5 vecí, ktoré vám spoločné cestovanie odhalí o vašom vzťahu

od hanka

Jedna z najčastejších otázok, ktorú sme počas a po našej štvormesačnej ceste dostávali bola, či sme nemali jeden z druhého „ponorku“. Ponorku si môžeme zadefinovať ako: „skľučujúci pocit (ako v ponorke:) a túžba dostať sa od niekoho čo najďalej lebo ho po intenzívne strávenom čase máte plné zuby.“ Tu nájdete odpoveď na túto otázku a zopár doteraz nezverejnených fotiek z našej cesty.

Thajsko — Koh Yao Yai

Do detailu môžem hovoriť len za seba, lebo ani po 4 mesiacoch intenzívne stráveného času (bohužiaľ a možno vďaka bohu) nevidím Jožkovi do hlavy :), ale skúsim tu adekvátne interpretovať aj jeho názory. (Veď ak bude nespokojný určite napíše vlastný článok a jeho pohľad na vec).

Rada by som v tomto článku spísala päť základných skúsenosti, ktoré nás naučili spoločne intenzívne strávené 4 mesiace na cestách. Tieto „zistenia“ o vašom vzťahu vás určite čakajú, ak sa spolu vyberiete do sveta.  Možno sa inšpirujete, možno sa v niečom nájdete a možno by ste sa na také niečo nikdy nedali a aspoň sa v tom utvrdíte.

1. Zistíte, či ste dobrý tím a viete si rozdeliť úlohy

V prípade nás dvoch sa vyskytla potreba rozdeliť si úlohy už na začiatku celého plánovania. V rámci určitého pozitívneho egoizmu sme každý chceli riešiť počas výletu niečo to svoje, to v čom sme lepší. A v tomto duchu sa teda nieslo aj samotné cestovanie. Už pri vymýšľaní našej cesty sme jasne vedeli identifikovať, že ja budem mať na starosti vymýšľanie cesty a Jožkovi spočinie na pleciach tá nevďačnejšia úloha „držať kasu“. Vyplynulo to tak nejak už aj z našich predchádzajúcich výletov. Ja som držala v rukách bedeker a plánovala jednotlivé body záujmu a Jožko držal peňaženku a mapu :). Samozrejme nič sa definitívne nerozhodlo bez toho, aby sme to navzájom prekonzultovali – o čom pojednáva bod 5.

Na cestách vám musí byť spolu veselo 🙂

Mňa jednoducho viac baví vymýšľanie ciest, hľadanie ubytovania, hľadanie informácií o jednotlivých pamiatkach, dopravných spojeniach a také „cestovanie prstom na mape“. Jožko je zas zdatnejší v číslach, exceloch, precíznych záznamoch o našich výdavkoch a prepočítavaní z už asi 12-tich rôznych cudzích mien na eurá. Keďže moja asi najčastejšia otázka počas výletu do 12 krajín bola „a to je koľko eur?“ plnil funkciu mojej osobnej kalkulačky. Takmer vždy mi ochotne a s veľkou presnosťou prepočítal korunky a sem tam ma nechal vytrápiť sa samú :). Obdivujem jeho trpezlivosť a touto cestou mu ďakujem!

Rozdelené sme mali aj ďalšie prípravné aktivity. Ja som robila rešerš ohľadom víz a očkovaní a Jožko mal na starosti komunikáciu s partnermi našej cesty a starostlivosť o blog.

Niektoré úlohy sme však mali na starosti obaja – napríklad rešerš výhodných leteniek,  kedy sme brázdili internety a zháňali letenky. To nás bavilo oboch. Prstom lietať po svete.

V lietadle sme sa počas cesty ocitli hneď 12 krát. Avšak najunikátnejší let bol z Kalkaty do Bangkoku so slovenským kapitánom. Dovolil nám obzrieť si kokpit!

Obaja sme sa zhodli, že takýto systém spolupráce nám vyhovuje. Každý má svoje pole pôsobnosti, o ktoré sa stará ale zároveň všetko spolu konzultujeme, kým sa rozhodneme, čo ďalej.

