Koh Tao: thajská láska na prvý pokus

od hanka

Dalo by sa povedať, že Thajsko je už také cestovateľské klišé. Opustené, do diaľav sa tiahnúce pláže by ste v Thajsku už len darmo hľadali… Ak ste Thajsko z týchto dôvodov ako destináciu zavrhli, tak oprášte svojich thajských sprievodcov, šnorchel a plutvy a šup ochutnať túto úžasnú krajinu vlastnými zmyslami.

1-IMG_4933

A čím nám táto masami navštevovaná destinácia tak učarovala? Možno práve tým, že sme v Thajsku mali šťastie na skvelých ľudí, oprášili sme staré dobré stredoškolské kamarátstva, objavili svet potápania a ocitli sa na jednom z trochu menej turistických ostrovov v tejto krajine úsmevov. Jednoducho to zhrnieme do štyroch „P“: potápanie, pláže, párty, pad thai (alebo aj papanica) 🙂 Tu je náš príbeh a pár fotiek…

My sme do Thajska, konkrétne do Bangkoku (v skratke aj BKK) doleteli s indickej Kalkaty. Je tam teda veľká pravdepodobnosť na skreslenú objektívnosť našich dojmov. Moderný, čistučký, klimatizovaný, hygienický BKK bol pre nás opäť kultúrnym šokom – tentoraz príjemným. V momente sme zabudli na dezinfekčné mydlo, ktoré po zvyšok cesty ostalo niekde na dne batohu. Zabudli sme na pravidlo „no ice“, teda „žiaden ľad do nápojov“. Prestali sme schovávať kapsičku s dokladmi pod tričko, vbehli sme do prvého 7/11 („Seven Eleven“ je preslávená sieť obchodov s rozličným tovarom, Thajsko má druhý najväčší počet Seven Eleven na svete), kúpili pivo Chiang a z nášho pohľadu sme začali „dovolenkovať“. India sa o nás dobre starala, nechceme jej krivdiť, ale boli sme opatrnejší… V Thajsku sme sa predsa len trošku uvoľnili, také už Thajsko je.

1-IMG_4990

Pláž v Sairee na Koh Tao

V Thajsku sme strávili dokopy 18 dní. Na úvod sme začali Bangkokom, na chvíľu sme odbehli do Vietnamu a Kambodže, aby sme sa opäť vrhli na Thajsko. Keďže sme druhýkrát pricestovali po zemi, víza nám boli udelené už len na 15 dní (narozdiel od príchodu do krajiny letecky, kedy sú víza občanom SR udeľované na 30 dní). Pre väčší komfort a menej časového stresu sme z nášho programu bohužiaľ vyradili všetkými ospevovaný sever Thajska – Chiang Mai a jeho okolie. Ale je to opäť dôvod sa sem vrátiť. Možno sme si na tanier naložili viac ako sme dokázali zjesť, ale my s Jožkom máme radi poriadne naložené porcie, hlavne ak ide o porcie Pad Thai :).

Pad Thai

Po druhom vstupe do Thajska z Kambodže sme sa rozhodli nemrhať ani minútou a vybrali sme sa priamo na Khao San Road v Bangkoku. Tam, kde nás mikrobus z Kambodže vyložil, sme vbehli do prvej agentúry a kúpili sme si lístok na Koh Tao. Ostrov s najväčšou hustotou potápačských škôl na svete, krásnymi plážami a mojou spolužiačkou zo strednej školy 🙂 Dostatočne veľká motivácia ísť na návštevu na Koh Tao. Joint ticket = kombinovaný lístok na autobus a loď na Koh Tao nás vyšiel 750 Bathov (cca 19 Eur). Tak sme zobrali lístky a utekali na autobus, aby sme našu už 6 hodín trvajúcu cestu predĺžili o ďalších 12 hodín (niečo cez 8 hodín autobus a čakanie na loď + 3 hodinky ďalšia loď). Týmto viac ako 18-hodinovým presunom sme zlomili náš nepálsky autobusový rekord, ktorý činil 10-hodinový presun z indicko-nepálskej hranice do Pokhary.

Keď sme sa však upachtení, upotení, hladní, vetrom vyfúkaní a „klímou“ vymrazení vylodili na Koh Tao, vedeli sme, že tak skoro sa odtiaľ poberať nebudeme. Jedným dôvodom bola vyšťavujúca trojhodinová plavba v mrazničke a druhým bola silná príťažlivosť malinkého prítulného ostrovčeka Koh Tao.

Kamarátka Baška nám pomohla s vybavovaním ubytovania (alebo „ubykácie“ ako zvykne hovoriť). A do pol hodinky sme už mali kľúčiky od nášho tropického domova. Skvelý, jednoduchý bungalov so spálňou s ventilátorom, kúpeľňou, balkónikom, pár metrov od pláže za príjemných 400 Bathov/noc (cca 10 Eur). Keby ste však už túžili po klimatizovanej izbičke, zaplatíte si aj dvakrát toľko a viac.

