Recenzia: 360fly – kamera, s ktorou spraví 360-stupňové videá aj úplný začiatočník

od jozo

Pri plánovaní nášho 4-mesačného tripu sme rozmýšľali aj nad tým, ako spraviť našu cestu zaujímavejšou, netradičnejšou a priniesť na cestovanie (aj to nízkonákladové) akýsi iný pohľad. A práve v tom čase prišiel na svetový trh novučičký produkt, ktorý bol takmer okamžite dostupný aj na Slovensku – 360fly. 360fly je kamera veľkosti tenisovej loptičky, ktorá vďaka svojej špeciálnej šošovke a objektívu dokáže zachytávať 360-stupňové videá doslova stlačením jediného tlačidla. Naše pocity po 2-mesačnom testovaní? Budúcnosť videí má 360 stupňov 🙂 Chcete si aj vy vyskúšať zachytiť vaše prvé 360-stupňové video? Nie je nič jednoduchšie.

Pre tých, čo poznajú akčné outdoorové kamery GoPro, vieme 360fly popísať jednou vetou – „360fly je GoPro kamera s 360-stupňovým záberom“. A pre tých, ktorí sa s outdoorovými kamerami typu GoPro, Sony ActionCam a pod. ešte nestretli – guľka veľkosti tenisovej loptičky v sebe obsahuje kameru, s ktorou môžete zaznamenávať 2 hodiny 360-stupňového videa, pričom je odolná voči nárazom, prachu aj vode. Vďaka typizovaným úchytom ju môžete pripevniť na selfie stick, helmu, bicykel a vďaka adhéznym nadstavcom prilepiť na automobil, motorku, lietadlo, loď… 🙂 Jednoducho čo vám napadne. Čím budete kreatívnejší, tým lepšie bude aj výsledné video. Dobre dobre, ale ako dostať video z kamery do stavu, že si ho naozaj môžem pozrieť ako 360-stupňové video a pozerať sa vo videu naookolo pohybom prsta alebo na počítači pohybom myšky? Poďme na to postupne.

http://s6.postimg.org/k7a03o7yp/360_C_scene_crop01_HR.pngPo odbalení kamery z jej predajného balenia (cena za novučičkú 360fly kameru je 499 Eur) sme zistili, že ju asi nebude ťažké ovládať, pretože má jediné tlačidlo. Týmto tlačidlom kameru zapnete a vypnete (dlhším podržaním), prípadne v zapnutom stave krátkym podržaním spustíte/zastavíte nahrávanie videa. To je všetko.

360fly5Samotná kamera 360fly má v sebe integrovanú pamäť 32 GB, takže sa všetky videá ukladajú primárne sem. Ak chcete nahrávať video aj so zvukom, nezabudnite vybrať drobný štuplík v spodnej časti kamery – tu sa nachádza mikrofón. Naopak, ak pôjdete s kamerou pod vodu, tento štuplík nezabudnite dať na miesto, aby ste zabezpečili vodotenosť kamery. Na prvý dotyk sme mali pocit, že je táto „loptička“ pomerne krehká, najmä jej vrchná časť, kde sa nachádza optika. Potom nám párkrát „neúmyselne“ spadla a zistili sme, že ani tvrdší pád jej naozaj neuškodí a na objektívne či skôr puzdre objektívu sa neobjavil ani škrabanček. Súčasťou balenia je aj neoprénový obal na prenášanie, ktorý sme pri cestovaní poctivo využívali. Kamera je síce podľa papierov vodeodolná, odporúčame však maximálne striekajúcu vodu či zobrať ju na surf, nie úplne potopiť.

