Aké cesty vedú k Machu Picchu?

od hanka

Je práve úchvatné Machu Picchu jedným z vašich cestovateľských snov? Úplne to chápeme a schvaľujeme 🙂 Pridávame však jedno upozornenie. Machu Picchu vás bude stáť buď veľa peňazí alebo energie 🙂 Prečo? Celá cesta na Machu Picchu nie je taká priamočiara ako sa zdá, hlavne ak idete na vlastnú päsť. O tom, aké cesty vedú k Machu Picchu a čo vás tento špás bude stáť a aká bola naša skúsenosť a čo by sme druhýkrát urobili inak sa dočítate práve tu.

Užívame si Machu Picchu

1.Aké cesty vedú k Machu Picchu?

Tri! a) Pešo, b) vlakom alebo c) „autobusom“.

Ad a) Prvá možnosť – drahá, dlhá a namáhavá = cesta pešo, nazývaná aj „Inca Trail“.

Zdroj: http://www.tripstomachupicchu.com

Ide o pôvodný inkský chodník. Inca Trail je medzi cestovateľmi veľmi populárny. Pre niekoho priam posvätný a nevyhnutná súčasť návštevy samotného Machu Picchu. Hoci sa môže zdať, že peší variant bude ten najlacnejší zo všetkých možných ciest do Machu Picchu, ani zďaleka to tak nie je. Pešia túra k Machu Picchu (skráťme to na MP) je tá najdrahšia z možností. Na Inca Trail sa od roku 2001 nemôžete len tak vybrať po vlastnej osi. Potrebujete povolenie a sprievodcu. Všetko viete jednoducho zariadiť prostredníctvom mnohých turistických agentúr. Avšak cena nie je nízka. Za klasický štvordňový trek na MP zaplatíte niekde okolo 400-500 dolárov a viac. V cene býva väčšinou zahrnutý nosič – tzv. „porter“ (všetky svoje haraburdy si teda nemusíte niesť sami), prenocovanie v stanoch, jedlo, prípadne aj vstup na MP (ten je sám o sebe 128 solov, v prepočte cca 38 dolárov). Turistické skupiny majú maximálne 16 ľudí a ide s vami aj sprievodca, nosiči a kuchár.

Ak by ste mali chuť si to k MP vyšlapať v komornejšej atmosfére, môžete si zaplatiť súkromného sprievodcu resp. menšiu skupinu t.j. 2-4 ľudia. Takáto exkluzívna túra vás vyjde na cca 1000 dolárov a viac.

My sme nad Inca Trail ani neuvažovali, nakoľko sme nemali dostatok času a ani nie sme takí zdatní turisti. Veríme však, že to musí byť úchvatný zážitok. MP je vyvrcholenie celej cca 82 kilometrovej púte, avšak po ceste prejdete niekoľko inkských pamiatok a zrúcanín a samozrejme ste celý čas obklopení dychberúcou prírodou. Ak ste vášnivý milovník turistiky a hôr, tak treba našetriť o pár stoviek viac a Inca Trail si môžte spolu s Machu Picchu pridať na svoj „bucket list“.

Ad b) Druhá možnosť – drahá, najrýchlejšia a pohodlná – vlak.

1-IMG_9572

Vlak „PeruRail“ premáva medzi Cuscom a dedinkou Aguas Calientes. Pohodlne sa za pár hodín rozprávkovým vláčikom dostanete až do Aguas Calientes, nazývanej aj „Machu Picchu Pueblo“ (Machu Picchu dedinka), pre turisticky strategickú lokalitu tesne pod MP. Podiel v Peru Rail má z časti čílska a z časti britská spoločnosť, čo sa odzrkadľuje aj na cene lístka. Cena za tento luxus = cca 100 dolárov za obojsmerný lístok. My sme si cestu vlakom teda veľmi rýchlo rozmysleli. 100 dolárov za vlak + 38 dolárov za vstup + cca 12 dolárov za ubytovanie v Aquas Calientes = 150 dolárov x 2 = 300 dolárov bolo na nás priveľa. Celý výlet by sa nám týmto predražil. Tak sme sa rozhodli pre tú najlacnejšiu možnosť.

Ad c) Tretia možnosť – náročná, komplikovaná, ale relatívne lacná – cesta „autobusom“ alebo aj tzv. „collectivom“ (minibusom).

Autá vás dovezú po zastávku „Hidroeléctrica“ – odtiaľ sa ide 12 km pešo do Aguas Calientes. Kráčať pozdĺž koľajníc vás bude veľa.

Postup cesty,  ktorý vám ďalej opíšeme viete realizovať buď po vlastnej osi alebo si celú cestu viete zakúpiť ako kompletný balíček za štandardizovanú cenu približne 85 dolárov za 2-dňový výlet z Cusca. 2 dňový výlet znamená 1. deň = cesta do Aguas Calientes, prespanie v Aguas Calientes, 2. deň = výstup na MP, odvoz naspäť do Cusca.