Náš tip: rozdeľte si úlohy. Tímová práca je zásadný aspekt cestovania vo dvojici alebo aj v skupine. Všetko uľahčí, ak si úlohy aspoň čiastočne rozdelíte. Každý rieši niečo iné, a teda nemáte toľko dôvodov sa hádať a kecať tomu druhému do „roboty“.

2. Dozviete sa, či viete spoločne hospodáriť s peniazmi

Ako som spomenula vyššie,  rozpočet našej cesty mal na starosti Jožko. Obaja sme do „prasiatka“ prispeli rovnakým dielom, ale celú cestu držal peňaženku v rukách on. Okrem toho, že práve Jožko mal aj slzný sprej v prípade potreby, dôvodom bol jeho zdatný matematický rozum a dôslednosť vo vedení záznamov o našich výdavkoch. Vďaka tomu môžme o každej krajine publikovať článok „Koľko stojí cestovanie v …“. O každej krajine máme totiž presnú predstavu, čo nás koľko stálo.

Tieto nohavice nás dokopy stáli v prepočte asi 5 Eur. Kúpili sme si ich v Rišikeši v Indii a hrdo sme ich nosili celý čas. Na Slovensku by na nás však ľudia asi zvláštne pozerali, ale vyskúšame.

Cestovateľské dvojice riešia rozpočet rôzne. Niektoré páry majú úplne oddelené rozpočty, alebo spojený rozpočet a každý nesie svoju časť hotovosti, prípadne tak ako my, svoje financie spoja úplne. Avšak pri každej príležitosti, keď sme si niečo chceli kúpiť sme konzultovali, či si to môžme dovoliť. To nám dalo príležitosť identifikovať, kto je ako „rozšafný“. Nakoľko sme na výlet mali presne stanovený rozpočet na deň, ktorý sme takmer denne aktualizovali a strážili, vždy sme vedeli koľko peňazí nám na deň zostáva. Čo bolo podstatné obaja sme sa snažili ho dodržať a neohýbať stanovené pravidlo.

Jediný krát kedy by náš rozpočet v JV Ázií vyskočil výrazne nad stanovený limit bolo, keby sme si z neho zaplatili kurz potápania. To sme však financovali z našich „necestovateľských“ peniažkov.

Spolu sme sa teda rozhodovali kde sa pôjdeme najesť, či si dáme len nejaké lacnejšie „streetfood“ alebo si môžme dovoliť reštauráciu, aké ubytovanie zarezervovať, či si kúpime ako suvenír tričká alebo len magnetku :). Všetko bolo predmetom dohody a konsenzu. Ku všeobecnej pohode v tíme dopomohlo aj to, že sme počas výletu mali s Jožkom rovnaké priority, čo sa našich útrat týka. Menej za veci, viac za zážitky. Tak nejak sme po celé štyri mesiace rozmýšľali. A keď tak nad tým rozmýšľam, takto rozmýšľame obaja vlastne stále. Ale dosť bolo už rozmýšľania a viac cestovania!

Náš tip: hospodárte počas výletu alebo aj dovolenky s jedným rozpočtom a jednou peňaženkou. Spoločný rozpočet je aj jedným z aspektov manželstva = bezpodielové spoluvlastníctvo manželov a jeho fungovanie si aspoň trošku preklepnete. Spoločný rozpočet počas cestovania vám odhalí viac, ako si myslíte.

3. Zistíte, či sa viete podržať aj v horších časoch

Jožko ma vie vždy podržať

Áno na fotkách sme väčšinou vysmiati a šťastní a väčšinou sa aj skutočne cítime vysmiati a šťastní. Avšak každému je určite jasné, že štyri mesiace nepretržitého spolužitia sa nezaobídu bez občasných nezhôd. Ani my sme sa z času na čas nevyhli napätým momentom. Neobíde to asi žiaden pár. Dôležité však je, ako často sa takéto nezhody vyskytujú a ako rýchlo ich viete vyriešiť. Rýchlosť riešenia je veľmi dôležitá práve kvôli tomu, že v určitých situáciach a krajinách sa jednoducho nemôžete otočiť na päte a dať si nejaký „time out“ osamote. Práve preto je pre oboch komfortnejšie, keď je problém, čo najskôr vyriešený a cestovanie môže pokračovať v príjemnejšej atmosfére.

