Tip na akčný víkend – rafting v Slovinsku

od jozo

Tesne predtým, ako sme sa vydali cestovať po Slovensku, som sa vydal na akčnejší víkend do Slovinska. Čakal ma rafting a canyoning, oba pomerne mladé a atraktívne športy, ktoré sú vďaka svojej skvelej dostupnosti v neďalekom Slovinsku iba pár hodín jazdy ideálnym miestom na strávenie akčného víkendu. Čo všetko zažijete?

Vodácka dedinka Čezsoča vás privíta takýmto krásnym prostredím

Vodácka dedinka Čezsoča vás privíta takýmto krásnym prostredím

Je piatok, 13:00, čakám na dohodnutom mieste stretnutia (pri nákupnom centre v Bratislave). Čaká nás 5,5-hodinová cesta do slovinského mestečka Čezsoča, ktorým preteká rieka Soča – miesto, ktoré žije vodáckymi športami. Vyrážam s firmou www.eurorafting.sk stráviť podľa predpovede slnečný víkend na vode. Som zvedavý, čo ma čaká 🙂 Deväťmiestny mikrobus prichádza na čas, pohodový šofér Jaro (zároveň inštruktor raftingu) a s ním mladý Mišo (taktiež rafting) a s nimi 6 ďalších účastníkov zájazdu – z Bratislavy som sám, ale liptovský a východniarsky prízvuk mi dávajú tušiť, že o zábavu nebude núdza 🙂

IMG_20160716_103905

Naša parta, áno, jeden z východniarov má helmu naopak 🙂

Cesta ubieha rýchlo, po diaľnici v rýchlosti prezeráme krásnu rakúsku prírodu a cez Taliansko to „striháme“ do Slovinska. Pár ostrých zákrut v nádherných horách a zrazu sme tam. Keďže Hanka v čase konania raftingu bola ešte mimo Slovenska, išiel som sám, takže som si nebol istý, či nebudeme jediný „mimo party“. Ako sa však dozvedám, na takýto druh výletu zvyknú chodiť rovnako páry ako aj jednotlivci či celé skupiny. Do partie zapadnete rýchlo (odporúčam zoznamovaciu fľašku niečoho dobrého do mikrobusu) a najmä zážitky na vode vás spoja do pohodovej skupiny. Takže ak ste aj sám a uvažujete o takomto výlete, bez hanby sa prihláste.

Počas víkendu sa spriatelíte aj s cudzími ľuďmi vďaka najrôznejším aktivitám, ako napríklad fúkanie vlastného raftu :)

Počas víkendu sa spriatelíte aj s cudzími ľuďmi vďaka najrôznejším aktivitám, ako napríklad fúkanie vlastného raftu 🙂

V piatok večer po príchode sa menšia skupinka stretávame v neďalekej pizzérii v samotnej Čezsoči, zoznamujeme sa. Večer je voľný program, takže ideme relatívne skoro spať (pred polnocou). Ubytovanie je k dispozícii v stanoch, prípadne v apartmánoch priamo v dedinke, podľa vášho komfortu.

DSC06042

Ak si vyberiete ubytovanie v apartmáne, bude vás čakať takýto komfortný rodinný domček.

V sobotu ráno som predpokladal, že budeme musieť byť na nohách od skorého rána. Príjemne ma prekvapilo, že sme sa stretávali až o 10:00, takže sa stihnete prejsť po vodáckej dedinke, obhliadnuť si nádherné hory okolo (napr. vrch Svinjak) a dať si dobré raňajky. Po krátkej inštruktáži a „fasovaní“ výstroje berieme do rúk raft a vydávame sa na vodu. Nemusíte mať so sebou žiadnu výbavu ani skúsenosti, všetko dostanete na mieste. Okolo 11:00 nasadáme na raft a čakajú nás 3 hodiny čistého raftovania, spolu približne 12 km. Paráda.

IMG_20160716_104336

Najskôr krátka bezpečnostná inštruktáž na suchu a môžeme vyraziť na vodu.

Prvá hodina prebieha na pokľudnej rieke, náš „vedúci“ Jaro nám vysvetľuje, ako reagovať na jeho príkazy, čo robiť v rôznych situáciách, ako reagovať na stret so skalou a že nás čaká aj kúpanie sa v divokej rieke 🙂 Pred odchodom na raft sme dostali aj varovanie, že si nemáme brať so sebou žiadnu elektroniku či nepotrebné veci, všetko môžete nechať v mikrobuse, ktorý vás počká na druhom konci. Keďže mi nedalo nevyskúšať nový odolný CAT S60, zobral som si ho so sebou. A už po pol hodinke sa prvýkrát (skutočne nechtiac) okúpal v Soči 🙂

Od úvodu raftovania je jasné, že v mnohom záleží na inštruktorovi. Išli sme dve lode, tú našu mal na starosti Jaro, druhú Mišo. Výborní a pohodoví inštruktori tvoria atmosféru na rafte a zároveň sa starajú o vašu bezpečnosť aj v divokejšej časti rieky, do ktorej sa dostanete po približne hodine prvotného užívania si okolitej prírody.

