Kompaktný foťák, ktorému len tak neublížite – Canon PowerShot D30

od jozo

Prachuodolný, vodotesný (do 25 m!), nárazuvzdorný (do 2 m na tvrdý povrch) a mrazuvzdorný (do -10°C). Ide o odolnejší model D20, v elegantnom tele – skvele sa drží v ruke, má výbornú automatiku a najmä je to parťák na cesty aj necesty. Nevadí mu, keď ho omlátite na bicykli, povláčite po pláži či zoberiete kamkoľvek na šnorchlovanie. D30-ka nám robila spoločnosť počas posledných dvoch mesiacov na cesty a nebáli sme sa ju ponoriť ani do najslanšej vody na Salar de Uyuni.

Výborná ergonómia, pútavý modrý vzhľad, tak vyzerá na prvý pohľad PowerShot D30 – odolný kompakt z dielne Canonu. Kategória odolných fotoaparátov je medzi cestovateľmi obzvlášť obľúbená – nemusíte totiž dávať pozor, čo sa s fotoaparátom deje (najmä deti…). Dvojitá ochrana pred náhodným/nechceným otvorením krytiek je na mieste – drobná páčka, ktorú treba podvihnúť až potom otvoriť krytku – niektorí recenzenti síce písali, že si na tom vylámali nechty, ale keďže ja nechty nemám… 🙂 Chce to trocha tréningu, ale chválime výsledok – voda sa nikam nedostala a keď sme prišli zo slanej vody, iba sme fotoaparát umyli pod tečúcou vlažnou vodou a používali ďalej.

Príjemne nás prekvapilo aj to, že sa za sklíčkom nerosila voda a to sme niekoľkokrát skúšali prechod z teplej do studenej a opačne.
Pri vybaľovaní fotoaparátu z balenia sme si najskôr mysleli, že by sme ocenili nejaký kryt objektívu – predsa kvôli pocitu, aby sa sklíčko nepoškriabalo. Ale povedali sme si, že ho musíme poriadne otestovať, tak sme sa „vykašľali“ na všetky obaly či púzdra a jednoducho sme ho „šmarili“ do batohu medzi kopu ďalších vecí (elektroniku, káble a pod). Dva mesiace sme ho takto ponášali a stav? Na ochrannom skle objektívu ani škrabanček. Pohoda.

IMG_0111Hlavnou výhodou tohto fešáka je jeho vodotesnosť do 25 m, čo je skutočne veľa. Tlak už v 10-tich metroch je tak veľký, že žiaden vodeodolný smartfón si dnes netrúfne prehlásiť, že je odolnejší hlbšie. A fotomobily sú dnes rado porovnávané práve s kategóriou kompaktov. Canon PowerShot D30 tak presne zapĺňa medzeru na trhu. Môžete mať v ruke kompaktný fotoaparát, s ktorým sa nemusíte báť ísť robiť mnoho outdoorových aktivít, pohadzovať ho po pláži, „neúmyselne“ ho nechať padnúť z kapoty auta… nič sa mu nestane, overili sme to za vás 🙂

d30_03Interný optický 5-násobný zoom je možné s tým digitálnym skombinovať do výsledného cca 20-násobného priblíženia. Vďaka internému zoomu sa tak nič nevysúva a nič sa nemôže poškodiť. Samotné fotenie poskytuje množstvo scénických režimov, my sme s obľubou používali automatický režim. To je myslím 95 % prípadov využitia kompaktného fotoaparátu. Smart Auto vyberá jeden z 32 možných režimov. S výsledkom sme my boli spokojní – pozrite si vytvorené fotografie na konci článku a posúďte sami. Ak by niekoho zaujímala konštrukcia optiky, tak je to 12 prvkov v 10 skupinách (2 šošovky UD, 3 obojstranné asférické šošovky, 1 jednostranná asférická šošovka). Nechýba stabilizácia obrazu, rovnako pri foto ako aj video. Ostrenie je možné od 1 cm, blesk má záber od 30 cm do 3,5 m (W).

d30_01Displej samotný má slabšie rozlíšenie, takže výslednú kvalitu fotografie uvidíte pri jej spracovávaní v plnej kráse až na počítači. Maximálna veľkosť výsledného snímku je 4000 × 3000 pri pomere 4:3 alebo 4000 × 2248 pri pomere 16:9. V praxi sme nechali maximálnu veľkosť, vložili sme 32 GB pamäťovú kartu a fotoaparát nám zahlásil možnosť vytvoriť cez 9000 snímkov. Príjemné – za dva mesiace fotenia sme sa ani raz nedostali do situácie, že by bola karta plná 🙂 Výdrž batérie udáva výrobca na cca 300 snímkoch, zo zapnutým GPS sme po cca 100 ÷ 150 snímkoch a jeden a pol týždni museli batériu dobíjať.

d30_02Kvalita fotografie je na príjemnej úrovni, ideálne pre dovolenkového fotografa. Farby sú sýte, hrany ostré. Profík nájde chyby, ale tu ide najmä o odolnosť a pocit, že máte foťák stále k dispozícii či ste na súši alebo pod vodou. Rýchlosť snímok pri kontinuálnom snímaní (2 za sekundu) je na dnešné pomery mierne málo (najmä keď vidíte, ako „cvakajú“ dnešné smartfóny), ale nie je to nič, čo by malo odradiť od kúpy. So samospúšťou sa ideálne vybláznite buď so statívom alebo na pláži, keď D30-ku jednoducho zaboríte do piesku.

