Quinua Butique Hotel – Váš domov v Cuscu

od hanka

V Cuscu sme vyhrali „jackpot“, čo sa ubytovania týka! Prečo?

Výhľad z nášho apartmánu

Tieto dôvody: lokalita, unikátnosť, súkromie a pohostinnosť. Butikový hotel, v ktorom sme sa na dve noci ocitli je rovnako nádherný a osobitý ako samotné Cusco. Duo Cusco + Quinua Butique Hotel budú kraľovať vaším zážitkom z Peru (samozrejme hneď po Machu Picchu :).

Ako uvádza sám majiteľ, Quinua sa má počas pobytu stať vaším domovom. Stane sa! Síce sa to väčšinou hovorí o destináciách a nie o hoteloch, ale na toto ubytovanie boli dva dni málo. Ak by ste tu strávili aj týždeň, stále by vás bavilo motať sa po vašom apartmániku a rozplývať sa nad jednotlivými detailami. Quinua sa stane vaším domovom v Cuscu, z ktorého nebudete chcieť odísť.

07-1-IMG_9104

Zamilujete si tento balkónik!

Lokalita

Hneď ako sa po príchode do čarovného Cusca zadychčaný vyštveráte po schodoch k hotelíku, budete odmenení takýmto výhľadom na mesto z vášho apartmánu. To už je motivácia sama o sebe. Quinua Butique Hotel sa nachádza kúsok od námestíčka San Blas, ktoré patrí k najkrajším miestam v Cuscu. Hotel je v pokojnej, tichej štvrti avšak neďaleko od malých obchodíkov, reštaurácií a do úplného centra „Plaza de Armas“ to trvá asi 10 minút pešo.Jediné, čo vás možno zaskočí je to, že aj pri krátkom výstupe hore schodmi budete lapať po dychu, akoby ste behali maratón. Je to práve z dôvodu, že Cusco je vo výške cez 3600 m.n.m., čo znamená, že telo už pociťuje nedostatok kyslíka. Nie je výnimkou, že u niekoho sa môže dostaviť aj výšková choroba, ale nie je to nič na čo by sa nedalo pripraviť. Viac o výškovej chorobe, o tom ako jej predísť a čo robiť, keď sa dostavia príznaky si môžete prečítať tu.

Unikátnosť

Quinua je apartmánový hotel, čo znamená, že každá z izieb je vlastne apartmán so všetkým, čo potrebujete k pocitu domova. Každý z apartmánov má: obývačku/spoločenskú izbu (väčšinou s krbom), kuchyňu s barom, jedáleň, kúpeľňu a spálňu s manželskou posteľou. Takýto štandard vám má zaručiť rovnaké pohodlie, ako máte doma. Všetky apartmány disponujú televíziou, DVD prehrávačom, internetom. V každej kuchyni nájdete chladničku, mikrovlnnú rúru, hriankovač, kávovar a kompletné vybavenie, keby vás chytila náhla potreba variť :). Apartmány Quinua sú teda perfektným  miestom, ak plánujete zostať v Cuscu aj na dlhšie obdobie.

Čo vnímame ako obrovské plus, keď si v Južnej Amerike zaplatíte za fajnovejší hotelík, je kúrenie! My sme spočiatku naivne predpokladali, že kúrenie je neoddeliteľnou súčasťou poskytovaného ubytovania, ale nie je to nevyhnutne tak. Samozrejme v lepších hoteloch vám teplo doprajú. Tak to je aj v prípade Quinua. Každý apartmán má oddelený systém vykurovania, čo vám umožní nastaviť si teplotu tak, aby vám bolo príjemne. Najromantickejší spôsob zohrievania je však priamo v obývačke 🙂 – krásny krb. Za 10 dolárov si môžete zakúpiť drevo a založiť si v krbe oheň.

Ďalším špecifikom niektorých typov ubytovania v Južnej Amerike je „teplá voda s dostatočným prúdom“. Opätovne, pre nás Európanov samozrejmosť, v LatAm výdobytok lepších hotelov. Quinua samozrejme potvrdila tento trend a my sme boli šťastní, že sme si mohli užiť poriadnu teplú sprchu vo vyhriatom apartmáne!