V Cuscu sme navštívili niekoľko agentúr a ceny mali väčšinou na vlas rovnaké, teda 85 dolárov – jediná výnimka bola študentská zľava za 70-75 dolárov po predložení ISIC preukazu. Zásadná informácia je, že v cene 85 dolárov je zahrnutý aj lístok na MP. Táto služba cez agentúru vás teda vyjde na cca 40 dolárov. A čo je v tejto cene?

  • doprava z Cusco do Hidroeléctrica (autá sa nevedia dostať až do Aguas Calientes – dedinka pod MP, preto vás vyložia pri vlakovej stanici zvanej „Hidroeléctrica“ a odtiaľ nasleduje cca dva a pol hodinová prechádzka popri železničnej trati do Aguas Calientes)
  • jedlo: t.j. obed a večera, raňajky na druhý deň pred výstupom na MP, očakávajte však skôr jednoduchšiu stravu
  • ubytovanie: 1 noc v Aguas Calientes
  • anglicky a španielsky hovoriaci sprievodca na MP
  • vstup na MP

Celá táto akcia sa dá zrealizovať po vlastnej osi. Internety sú plné inštrukcií, kde sa treba dostaviť, aby človek chytil „collectivo“ do Santa Terezy, následne prestúpiť na ďalšie „collectivo“ k Hidroeléctrice a potom si tiež musíte odkráčať približne tých 12 kilometrov do Aguas Calientes. V Aguas Calientes si viete ubytovanie zohnať bez problémov aj sami za cca 10-15 dolárov. Lístky na MP sú dostupné na internete priamo tu prípadne priamo v Aguas Calientes. A cestu naspäť do Cusca zrealizujete rovnakým spôsobom prostredníctvom domácich s „collectivami“.

Tabuľka útechy 🙂 už len 4 km!

My sme si to však zrátali, zhodnotili vlastné sily a úroveň španielčiny a zobrali sme si radšej celý „balíček“ od agentúry. Keď sme si to tak zrátali mohli sme sa preplatiť o cca 15 dolárov, ale nechceli sme všetko nechať v rukách náhody. Zároveň kalkulácie niektorých cestovateľov, ktorý si výlet realizovali po vlastnej osi vyšli drahšie ako výlet prostredníctvom agentúry.

2. Aká bola naša skúsenosť

Tu však príde jeden háčik. Všetko by prebehlo presne podľa očakávaní a plánu, keby nenastal jeden problém. My sme mali ráno o 04:00 vstať a ísť na MP, ale ešte o 22:00 večer pred tým sme nemali lístok a miestami to vyzeralo tak, že ho mať ani nebudeme. Keď sa vrátime v čase o jeden deň naspäť do agentúry „Inca Time“ v Cuscu, kde sme si celú „službu“ objednávali, už vtedy sme šípili možné komplikácie. „Týpek“ v agentúre nám krásne vysvetlil celý proces výletu. Všetko do detailu a veľmi realisticky opísal, bez zbytočných medových motúzov. To sa nám páčilo. Keď sme však prezerali dostupnosť lístkov na MP na internete, na deň našej plánovanej návštevy nebol dostupný už žiaden lístok. FYI: na stránke http://machupicchu.gob.pe/ si  viete skontrolovať dostupnosť a zároveň zakúpiť lístok na MP.

Podľa našich informácií na MP si môžete zakúpiť tri typy lístkov:

  • Machu Picchu (cena 128 solov = cca 38 dolárov)
  • Machu Picchu + Huaynapicchu (Huayanapicchu je ten ikonický kopček, ktorý vidíte na každej klasickej fotke z MP. Tento lístok je väčšinou vypredaný týždne a mesiace vopred – vstup je limitovaný na max. 200 ľudí denne, tak treba kúpiť s dostatočným predstihom – t.j. dva mesiace. Cena 152 solov = cca 45 dolárov)
  • Machu Picchu + Montaňa (tiež dodatočný výstup na kopec nad MP. Cena 142 solov = 42 dolárov)
1-IMG_9754

Machu Picchu a ikonický vrch Huayanapicchu

Na deň nášho výstupu už podľa informácií na stránke neboli dostupné žiadne lístky. Ja som stránku kontrolovala pár hodín pred tým ako sme sa ocitli v agentúre a dostupných bolo viac ako 300 lístkov. V každom  prípade, „týpek“ v agentúre nás ubezpečil, že to nie je problém a že náš sprievodca, s ktorým sa stretneme večer po príchode do Aguas Calientes nám lístok zabezpečí na 100 %. Tak sme sa nechali uchlácholiť, zaplatili sme každý 85 dolárov za celú službu a dúfali sme, že vedia čo robia.

Keď sme na druhý deň cca o 17:00 dorazili do nášho hostela v Aguas Calientes, nikto o nás nemal informáciu. Tento prvý problém však vyriešili chlapci na recepcií pomerne rýchlo a izbu sme dostali. Netreba očakávať nič honosné. Posteľ a kúpeľňa s teplou vodou budú po celodennej ceste vaše jediné prianie. Večeru sme mali zabezpečenú v neďalekej reštaurácií. Tiež nič honosné, ale ušlo to. Naším problémom však boli lístky na MP. Niekoľko krát sme sa na recepcií pýtali na nášho sprievodcu a naše lístky, ale niekto o ničom nevedel. Okolo nás sa začali zbiehať ďalší nespokojní turisti, ktorí buď nemali zabezpečené ubytovanie alebo nemali miesto v aute, prípadne im agentúra tiež nezabezpečila lístky na MP. Napätie začalo stúpať a zvolili sme stratégiu „veľmi nasratý turista“.