Povinne sme si vyskúšali, ako sa núdzovo splavuje divoká rieka v záchrannej veste (nohami napred) a užili si skok zo 7-metrovej skaly. Voda je aj v strede júla svieža, pod 10°C, takže celotelový neoprén skutočne oceníte. Prípadne začnite na rafte naozaj makať a rýchlo sa zahrejete 🙂 Rieka Soča ponúka podľa našich inštruktorov skvelé podmienky na raftovanie a musím plne súhlasiť – výhľady na okolitú prírodu sú nezameniteľné, voda čistučká, akčný šport v plnom prúde. Divokejšia časť rieky je miestom, kde si aj zamakáte, aj vás rieka trocha osvieži, aj sa zasmejete.

Po raftovačke sa zastavujeme v osvedčenej reštaurácii, kde letia slané palacinky a čapovaný Budvar. Po výdatnom obede smerujú naše kroky k vodopádu Kozjak, kde ak máte odvahu, sa môžete ísť okúpať. Toto miesto je vzdialené asi 20 minút pešou chôdzou od zastávky mikrobusu, určite si túto prechádzku choďte užiť. Cestou do vodáckej dedinky sa ešte zastavíme v lokálnom obchode, kde si kupujeme nejaké drobnosti na nedeľné raňajky. Večer opäť voľný program, miestnych párty je neúrekom a všade stretnete podobne naladených Slovákov a Čechov, takže si stačí iba niekde objednať pivko a pridať sa do debaty 🙂

Po prvom dni sme sa vybrali na lúku s frisbee, podebatili a pivko nám po tejto aktivite chutilo o čosi viac :)

Po prvom dni sme sa vybrali na lúku s frisbee, podebatili a pivko nám po tejto aktivite chutilo o čosi viac 🙂

Druhý deň výletu (nedeľa) sa stretávame o 9:00 a čaká nás canyoning. Najskôr si podľa veľkostí balíme celotelové neoprény (tentokrát o niečo hrubšie) a vydávame sa na 30-minútový výšľap do priľahlej hory. Osobne som si nepozeral videá pred touto aktivitou, takže som nie úplne vedel, čo nás čaká… o to viac zábavy som si užil 🙂 Canyoning je akoby turistická prechádzka v koryte menšej divokejšej riečky v hore, celú cestu idete v kaňone Sušec.

IMG_20160717_104438

Najskôr 30-minútový výšľap, potom krátky zostup, aby sme sa dostali ku kaňonu.

Najskôr je vody iba po členky, neskôr po kolená, prakticky stále ste v kontakte s riekou. A potom príde na rad prvá „šmýkačka“ (prírodná), z metrovej výšky čľupnete do ľadového jazierka. Ak ste večer predtým „žúrovali“, čo je takmer isté, tento kúpeľ vás okamžite preberie. Pokračujeme ďalej, inštruktor Jano (zároveň majiteľ www.eurorafting.sk) vpredu, ostatní v stanovenom poradí.

Bezpečnosť ja na prvom mieste, inštruktor Jano má so sebou všetko, čo treba.

Bezpečnosť ja na prvom mieste, inštruktor Jano má so sebou všetko, čo treba.

Čím ďalej postupujeme, tým sú šmýkačky akčnejšie, strmšie a zábavnejšie. Mňa dostali dve – jedna, pri ktorej veľmi neviete, kam padnete (všade naokolo sú skaly, takže máte akoby pocit, že padáte do diery), druhá je na úplnom konci približne 3-hodinového canyoningu – domáci ju volajú raketa. Nie každý sa na ňu odváži, v tom prípade ju môžete buď zlaniť alebo zísť okolo pešo. Keď sme už však tu, bola by veľká škoda tento adrenalín nenapumpovať do žíl 🙂 13 metrov vysoký vodopád a vy sa jednoducho vrhnete s ním dole – v plnej rýchlosti do „napálite“ do jazierka a hneď ako sa vynoríte, sa ozve z vašich úst „wooooow“ 🙂

Po canonyingu sa plní emócii a zážitkov prezliekame do suchých a teplých vecí, predsalen sme na konci už trocha drkotali zubami. Čaká nás 5,5-hodinová cesta domov, prebehne však veľmi rýchlo, všetci v mikrobuse v radosťou spomínajú na zážitky. Vymieňame si telefónne čísla, vytvárame facebookovú skupinu a zdieľame fotografie. Rafting a canyoning sú skvelé socializačné aktivity 🙂

Čo takáto zábava stojí? 115 Eur v prípade, že vám nevadí ubytovanie v kempe a 165 Eur ak si chcete užiť komfortnejší apartmán. Cena je bez dopravy a stravovania. Ak nie ste nároční, za približne 200 Eur si tak viete užiť skvelý víkend, zoznámiť sa s dvomi zaujímavými športami, spoznať krásnu slovinskú prírodu a nových ľudí a najmä si vyvetrať hlavu 🙂 Určite to stojí za to.

Spoločnosť www.eurorafting.sk ponúka rafting aj na Slovensku, v Rakúsku, Taliansku či Čiernej Hore, školu kajaku či kurz záchrany. Aktuálne akcie či zľavy môžete sledovať na facebookovej stránke Euroraftingu, kde zároveň nájdete hodnotenia a fotky od účastníkov pred vami – a hodnotenie 4,9/5 presne zodpovedá tomu, čo za tento víkend zažijete 🙂

Prečítaj si tiež