Druhá najväčšia vodná elektráreň na svete v číslach. Itaipu, Brazília.

od jozo

Po návšteve vodopádov Iguazu Falls zostávajú v cestovateľovi krásne zážitky. Z tej mohutnosti a masy padajúcej vody. Človek zostáva uchvátený. Avšak neďaleko vodopádov, prakticky iba na opačnom konci mestečka Foz de Iguazu sa nachádza ďalšia úchvatná stavba – vodná elektráreň Itaipu. Dlho kraľovala rebríčku najväčších vodných elektrární, až kým ju nepredbehla Čína. Napriek tomu je to miesto, kde zostáva rozum stáť nad tým, že toto naozaj postavila ľudská ruka 🙂

IMG20160616124305Itaipu Binacional je presne 50:50 paraguajsko-brazílska stavba, ktorú riadia dvaja generálni riaditelia (jeden Brazílec, druhý Paragujaec). Spolu sa starajú o 3400 zamestnancov v elektrárni s inštalovaným výkonom 14 GW. Má spolu 20 generátorov (10 brazílskych, 10 paraguajských), každý s menovitým výkonom 700 MW. Každá z týchto turbín dokáže vyprodukovať množstvo elektrickej energie dostačujúcej pre 2,5 milióna ľudí. 14 GW inštalovaného výkon je pre predstavu približne 20-násobok slovenského Gabčíkova 🙂 Za rok vyrobí táto elektráreň toľko energie, že by to stačilo na pokrytie energetických potrieb celej našej planéty na 2 dni.

IMG20160616121737Avšak na to, aby mohli postaviť tak obrovskú elektráreň, poreboval zmeniť tok rieky Parana a vytvoriť obrovský zásobník vody. Priehrada samotná má 8 km na dĺžku (symbolická hranica medzi krajinami je presne v strede, medzi generátorom 10 a 11) a pozostáva z 32 miliónov kubických metrov skál. Vodný rezervoár zaberá plochu 1350 km2 a zachytáva 29 triliónov litrov vody. Šesť fabrík dodávalo betón na stavbu tejto ozrutnej elektrárne a dodali ho toľko, že by sa z neho postavilo 210 futbalových štadiónov olympijských rozmerov. Priehrade však muselo ustúpiť 17 menších dedín a 40-tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy, aby mohla vzniknúť dostatočná zásoba vody. Nezabudli však ani na alternatívny tok rieky pre migráciu rýb. Stavbu od roku 1977 navštívilo 20 miliónov turistov (niečo cez 3000 bolo zo Slovenska), jej cena presiahla 12 miliárd dolárov a bude splatená v roku 2023.

Každá z turbín s priemerom 10 metrov dostáva vodu, ktorá do nej padá zo 112 m výšky voľným pádom a roztáča samotnú turbínu, ktorou takto prejde 700 000 l vody za sekundu. Samozrejme treba občas aj stav v priehrade vyrovnať, na čo slúžia mamutie závory, ktoré približne jednu desatinu času v roku vypúšťajú vodu a vyrovnávajú stav rezervoáru. My sme mali šťastie a počas našej návštevy práve vyrovnávali stav priehrady. Priemerne vypúšťajú 3 milióny litrov vody za sekundu (dvojnásobok toho, čo spadne z Iguazu Falls každú sekundu), ktorá odtiaľ vyteká rýchlosťou 140 km/h. Ak by bolo najhoršie, dokáže Itaipu zvýšiť prietok a vypúšťať až 62 miliónov litrov vody za sekundu. Masa vody produkuje elektrickú energiu v nemeckých a švajčiarskych turbínach iba vďaka gravitácii. A tej energie je toľko, že pokrýva 75 % energetických potrieb Paraguaja a 15 % Brazílie.

Keď budete na návšteve Iguazu Falls, nenechajte si ujsť možnosť navštíviť Itaipu. Je to stavba gigantických rozmerov, ktorá dostane aj menej technicky ladených ľudí. Vstupné je 32 realov na osobu (cca 8,5 eur) a panoramatická tour trvá približne 1,5 hodiny. Ak budete mať viac času a budete sa chcieť ísť pozrieť aj na technologické detaily do vnútra elektrárne, pripravte si približne dvojnásobok času a peňazí. Do Itaipu sa dostanete autobusmi 101, 102 alebo 104 z autobusovej stanice v centre mesta Foz de Iguazu, jednosmerný lístok stojí 3,20 real – stačí ísť na konečnú 🙂

Prečítaj si tiež