Jazda v tanku na Orave? Aj to sa dá!

od hanka

Ak máte radi unikátne zážitky, tak toto bude tip pre vás. Po ceste z Liptova na Oravu sme brázdili oravské dedinky a pri zhliadnutí dvoch tankov, ležérne zaparkovaných pri ceste sme dupli na brzdu. Odparkovali sme auto a išli skúmať, kde sa tu vzali tanky?

Tanky resp. bojové vozidlá pechoty, ako sa tanky správne nazývajú, sú súčasťou služieb penziónu Lipa a pán majiteľ ich odkúpil od armády Slovenskej republiky. Nejde však o žiadne historické „kúsky“, ktoré by niekedy bojovali vo vojne. 3 km dlhá jazda vás vyjde na 8 Eur. Jeden z tankov je prispôsobený na vozenie ľudí a z tanku sa viete pohodlne rozhliadať na okolo. Minimálny počet účastníkov je 8 osôb a maximum 20. Šoférom tanku je sám pán majiteľ penziónu, ktorý je na ich „šoférovanie“ vyškolený.

Druhý tank je aj z vnútra (vyzerá to) v pôvodnom stave. Po zhliadnutí filmu „Fury“ z roku 2014, ktorý desivo vykreslil príbeh posádky tanku počas 2. svetovej vojny mi vnútro aj tohto tanku prišlo hrôzostrašné. Jožko sa ale nebránil a do tanku sa natlačil.

Či už desivý alebo fascinujúci, určite pre mnohých zážitok. My môžeme len ďakovať, že sme mali to šťastie a tanky vnímame ako raritu a (vďaka bohu) nie súčasť života. Ak vás takýto zážitok láka, stačí sa vybrať smerom cez dedinku Podbiel smerom na Zuberec a pri ceste ich už zahliadnete. Prípadne kontaktujte pána majiteľa, ktorý sa s vami ochotne dohodne na programe.

Prečítaj si tiež