Gabika Berdisová: Spoznávame Slovensko s trojročným drobcom

od Gabriela Berdisova

Leto je už v plnom prúde a rovnako s ním aj naše cestovanie. Za pomerne krátky čas sa nám podarilo navštíviť krásne miesta v rôznych regiónoch Slovenska, ktoré rozhodne stoja zo to. Verím, že po prečítaní týchto riadkov dostanete chuť zbaliť celú rodinu, nasadnúť do auta či vlaku a vydať sa s nami objavovať nekonečné krásy Slovenska.

IMG_6657

Stratení v raji – Gemer

Milujem miesta, ktoré majú dušu. Kde cítiť pozitívnu energiu na každom kroku. Miesta, kde sa od prvého okamihu cítite dobre, ani netušíte prečo a nechce sa vám odtiaľ odísť. Kde máte chuť stratiť sa a nechcete, aby vás začali hľadať. Takto “stratene” som sa cítila v Stratenej (okr. Rožňava) v malej romantickej dedinke na juhu Slovenského raja, kde si dvaja mladí šikovní ľudia nádherne prerobili starý 160-ročný hostinec s názvom Stará krčma.

6Pôvodne sme sa s Alex vybrali autobusom z Popradu za kamarátom na jednodňový výlet, no nakoniec sme ostali aj na noc. (Manuela, Roman, Rado ešte raz ďakujeme, bolo nám u vás veľmi príjemne 🙂 Ubytovacia časť má 12 lôžok, samé drevo, kameň a sklo. Nádhera.

Cenový tip: skúste rodinný vstup do galérie trick-artu a optických ilúzií už od 16 Eur.

Nezabudnuteľný bol pohľad cez strešné okno našej podkrovnej izby. V noci obloha plná hviezd a ráno krásne modrá. Budí vás spev vtáčikov. Prespať sa dá aj v stane na lúke, či o niečo originálnejšie v karavane priamo pri potoku. Večer si môžete opekať alebo grilovať čerstvo chytené rybky. Alex si tento deň užila rovnako intenzívne ako ja. Vyskákala sa na trampolíne, vyhrala sa s deťmi domácich a vybláznila so psami na dvore. Top celého dňa bola pre ňu jazda na koňoch na neďalekej Farme na Samelovej lúke, priamo vedľa Dobšinskej ľadovej jaskyne. Aj táto krásna farma je dôkazom toho, že keď človek robí svoju každodennú prácu s láskou, cítiť ju všade vôkol. A práve na takýchto miestach sa turisti cítia príjemne od prvej chvíle. Na farme bolo množstvo hospodárských zvierat, pre mestské deti skvelá názorná ukážka všetkých tých múúúúú, bééééé a méééé. Ešte počkáme pár rokov, kým Alex podrastie a jej prvý letný tábor bez rodičov bude určite v tomto krásnom prostredí Slovenského raja.

IMG_6646Na Stratenú a okolie sme tentokrát nemali veľa času a okrem prechádzky ku Stratenskej píle a jazdy na koňoch sme za jeden deň nič viac nestihli. Rozhodne je to však miesto s mnohými možnosťami na turistické aktivity v zime aj v lete a nudiť sa v tejto časti Slovenska rozhodne nebudete. Dobšinská ľadová jaskyňa, Havrania skala, Stratenský kaňon, obce Dedinky a Mlynky a mnoho ďalších miest v tejto menej známej, no krásnej južnej strane Slovenského raja, rozhodne stoja za váš čas a energiu.