26-1-IMG_9164

 

 

 

 

 

 

Majiteľ Cristian – šarmantný taliansky historik a hoteliér si dal na svojom apartmánovom hoteli naozaj záležať! Výsledok nás očaril a podľa hodnotení na všemožných cestovateľských portálov, tento unikátny, štýlový hotelík v Cuscu očaril asi každého, kto sem vstúpil.

Patio

Quinua pozostáva z piatich apartmánov, ktoré sú situované v krásnom domčeku v koloniálnom štýle s ručne vyrezávanými balkónikmi z cédrového dreva. Každý apartmán má krásny výhľad, či už smerom na mesto alebo do záhrady. A každý apartmán má vlastnú atmosféru a tému:

  • Pakarina Wasi (Pred-inkské obdobie)
  • Inka Wasi (Inkské obdobie)
  • Casa Garcilazo (Koloniálne obdobie)
  • Taripay Wasi (Súčasnosť)
  • Pukara Wasi (Obdobie inkskej nadvlády)
Majiteľ je srdcom historik, čo sa odzrkadľuje aj na precíznosti, s akou dal jednotlivé apartmány zariadiť do štýlov jednotlivých historických období. Oku bežného laika tieto detaily môžu uniknúť, ale ak vás táto myšlienka zaujíma, Cristian vám príbehy za jednotlivými apartmánmi rád vysvetlí.
03-IMG_8945
Tento hotel je totiž viac ako obyčajné ubytovanie. V niektorých izbách nájdete vo vitrínach ukážky inkského hrnčiarstva, tkanín, pričom aj samotná budova, v ktorej sa hotel nachádza má podľa Cristiana obrovskú historickú hodnotu. Čo robí apartmány unikátnymi je aj ich vybavenie: nábytok, látky, obrazy, svietniky…tieto doplnky boli pre každý apartmán individuálne navrhnuté uruguajskou umelkyňou a ilustrátorkou menom Martha Silva Gutiérrez, ktorá strávila viac ako rok v Quinua apartmánoch ich vymýšľaním. Jej návrhy boli následne realizované miestnymi remeselníkmi a umelcami. Nie veľa ubytovaní sa môže pochváliť takou prepracovanosťou svojich priestorov a atmosféry. Za toto si tento hotel a jeho vizionársky majiteľ zaslúži jednoznačne uznanie.
23-1-IMG_9083-001

Presklený konferenčný stolík s kúskami hrnčiarskeho umenia inkov

My sme boli ubytovaní v Cristianovom najobľúbenejšom apartmáne – Taripay Wasi,  ktorý reprezentuje súčasnosť a má krásne situovaný balkónik s výhľadom priamo na Cusco. Pozrite si galériu a snažte sa v ňom nájsť prvky súčasnej éry :).
Súkromie a pohostinnosť
Celková kapacita hotela je štandardne iba 10 hostí. Každý apartmán disponuje manželskou posteľou, ale v prípade potreby nie je problém do niektorých apartmánov doplniť extra lôžko. Jednotlivé apartmány sú umiestnené na rôznych úrovniach hotela, čo vytvára pocit exkluzivity a súkromia. Pri príchode vás privíta milá recepčná,  ktorá vás oboznámi s vaším apartmánom. Na stolíku vás už bude čakať čaj s lístkov koky, ktorá slúži na zjemnenie príznakov výškovej choroby a jej prevencia. Neváhajte si čaj dopriať. Odporúčajú sa maximálne 3 šálky čaju z koky denne.

Koka lístky

V izbe nájdete košík plný jedla, ktoré slúži ako prvá pomoc pred tým, ako vyrazíte na nákupy. Ak neplánujete kuchyňu využiť, hotel ponúka raňajkový servis priamo na váš apartmán. Recepcia vás taktiež vybaví zoznamom odporúčaných reštaurácií, z ktorých niektoré robia aj donáškovú službu. Hoci Quinua nemá vlastnú reštauráciu, hladom určite neumriete.

Prvá pomoc

Ak si pri vašom pobyte v Cuscu chcete dopriať niečo naozaj unikátne, pozitívny zážitok z pobytu v Quinua Butique Hotel garantujeme! Pre viac dojmov, už necháme hovoriť fotogalériu.

Prečítaj si tiež