360fly1Takže, poďme nahrávať naše prvé 360-stupňové video – spustiť kameru (stačí počkať, kým bude LED dióda svietiť trvalo na modro), jedným stlačením spustiť nahrávanie a ďalším stlačením nahrávanie zastaviť. To je všetko. Video sa nahráva v HD kvalite (720p) s podporou stabilizácie obrazu. Vnútri kamery sa nachádza aj 3-osový gyroskop a akcelerometer. Z HD videa viete vytvoriť aj 9-megapixlovú širokouhlú fotografiu.

app2Teraz však potrebuje záznam dostať z kamerky na internet, sociálne siete či počítač. Ideálne ešte video aj trocha upraviť, väčšinou stačí správne nastaviť začiatok a koniec videa. Máte na to prakticky dve možnosti – buď využijete mobilnú aplikáciu (pre iOS aj Android) alebo skopírujete videosúbor (formát .mp4, rozlíšenie 1504 × 1504 pixlov, 29,97 fps) do počítača cez USB kábel vďaka špeciálnej kolíske, ktorá je súčasťou balenia a video následne upravíte v softvéri na to určenom (pre Windows). Vrele odporúčame využitie mobilnej aplikácie, tá má totiž niekoľko výhod:

  • ponúka živý náhľad záberu samotnej kamery, v ktorom sa môžete pozerať naokolo v 360-stupňovej rovine
  • môžete nahrávanie videa na diaľku spustiť a zastaviť
  • viete bezdrôtovo (cez Wi-Fi) stiahnuť nahraté video do mobilu
  • môžete video rovno postrihať či pridať hudbu priamo do videa
  • a to najdôležitejšie – video môžete priamo zdieľať či už na YouTube, Facebook, 360fly.com či ďalšie služby

Ak video vyexportujete z mobilnej aplikácie napr. na YouTube či Facebook, video už bude v 360-stupňovom formáte, nemusíte nič ďalej robiť ani nastavovať. Ak si stiahnete nahraté video z kamery do počítača, má formát bežného videa .mp4, ak však toto video otvoríte tak zistíte, že ešte nie je upravené a je v podobe akoby kruhu. Toto je video je potrebné ešte transformovať. Ideálne je ho priamo nahrať na stránku 360fly.com (každé video max. 5 GB), kde sa samé transformuje do podoby 360-stupňového videa. Tu nájdete aj tzv. embed code, čo je malá časť HTML kódu, vďaka ktorej vaše nahrané 360-stupňové videá môžete pridať do článkov, blogov či na webové stránky rovnako ľahko, ako YouTube video. Vyzerá to vo výsledku takto.

360fly2Či už nahráte 360-stupňové video na Facebook, YouTube, 360fly.com alebo iné podporované služby, výsledok je rovnaký – vo videu sa môžete doslovať obzerať naokolo tak, akoby ste boli v roli človeka, ktorý samotné video nahrával. Vidíte tak aj všetko, čo sa odohráva „za kamerou“, takže si na to treba dať pozor 🙂 Kamerka 360fly nahráva video s 360-stupňovým záberom v horizontálnej osi a 240-stupňovým záberom vo vertikálnej osi. V ľudskej reči to znamená, že sa vo videu môžete hýbať ľubovoľne doprava a doľava (prípadne sa úplne otočiť), môžete sa pozrieť úplne hore, ale nepozrite sa úplne dole, teda pod seba. Posledných 120 vertikálnych stupňov nie je vidieť. Vychádza to z konštrukcie kamery, keďže šošovka je umiestnená v hornej časti kamery. Čo je ideálne pri umiestnení kamery na hlavu (napr. na helmu) pri rôznych akčných športoch.

