Aké je to spať v soľnom hoteli?

od jozo

Ak sa vydáte na Salar de Uyuni (najväčšiu soľnú plán na svete), máte prakticky dve možnosti, kde sa ubytovať – v klasických ho(s)teloch v mestečku Uyuni, alebo v niektorom zo soľných hotelov priamo pri pláni. A ak sa vyberiete na typickú 3-dňovú cestu cez Salar de Uyuni, jednu noc určite prespíte v soľnom hoteli. Aké to však je spať na posteli, ktorá je naozaj postavená zo soli?

1-IMG_0400My sme navštívili Salary de Uyuni mimo hlavnej sezóny, v noci bolo pomerne zima (-8°C), takže sme zvolili kratší 1-dňový trip cez Salar. Keď sme hľadali miesto, kde prespať a odkiaľ vyraziť, našli sme unikátny hotel postavený doslova na okraji Salaru – Hotel de Sal Luna Salada. Biely hotel s bielymi stenami, kde po soli chodíte aj na recepcii. Neveril som, že všetko je zo soli, kým som… steny naozaj neolýzal 🙂

Jozo zistuje, ci su v solnom hoteli aj steny naozaj zo soli 🙂 fakt su slane 🙂 #cestujemespolu #salardeuyuni #bolivia #freakingcold

Fotka uverejnená používateľom cestujemespolu (@cestujemespolu),

To, že je tu soľných hotelov hneď niekoľko, nie je výmysel pre turistov, má to svoj praktický dôvod – zdroje konvenčných stavebných materiálov sú tu obmedzené, avšak soli je tu na rozdávanie. A keďže sa dá zo soli postaviť takmer hocičo, prečo nie hotel? Steny, podlaha, postele, stoly… takmer všetko 🙂

Hotel de Sal Luna Salada (v skratke iba Luna Salada) je 4-hviezdičkový hotel na cenovej úrovni porovnateľný s ostatnými 4-hviezdičkovými hotelmi v európskych veľkomestách. Pre turistov poskytuje svoje služby už 10 rokov a dostane vás svojimi panoramatickými výhľadmi hneď ráno po prebudení, pri raňajkách, obede aj večeri. Jednoducho stále. Ak na ste na vašej ceste cez Bolíviu ešte neochutnali andskú kuchyňu, môžete tak spraviť práve v tomto hoteli.

Dostanete sa sem priamo z maličkého letiska El Alto, prípadne ako väčšina turistov po príchode vlakom alebo autobusom z mesta Uyuni, je to cca 20 minút jazdy terénnym autom – prídu pre vás 🙂 Väčšina zo 49-tich izieb sú rovnaké, dvojposteľové (s oddelenými alebo manželskými posteľami), nechýbajú však ani izby typu suite pre náročnejších. Wi-Fi je prekvapivo fungujúce, keď sa však pozriete z okna hotela, chvíľu nechápete, odkiaľ prichádza ten signál, pretože široko-ďaleko na okolo toho veľa nie je.

Najromantickejším miestom celého hotela je paradoxne dlhá chodba medzi recepciou a reštauráciou, kde je množstvo obrovských okien s panoramatickým výhľadom na samotnú Salar de Uyuni, v krbom a príjemným posedením (či skôr poležaním).

Večer odporúčame vyjsť zadným vchodom reštaurácie na menšiu terasku za hotelom a užiť si krásny výhľad na nočnú oblohu. Vďaka geografickej polohe Salar de Uyuni, čistej oblohe a neveľkým výkyvom počasia máte veľkú šancu, že počas vašej návštevy uvidíte niekoľkokrát mliečnu dráhu.

01Po večeri si môžete zahrať billiard, stolný futbal či stolný tenis v lokálnej herni (samozrejme postavenej zo soli), prípadne si dať pohár vínka alebo drink v priľahlom bare (zo soli).

Ak budete mať problém s výškovou chorobou, na recepcii je k dispozícii fľaša s čistým kyslíkom. Ak navštívite toto miesto ako párik, nezabudnite sa pozrieť aj do menšieho spa, ktoré obsahuje dve sauny, ale skvelú jacuzzi s výhľadom na okolie. Ak ste maximalista, hotel vám dokáže zorganizovať aj vašu svadbu priamo na pláni 🙂 Cestovná kancelária patriaca k hotelu – Cruzani Travel – organizuje rôznorodé výlety po okolí. My sme si zvolili spomínaný 1-dňový výlet cez Salar a mali sme šťastie, že sme boli v aute jediní s našim španielsky hovoriacim šoférom.

Celodenná návšteva pláne cez takúto menšiu kanceláriu patriacu hotelu má nevýhodu v tom, že je o niečo drahšia ako hromadné výlety, na druhej strane vás na záver čaká piknik vášho života:

13346167_1093931447340417_263069270372706569_oHotel de Sal Luna Salada odporúčame najmä náročnejším klientom, ktorí si chcú Salar de Uyuni užiť v komforte a miernom luxuse. Ale zároveň tým, ktorí chcú rovnako ako my žasnúť nad tým, že naozaj aj spíte na posteli, ktorá je postavená zo soli 🙂

Prečítaj si tiež