127 schodov a naskytne sa vám takýto nádherný výhľad

od jozo

Do Kremnice, jedného z najkrajších miest na Slovensku, sme dorazili poobede. Spustila sa riadna búrka, tak nám neostalo nič iné, iba si z chuti oddýchnuť a počkať na druhý deň. A stálo to za to. Vydali sme sa na hradný vrch do hradnej veže, vyšlapali 127 strmých schodov, pozdravili troch turistov a zrazu sa nám naskytol takýto nádherný výhľad…

IMG20160727104219Na návštevu Kremnice vám stačí jeden deň na vašich cestách a určite ju nevynechajte. V roku 1328 ju kráľ Karol Róbert z Anjou povýšil na slobodné kráľovské banské a minciarske mesto. Založil tu mincovňu, ktoré od svojho vzniku pracuje až do dnešných dní, čo je svetová rarita. Iba nedávno mincovňa v Kremnici dotlačila posledné pesos pre Argentínu či mince tucty ďalších krajín. V mincovni samotnej môžete nahliadnuť do pôvodnej raziarne, z ktorej vyšli miliardy kusov mincí. Nová raziareň funguje dodnes.

Múzem mincovňe sa nachádza na rohu námestia s barokovou fontánou. Významnejší je však morový stĺp zasvätený sv. Trojici, v ktorého pozadí sa týči mestský hrad s unikátnym dvojitým fortifikačným (obranným) systémom. Do celého areálu sa vchádza cez Barbakan, čo je vysunutá hranolová veža, ktorá bola základom zdvojenej obrany. Mestské opevnenie pochádza z 15. storočia a plynulo nadväzuje na opevnenie hradu – patrí k najzachovalejším na Slovensku.

Uprostred hradného námestia je kostol sv. Kataríny s novonainštalovaným organom s 3500 píšťalami, ktorý za pomoci akustiky kostola umožňuje vychutnať si aj tie najzložitejšie orgánové diela. Neogotický interiér je krásny, oplatí sa posadiť sa a užiť si tú krásu v tichu, ktorý kostolík ponúka. Mestský hrad je ojedinelou pamiatkou, je tak sympaticky malý a pritom tak bohatý – zvony, kostol, hradná veža… Vstupné stojí 3 eurá, ponúknu vám aj výklad v cene.

Ak v Kremnici plánujete aj prespať, môžete sa vydať na druhý deň na termálne kúpalisko Katarína s liečivou termálnou vodou blahodárnou na nervovú sústavu a pohybové ústrojenstvo. Voda s príjemnou teplotou od 26 do 31°C vyviera z hĺbky 376 m.

Tip na ubytovanie: turistický hotel Veterník pre 2 osoby na 2 noci aj s raňajkami od 39 Eur.

Vedeli ste, že:

  • Kremnica leží neďaleko geografického stredu Európy, ktorý je odtiaľ vzdialený iba 3 km? (Vydajte sa na Kremnické Bane, za nimi odbočte na Krahule a po 1,5 km po ľavej strane zbadáte kostolík, v ktorého strede je geografický stred Európy) IMG20160726184347
  • Kremnická mincovňa pracuje od roku 1328 nepretržite aj dodnes?
  • Je tu v hĺbke 245 m je činná najstaršia podzemná hydroelektráreň v Európe?
  • Akustika v kostole sv. Kataríny spolu s novým organom tvoria tak jedinečnú kombináciu, že jej žiadna iná na Slovensku nemôže konkurovať?
  • V strede sezóny strede na hrade tak 5 turistov? 🙂

 

Prečítaj si tiež