3 rodiny, ktoré na Slovensku stále žijú v skalách

od jozo

Kúsok od Levíc sa nachádza dedinka Brhlovce, ktorá je (ne)známa svojim skalnými obydliami. Samozrejme sme si ich chceli na našej ceste po Slovensku pozrieť aj my a vcelku nás prekvapilo, keď nám tamojšia lektorka múzea prezradila, že 3 rodiny ešte stále v samotných skalných obydliach žijú.

IMG_3836V treťohorách sa v rámci sopečnej činnosti usadil sopečný prach a vytvoril skalné masívy. Do tých si neskôr chudobní obyvatelia vysekali príbytky. Priamo do skaly. Má to svoje výhody aj nevýhody – medzi výhody patrí celoročne konštantná teplota (15 ÷ 20°C), medzi nevýhody 90-percentná vlhkosť, ktorú treba vysušiť neustálym vykurovaním. Nemusíte sa báť, rodiny, ktoré tu žijú, tu majú plnohodnotné bývanie.

IMG_3806Skalné obydlia v Brhlovciach nájdete pri ceste z Levíc veľmi jednoducho – stačí z ktoréhokoľvek smeru vojsť do dedinky Brhlovce a sledovať tabule, ktoré vás dovedú priamo k pamiatke, ktorá sa nachádza v uličke Škurda, v centre pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry (dom č. 142). Táto rezervácia bola sprístupnená verejnosti v roku 1992.

Pozostáva z murovaného domčeka z 80. rokov 19. storočia, murovaného domu s datovaním na priečelí 1932 a priestorov vysekaných do skaly v dvoch podlažiach. Na prízemí je umiestnená letná kuchyňa, komora a ukážky kamenárskych výrobkov a náradia. Na poschodí je vyhliadková terasa a malá komôrka.

Obytné priestory (pitvor, kuchyňa, izba, letná kuchyňa) sú zariadené podľa funkcie jednotlivých miestností dobovým nábytkom a inventárom tak, aby hodnoverne priblížili atmosféru živej domácnosti a ukázali vývoj bytovej kultúry obyvateľov Brhloviec a širšieho regiónu Tekova a Hontu v priebehu 20. storočia. Vybavenie hospodárskych priestorov (komora, maštaľ) v náznakoch približuje tradičných spôsob obživy Brhlovčanov.

V roku 1994 Tekovské múzeum v Leviciach za úpravu usadlosti č. 142 a jej sprístupnenie verejnosti získalo Ocenenie EUROPA NOSTRA, ako prvá Organizácia na území Slovenska. Po návšteve domu č. 142 odporúčame zájsť aj obďaleč a prejsť sa po celej ulici, kde v pozadí zbadáte do skál vytesané obydlia, ktoré ešte aj dnes domáci využívajú.

IMG20160810143307Informácie pre turistov:

  • Otváracie hodiny: apríl-október 9:00 – 16:00 (obedová prestávka 12:00 – 12:45), november-marec na požiadanie
  • Vstupné: deti a dôchodcovia 0,33 eur, dospelí 0,66 eur

Prečítaj si tiež