aj ja viem podržať jeho 🙂 rovnováha a podpora sú predsa dôležité aspekty vzťahu 🙂

Niekde som sa dočítala, že fungujúci vzťah má vždy päťkrát viac šťastných momentov, ako tých negatívnych. V situácií kedy ste spolu 24/7 nepretržite je toto motto ešte dôležitejšie. Negatívna ako aj pozitívna nálada je nákazlivá a váš partner okamžite vycíti, ak sa niečo deje. Preto viac ako kedykoľvek inokedy, je potrebné je vydiskutovať si problém, neuraziť sa a hľadať riešenie.

Keď neviete nájsť riešenie, nájdite bar s bazénom. Tiež to pomáha! 🙂

Z môjho pohľadu náš spoločný čas na cestách bol asi 99% pozitívny na ani nie 1% momentov,  kedy sme po sebe šetkali alebo aspoň vrčali. Väčšinou pre rôzne hlúposti, ktoré sme aj tak nemohli ovplyvniť. V zásadných momentoch sme však obaja udržali chladnú hlavu a hľadali riešenie bez zbytočných emócií. Je potrebné, aby takýto prístup fungoval na cestách aspoň u jedného. Akokoľvek sa na cestu pripravíte, vždy vám niečo zmení plány. V Indií, Bolivií na 100% a v iných krajinách tiež. Treba to akceptovať a vedieť improvizovať. Keď sa ocitnete zaseknutí na vlakovej stanici v indickej Patne a po neúspešnom vybavovaní lístku na vlak a idete za dažďa hľadať o 02:00 ubytovanie v zašlých staničných hoteloch, hystéria a hnev je posledné, čo vám pomôže. Spoločné sily, vzájomná podpora a štipka tragického humoru vás zachránia. Zvládli sme aj takéto momenty a posilnili nás možno aj viac ako tie pozitívne.

Náš tip: Problém, ktorý visí vo vzduchu treba otvoriť a riešiť. Neuraziť sa. Upratať si pred vlastným prahom a čo najskôr sa snažiť nabehnúť na pohodový režim. Cestovanie na vlastnú päsť a dlhšiu dobu vám zároveň odhalí ako partner reaguje v krízovejších situáciach, čo určite chcete pri serióznom vzťahu vidieť. Dobre sa teda pozerajte.

4. Naučíte sa rozpoznať každú odchýlku nálad toho druhého

Spoločne strávený čas 24/7 je najlepší rýchlokurz spoznávania toho druhého. Samozrejme v závislosti od toho, koľko ste už spolu. My sme odštartovali náš cestovateľský maratón tesne po našom treťom výročí, cca 2 ročnom spoločnom bývaní a po niekoľkých spoločných výletoch. Dalo by sa teda povedať, že už sme sa viac menej poznali a tušili sme do čoho ideme. Počas výletu sme sa však naučili odhaliť náladu s akou sa ten druhý zobudil ešte skôr ako sme si stihli niečo povedať. Máme šťastie, že obaja sme relatívne pohodové a optimistické povahy bez väčších náladových výkyvov. Avšak sem tam sa vyskytne aj to, že nám niečo „sadne na nos“ a tým, že sme stále spolu, okamžite to pociťuje aj ten druhý.

Studená sprcha v nepálskom Chitwane nám padla vhod!