IMG_0129GPS funguje bez problémov, krátke nastavenie podľa manuálu (cca 5 minút), prvé zachytenie satelitov a v budúcnosti sa už o nič nemusíte starať. Len myslite na to, že aj vo vypnutom stave si D30-ka sem-tam „overuje“, kde sa nachádza, takže režim so zapnutým GPS míňa viac batérie. Každopádne odporúčame dokúpiť si druhú batériu, je to inak aj veľmi praktické. Logovací súbor GPS údajov má formát správy kompatibilný s normou NMEA 0183, takže si s týmito údajmi poradí viacero externých softvérov. Napríklad môžete nahrať GPS dáta do Google máp a vyzdieľať s vašimi známymi fotomapu. Určite ich ohúrite 🙂

IMG_0049Fotenie pod vodou je zábavné a to je parketa tohto kompaktu. Fotenie pod vodou je však iné ako na súši, z teoretického hľadiska. Treba brať do úvahy, že čím ste hlbšie, tým sa časti svetelného spektra vytrácajú a fotoaparát musí farby kompenzovať – pri klasickom potápaní rádovo v metroch zbadáte aj voľným okom na fotografiách, že viac chýba červená časť spektra, takže podvodný režim je vlastne pridanie červenej na vyrovnanie tohto fyzikálneho javu. Niekedy sa to zvykne riešiť aj červeným či fialovým filtrom pred objektívom, PowerShot D30 to rieši za vás v podvodnom režime automaticky. To je podľa nás vlastne čaro D30-ky – o nič sa nestaráte, prezradíte iba fotoaparátu, že idete pod hladinu a cvakáte. Odporúčame nechať všetko na automatiku a nechať sa (príjemne) prekvapiť.

Displej sa pár metrov pod hladinou leskne, takže si treba nájsť správny pozorovací uhol, v cca 45° náklone už toľko odleskov nie je (to je iba drobný tip pre šnorchlistov). Blesk pod vodou určite vypnite, budete mať iba zbytočne odrazy navyše. Určite si vyskúšajte slow-motion video, kedy si môžete v spomalenom zábere nahrať podmorský svet alebo to, ako pri potápaní „blbnete“. Zaujímavý je režim podvodné makro, ideálne na rastlinky a živočíchy pri dne. Ak sa chcete zabaviť, odporúčame režim Krátky film – pred každým snímkom fotoaparát zaznamená niekoľko sekúnd akcie a na konci dňa viete spojiť tieto zábery do výsledného filmu v HD rozlíšení.

IMG_0031Canon PowerShot D30 odporúčame kvôli jednoduchosti použitia – nabiť, zobrať do ruky a fotiť. V režime Smart Auto. Potom si už stačí iba fotky prezrieť večer alebo cez víkend na veľkoplošnej TV cez HDMI výstup. Je to ideálny parťák na rekreačné potápanie (tí, ktorí majú certifikáty do 18 m sú bez problémov, tí čo majú do 30 m – pozor na posledných 5 m), prípadne pre rekreačných freediverov, ale najmä šnorchlistov.

IMG_0139D30-ka má presne tento scenár použitia – utekáte z pláže do mora, schmatnete tento modrý kompakt, nastavíte podvodný režim a… to je všetko. Pomer odolnosť/cena/zábava je na veľmi dobrej úrovni – v používateľských recenziách získal Canon PowerShot D30 4 hviezdičky z 5. Jasné, že profík nájde chyby, pre bežného používateľa / dovolenkára je však toto parťák na cesty aj necesty. Koncová cena (cca 249 Eur) je stanovená veľmi rozumne.

Hodnotenie v skratke
+ Kompaktné spracovanie
+ Rýchle zapnutie / odozva na prvú fotku
+ Vodotesné telo do 25 m
+ Slow-motion video
+ GPS
– Svetelnosť objektívu mohla byť lepšia
– Kontinuálne snímanie iba 2 sn./s
– Nemá Wi-Fi

Technické parametre
Objektív: 5,0-25,0 mm (ekvivalent k 35 mm filmu: 28-140mm), svetelnosť f3.9-4.8
Priblíženie: optické 5-násobné, kombinované cca 20-násobné
Uzávierka: 1 až 1/1600s
Kompenzácia expozície: +/- 2 EV v 1/3 krokoch
Citlivosť ISO: AUTO, 100, 200, 400, 800, 1 600, 3 200
Veľkosť snímača: 1/2,3-palcový CMOS, 4000 × 3000 pixelov (12 Mpix)
Displej: 3-palcový (7,5 cm) TFT
Video: full HD, 1920 × 1080 pixlov
Konektory: miniHDMI, miniUSB
Podpora pamäťových kariet: SD, SDHC, SDXC
Batéria: Li-Ion, typ NB-6LH
Hmotnosť: 218 gramov vrátane batérie a pamäťovej karty SD
Rozmery: 109,4 × 68,0 × 27,5 mm

Fotky vytvorené fotoaparátom Canon PowerShot 30 (fotografie neboli nijak farebne upravované, iba zmenšené na webové rozlíšenie):

Prečítaj si tiež