360fly3360-stupňové video je na vzostupe a existujú aj iné, zväčša drahšie riešenia (napr. zostava 6-tich GoPro kamier na špeciálnom držiaku, avšak tu sa cena pohybuje rádovo v tisícoch eur za túto zostavu). Výhoda 360fly spočíva v tom, že od momentu, ako vybalíte kameru z balenia sa stávate autorom 360-stupňových videí bez toho, aby ste na to potrebovali akékoľvek znalosti. 360fly vytvoril kompletný ekosystém okolo svojho produktu – má k dispozícii 360-stupňovú kameru, ktorú chytíte do jednej ruky, viete ju spojiť s mobilnou aplikáciou prípadne stiahnuť video do počítača. Videá viete v oboch prípadoch postrihať, pridať efekty a hudbu a najmä nazdieľať na sociálnych sieťach či pridať na webové stránky. Pre nás bolo najefektívnejšie používanie mobilnej aplikácie – kamerku 360fly sme položili tam, kde sme chceli zaznamenať video, v aplikácii sme si pozreli živý náhľad toho, čo ideme nahrávať. Potom sme už iba nahrávanie spustili, video ihneď stiahli bezdrôtovo do mobilu a vyeexportovali. Batéria s kapacitou 1600 mAh by mala umožniť 2,5-hodinové nahrávanie videa, tým by ste však zaplnili internú 32 GB pamäť. V prípade 360-stupňových videí však budete robiť najmä krátke niekoľkominútové zábery, takže batériu stačí nabíjať na cestách prakticky raz za 3÷4 dni.

http://cdn.shopify.com/s/files/1/0981/2954/products/shopifyimages2_grande.jpeg?v=1446586885

My sme boli z nahrávania 360-stupňových videí nadšení, pretože tieto videá ponúkajú doslova úplne iný pohľad na miesta, ktoré sme navštívili. A vďaka 360fly sme tak mohli vytvoriť úplne nové a jedinečné cestovateľské spomienky 🙂 Každý produkt má samozrejme aj svoje nevýhody, my sme objavili dve. Napriek tomu, že rozlíšenie zaznamenávaného videa vyzerá v technických parametroch sľubne, v praxi si používateľ 360fly uvedomí, že toto je rozlíšenie celého 360-stupňového záberu, takže miestami môžu niektoré videá pôsobiť akoby mierne rozmazané práve kvôli nižšiemu rozlíšeniu. Tu by mohla pomôcť 4K verzia kamery, ktorá sa už teraz dá predobjednať na stránke www.360fly.com. Druhá chybička krásy vychádza z konštrukčnej povahy – videá nie sú sférické, tzn. 360-stupňové v oboch rovinách. Na druhej strane to však dáva „režisérovi“ výhodu, že sa môže pod kamerou „schovať“ prípadne jasne ukáže používateľovi, kde je rovina záberu, kam sa má pozerať.

Technické parametre:

  • Video formát H.264
  • Rozlíšenie 1504 x 1504 px pri 29,97 fps
  • Rýchlosť video záznamu až 20 Mbps VBR
  • Audio formát Mono, 48 kHz, 64 kbps AAC
  • Ultra-fisheye objektív
  • Clona F2,5
  • Zorný uhol 240°
  • Ohnisková vzdialenosť 0,88 mm
  • Minimálna vzdialenosť pre zaostrenie 30 cm
  • Zabudovaný Li-Polymer (1600 mA) akumulátor
  • Nabíjanie cez USB kábel
  • Doba nabíjania cca 2,5 hod.
  • Výdrž batérie cca 2 hod.
  • Rozmery kamery 61 x 61 x 61 mm
  • Rozmer nabíjacieho docku 46 x 12 mm
  • Váha kamery 138 g
  • Váha napájacieho docku 15 g
  • Vodotesnosť do 5 ATM
  • Jedno operačné tlačidlo
  • Zabudovaný mikrofón
  • Akcelerometer pre lepšiu orientáciu kamery v priestore
  • Interný úložný priestor 32 GB
  • Zabudovaný Wi-Fi modem IEEE 802.11 b/g/n (2,4 GHz)
  • USB 2.0 konektor
  • Možnosť ovládánia pomocou mobilnej aplikácie
  • Podporované mobilní operačné systémy iOS8+ a Android 4.3+
  • Podporované PC operačné systémy Mac OS X a Windows

Prečítaj si tiež