Preto sa musíte a chcete snažiť, aby nálada v tíme bola čo najlepšia, čo najčastejšie. Akonáhle by bol jeden z nás bez nálady, smutný, ofučaný alebo sklamaný, napríklad, že free walking tour na ktorú ste sa dostavili sa nekonala, kazíte okamžite deň aj tomu druhému. Väčšinou ani nemáte kam utiecť. Hlavne nie napríklad v takej Indii, kedy „byť sama“ je posledná vec, čo by ste mali  a chceli vyhľadávať. Samozrejme, občasné voľno jeden od druhého nezaškodí ani najväčším zaľúbencom. Ak to okolnosti umožňujú a ste v bezpečnej destinácií, nie je nič zvláštne na tom, ak si na chvíľu dáte „pauzu“ a jeden si pôjde napríklad zabehať, kým druhý ide nakúpiť. Každý potrebuje svoj priestor a mali by ste si ho dopriať aj na cestách.

Sama na (skoro) opustenom ostrove Koh Yao Yai

Toto však nič nemení na tom, že toho druhého budete poznať, ako Jožko hovorí, „svoje smradľavé ponochle“.

Náš tip: ak si chcete dať s partnerom rýchlokurz spoznávania, spoločné cestovanie na vlastnú päsť je ideálna príležitosť. Ak sa však nechcete zožrať navzájom, doprajte si z času na čas aj nejakú hodinku od seba. 

5. Zistíte či viete robiť kompromisy

„Kompromisy, to sú krisy“ spieva sa v jednej pesničke od Elánu. A zároveň, kompromisy sú chrbticou celého spoločného cestovania. Cestovať vo dvojici bez toho, aby ste sa museli stále na niečom dohadovať je asi možné len v partnerstve, v ktorom vládne jeden tvrdou rukou. Diktatúra. Ak však máte vyvážený partnerský vzťah a každý z vás má svoj názor a potreby, kompromisy budete musieť robiť asi tak často ako umývať si ruky dezinfekčným mydlom v Indii. Veľmi často.

Náš obľúbený spôsob dopravy v Indií

Ak teda vy alebo váš cestovateľský partner nemáte ku kompromisom blízko, vhodnejšia asi bude all inclusive dovolenka v rezorte, kedy jediné, čo budete riešiť bude či si priplatíte lehátko alebo budete ležať na piesku.

Harmonicky naladení v Kathmandú

Kompatibilitu pri rozhodovaní a robení kompromisov podľa môjho názoru však odhalíte veľmi skoro. Nie je nevyhnutne potrebné vycestovať na niekoľko mesiacov, aby ste zistili, či sa viete dohodnúť. Niekedy stačí ísť cestovať aj na týždeň alebo na pár dni, ale po vlastnej osi. Kedy sa vy musíte dohodnúť, kde budete ubytovaní, kam pôjdete na večeru a čo budete robiť celé dni. Všetko zo spoločného rozpočtu a spoločnými silami. Takto nastavený výlet vie už aj pri rannom štádiu vzťahu odhaliť jeho potenciál resp. možné úskalia.

Náš tip: naplánujte si výlet po vlastnej osi, kedy sa budete musieť vy dvaja dohadovať o jednotlivých detailoch a improvizovať. Mať všetko vopred nalinajkované je jednoduchšie, ale spoločne vymýšľanie aktivít a rozhodovanie o nich ukáže, ako ste na tom s robením kompromisov. 

Na motorke v George Town, Malajzia
Na pick-up-e na Koh Tao, Thajsko
V cyklorikši v Kathmandu, Nepál
Na výhliadke Copacabana, Bolívia
Na Machu Picchu, Peru
V jeep-e Chitwan, Nepál

Samozrejme, príbeh každej dvojice na cestách a recept na prežitie sa vždy v niečom odlišuje. Tento článok načrtol tie asi najzákladnejšie a najokatejšie „zistenia“, ktoré vás možno neprekvapia, ale verím, že možno inšpirujú vybrať sa na spoločnú cestu a pozrieť sa na vzťah hodený do exotických okolností novými očami.

V ďalších článkoch vám radi prinesieme ďalšie zistenia a skúsenosti z našich ciest, ako aj ciest ďalších bláznivých milovníkov tejto planéty. Ak máte svoje osobné skúsenosti budeme radi, ak sa o ne podelíte v komentároch alebo nám napíšete na hanka@cestujemespolu.com.

Namaste

 

Prečítaj si tiež