká historická pamiatka. Preto hostely a ubytovanie, ktoré má atmosféru je dôkazom toho, že sa o neho niekto stará, že mu venuje čas a starostlivosť a následne sa v takýchto hosteloch cestovatelia cítia špeciálne. Stačí si prezrieť fotky a pochopíte…

Popri Copacabane, Cukrovej homoli a Kristovi Spasiteľovi vám určite ostanú krásne spomienky aj na Lisetongu. Hrad s vežičkou s hojdacími sieťami na kopci nad plážou, obložený mozaikami, fotkami, artefaktmi zo Slovenska, ale aj z celého sveta vám totiž nemôže v pamäti neutkvieť. Ľudia, ktorí sa tu o vás budú starať sú z celého sveta, usmiati, scestovaní, vrúcni a štýlový. Tak ako samotné Rio!

Pohodička vo veži. Neraz sa stane, že hostia svoje postele ani nevyužijú a noci trávia radšej v týchto hojdacích sieťach.

A čo to vlastne Lisetonga znamená? Najprv sme sa domnievali, že hostel je pomenovaný po Jurajovej manželke Liz, čo je možno len z časti pravda. Lisetonga je vraj názov mexickej detskej pesničky. Ak by ste mali o ubytovanie v Lisetonge záujem, neváhajte si pozrieť aj webstránku: www.lisetongahostel.com.

Keďže som pri písaní tohto článku zistila, že je toho toľko, čo vám ešte chcem o Riu povedať, bude to musieť byť článok na pokračovanie. A o tom ako sa v Riu žije, čím okrem Lisetongy žije brazílsky Slovák Juraj Vajda, čo domáci očakávajú od prichádzajúcej Olympiády, ako sa rozbieha taký hostel a ako sa býva pod favelou sa dočítate v jeho druhej časti 🙂 … verím, že už čoskoro!

Prečítaj si tiež