Hoci sme vychovávaní tak, aby sme pri riešení problému zvolili tú diplomatickejšiu cestu komunikácie, niekedy je potrebné zvýšiť hlas, aby sa veci pohli. Za pár sezón ako delegátka pre CK som odpozorovala fenomén, že kričiaci a plačúci turista vie na recepcií dosiahnuť oveľa viac, ako diplomatický delegát. A tak, inšpirovaní touto teóriou a úprimne vytočení sme začali robiť cirkus. Od recepcie, cez sprievodcu až po telefonáty do agentúry. Z „týpka“ v agentúre vypadlo, že lístky vlastne ešte kúpené nie sú a že si ich máme ísť kúpiť ráno pri výstupe na MP. Na čo mu Jožko veľmi jasne vysvetlil, že nič také sa diať nebude a neprestaneme okupovať recepciu kým nám lístky okamžite nezabezpečia. Po pár telefonátoch a asi dvoch hodinách na recepcií sme docielili to, že „týpek“ v agentúre nejakým zázrakom kúpil lístky. Zvláštne bolo, že jeden lístok bol na Machu Picchu + Huaynapicchu a druhý na Machu Picchu + Montaňa. Pričom podľa stránky najbližší dostupný lístok na Huaynapicchu bol na september 2016 (my sme tam boli v máji 2016). Celé to bolo veľmi zvláštne a nám zostalo len dúfať, že lístky nie sú falošné a že nás do MP pustia. Pustili :).

Náš prípad nebol jediný. Asi každý s kým sme sa v ten večer rozprávali mal nejaký problém so službami agentúry. Niekto nemal miesto v aute, niekto nemal ubytovanie, večeru, lístky. Jednoducho chaos. Išlo o rôzne agentúry, ale evidentne „štandard“ služieb je podobný.

Preto pozor na agentúry v Cuscu. Napríklad aj tá naša = Inka Time má na Tripadvisore dobré referencie. Asi jediná istota je zrealizovať si to všetko po vlastnej osi. Je však pravda, že nie každý si na to trúfne. Ak teda budete zvažovať takýto dvojdenný resp. trojdenný výlet cez agentúru, radšej si zoberte nejakú renomovanejšiu. Ak máte v Cuscu dobré ubytovanie, skúste sa poinformovať tam. Je pravdepodobné, že hotel v ktorom budete ubytovaní sa bude snažiť odporučiť vám kvalitné služby. A určite trvajte na tom, aby vám v agentúre ešte pred odchodom zabezpečili lístok, vytlačili a dali vám ho do ruky. Všetko si nechajte potvrdiť na nejaký doklad.

3. Čo by sme urobili inak?

Úchvatný východ slnka na Machu Picchu

A ešte jeden tip na záver. My sme išli na Machu Picchu na otočku t.j. jednu noc. Ak však máte aspoň jeden deň na viac vo svojom programe, ostaňte ešte jednu noc v Aguas Calientes a užite si lokálne horúce pramene = čo sú vlastne v preklade do slovenčiny Aguas Calientes :). Celý deň strávený na Machu Picchu bude menej uponáhľaný. Celé si to môžete viac užiť a z cesty naspäť nebudete tak zdevastovaní. Takýto trojdňový výlet vás v agentúre vyjde o 10 dolárov naviac = 95 dolárov a celý váš výlet bude pohodovejší. Predsa len cestovať 7 hodín autom, potom prejsť 12 km, ďalší deň vstávať o 4:00 ráno, vyjsť na MP = 1700 schodov, prechádzať sa po MP, zliezť 1700 schodov, prejsť pešo 12 km a sedieť v aute 7 hodín je riadna makačka.

Suma sumárum nejaké tie sumy 🙂

  • vstupné na Machu Picchu v prepočte cca 40-45 dolárov
  • ubytovanie v Aguas Calientes (cez booking.com) cca 10 dolárov/izba pre 2 osoby
  • cesta do Aguas Calientes: vlak 90 dolárov (spiatočný lístok)
  • autobus na Machu Picchu (keď sa vám nechce šľapať 1700 schodov) cca 10 dolárov (jedným smerom)

Machu Picchu bol jednoznačne jeden z najúžasnejších zážitkov našej cesty. Ako som sa však rozpísala vyššie, cesta k Machu Picchu nie je jedna z tých najhladších. Ale keď sa ocitnete na tomto posvätnom mieste obklopení krásnymi Andami, bude vám jasné, že to všetko stálo za to. Machu Picchu podľa nášho skromného názoru právom patrí medzi 7 novodobých divov sveta. Klobúk dole inkovia!

 

Prečítaj si tiež