about_img

Gurmánsky zážitok – Západné Tatry, Liptov

Penzión Sileo v Račkovej doline (okr. Liptovský Mikuláš) je moja liptovská srdcovka. Objavili sme ho pred pár rokmi a hneď to bola láska na prvý pohľad (dokonca sme tu oslavovali s kamarátmi aj našu svadbu). Odvtedy sa k Milanovi stále radi vraciame a vychutnávame si jeho pohostinnosť, krásne prostredie, skvelé sypané čaje a miešané drinky. Richard sa nevie dojesť ich divinového gulášu s domácim žemľovým knedlíkom a Alex s chuťou zje celú porciu bryndzových halušiek. Ešte aj obyčajný hovädzí vývar nám tu chutí priam neobyčajne. Minulý rok sme si vychutnali wellness v neďalekom hoteli Permon a tohto roku sme vyskúšali Tatralandiu v Liptovskom Mikuláši. Múzeum liptovskej dediny priamo v Pribyline bolo pre mňa čarovné, romantické, naozaj krásne miesto na nenáročnú prechádzku s deťmi. Turistika, lyžovanie, wellness, aquaparky alebo len obyčajný, no vzácny, ničím nerušený oddych, to všetko sa spája s týmto krásnym krajom. Pre mňa je Sileo naozaj vzorom harmónie človeka s prírodou, miestom, kde slovo oddych nie je len frázou, miestom, kde zažijete tie pravé gurmánske zážitky a predovšetkým miestom, kde vás vždy privítajú vždy s úsmevom na tvári.

Cenový tip: pre akčnejších rodičov – vyskúšajte si napr. motorový paragliding v tandeme okolo Liptovskej mari v cene už od 59 Eur.

Gazdujeme na farme – Horné Požitavie

A do tretice miesto, na ktoré sa tak ľahko nezabúda, Mašekov mlyn – rodinná farma. V tomto regióne severovýchodnej časti Nitrianskeho kraja som nikdy predtým nebola a veľmi ma potešil výber miesta na náš druhý ročník “expedície na idixe” v ženskom prevedení.

Tentokrát 5 detí na 4 maminy. Ako mestské dieťa som nikdy nemala možnosť spávať na dedine, kúpať sa v dedinskom potoku, kŕmiť hospodárske zvieratá, či umývať riady v lavóre. Mašekov mlyn mi to teraz všetko umožnil a bol to pre mňa, rovnako ako pre deti, skvelý zážitok. Z areálu farmy sme nevytiahli päty tri dni a stále sme mali čo robiť. Deti sa nestihli nudiť ani minútu a zvládli to bez klasického ihriska s hojdačkami a preliezkami, ani si na ne nespomenuli. Behali krížom-krážom nahé, bosé, vymýšľali si rôzne hry, naháňali mačiatka, kŕmili somárika a husi, neúnavne hádzali kamene do rieky a stavali zátoky pre loďky. Množstvo stromov na farme nám poskytlo vítaný tieň a 30-stupňové teploty neboli vôbec nepríjemné, chladiť sme sa chodili priamo do riečky Žitava. S varením problém nebol, čo malo jedno dieťa na tanieri, to chceli aj ostatné a viackrát to boli iba cestoviny so syrom a červený melón, klasické detské stálice bez dlhého vystávania v kuchyni. Večerné uspávanie bola výzva hlavne pre maminy. Štyri prechodné izby vedľa seba a v každej 3-ročné dieťa so svojimi uspávacími rituálmi. Nakoniec sme to zvládli pomerne rýchlo a bezbolestne. Veď pomyslenie na posedenie s vychladeným vínkom na terase bola veľmi príjemná motivácia.
Mašekov mlyn je krásne historické miesto s množstvom malých romantických zákutí. Tú atmosféru jednoducho treba zažiť.

IMG_6833Niektoré miesta na svete navštívite prvýkrát v živote a hneď cítite, že to rozhodne nie je naposledy. Počúvnete svoj vnútorný hlas a čoskoro sa vrátite tam, kde ste sa cítili ako doma. Stará krčma v Stratenej, penzión Sileo v Pribyline a Mašekov mlyn vo Vrábloch majú jednu obrovskú výhodu. Nie je nutné kupovať letenku, cestovať desiatky hodín, či míňať stovky eur. Postačí vám auto, vlak alebo autobus a k tomu pár dní voľného času. Starosti každodenného života nechajte za dverami vášho bytu a vyberte sa spoznávať krásy nášho Slovenska. Užívajte si prírodu, milých a pozitívnych ľudí, tešte sa z maličkostí. Prajem vám krásne cestovateľské leto po našom nádhernom Slovensku.

Prečítaj si tiež