1-IMG_4899

Bungalovy v Sairee

A teraz k tým štyrom „Pé“:

1.Potápanie

Koh Tao je ostrov na západnom pobreží Thajska v thajskom zálive a je súčasťou súostrovia s ďalšími dvoma staršími a známejšími bratmi: Koh Samui a Koh Phangan. Koh Samui je preslávený dovolenkový ostrov s mnohými hotelovými rezortami. Koh Phangan je zas známy divokými „Full Moon Parties“. Koh Tao je síce maličký, ale vo svete potápania preslávený ako miesto, kde sa vydá najviac potápačských licencií na svete – na rozlohu 21 km2 je 65 potápačských škôl celkom slušné číslo. Konkurencia medzi jednotlivými školami teda tlačí ceny dole a Koh Tao sa stala jedna z destinácií, kde si môžete spraviť potápačský kurz (PADI alebo SSI) za bezkonkurenčnú cenu. Veľkovýrobný proces, ktorým niektoré potápačské školy vydávajú potápačské licencie však naštrbuje kvalitu. Preto odporúčame spraviť si na domácu úlohu rešerš jednotlivých škôl a zistiť, aké majú účastníci skúsenosti. O našej skúsenosti si môžete prečítať tu.

My sme mali skvelú skúsenosť so školou potápania French Kiss Divers – veselá partička „frantíkov“, charizmatická lektorka s dobrou angličtinou a precíznym prístupom. Potápanie nám otvorilo dvere do novej obrovskej časti tejto planéty a cestovania a z toho sa tešíme asi najviac. Už nie sme len frajeri, volejbaloví a cestovateľský „parťáci“, už sme aj (ako Marion povedala) „diving buddies“.

Ďalšia dimenzia potápania, ktorá sa nám otvorila prostredníctvom nášho kamaráta českého „brata“ Štepána bol svet „freedivingu“ t.j. potápanie pre borcov = bez kyslíkových fliaš. Ako Štepán hovorí „scuba diving je pro lúzry“ :D. Borci ako Štepán sa po troch týždňoch tréningu v kurze „from Zero to Hero“ ponoria do hĺbky okolo 40 metrov na jeden nádych. Podľa Štepána, keď si totiž myslíš, že už sa musíš vynoriť „to máš ješte hafo kyslíku“. Kurz „From Zero to Hero“ je však pre maniakov, ktorí sa freedivingu chcú venovať na trošku lepšej úrovni a prípadne sa stať aj inštruktormi. Celý kurz trvá tri mesiace a stojí 100 000 Bathov (t.j. cca 2500 Eur). Za tieto tri mesiace by sa mal aj úplný amatér s nulovou skúsenosťou s freedivingom vedieť potopiť do hĺbky 50 metrov a prípadne sa stať aj inštruktorom. To je aj Štepánov plán, tak ak budete o pár mesiacov plánovať výlet na Koh Tao a nebodaj sa aj potápať (ako borci) – možno na Koh Tao stretnete už druhého českého inštruktora freedivingu v škole Blue Immersion. Držíme palce!

Foto: Štepán David

2.Pláže

Na krásne pláže nemusíte na Koh Tao chodiť ďaleko. V našom prípade to bolo asi 20 metrov z verandy nášho bungalovu. Nás očarila už pláž priamo v „hlavnom meste“ Koh Tao – Sairee. Asi kilometer dlhá, a teda aj najdlhšia pláž na ostrove je priamo v Sairee. A hoci priamo na pláži parkujú vodné taxíky „boat taxi“ alebo aj takzvané „longboats“, je more azúrovo modré, čisté a piesok biely. Nie je nič pohodovejšie ako sa zobudiť, prejsť pár metrov a ísť sa okúpať do nádherného mora. Keď sa prejdete po Sairee, zistíte, že mnoho hotelov a bungalovov sa nachádza pozdĺž chodníčka, ktorý lemuje pláž a pokiaľ sa ubytujete niekde v tejto lokalite, k pláži to nikdy nebudete mať ďaleko.

1-IMG_4967

1-IMG_5007

3.Párty

Otázka „Čo sa stalo minulú noc?“ alebo aj 9 z 10 bodov, by malo podľa bedekru Lonely Planet charakterizovať nočný párty život na ostrovčeku Koh Tao. Divokejší by mal byť už len susedný Koh Phangan alebo Phuket, ktoré majú 10 z 10 a otázka, ktorá by mala vystihovať vaše ráno po „žúrke“ na týchto ostrovoch by mala znieť „Nechcem vedieť, čo sa dialo včera v noci“ :).

Z našej skúsenosti by sme nočnému životu na Koh Tao dali tak 7 až 8 z 10. Nie, že by sme boli takí nároční, ale z Koh Tao sme nemali dojem, že by išlo o nejaký šialený párty ostrov. Ak túžite po zábave, stačí sa okolo desiatej večer prejsť po pláži, kde už sú porozkladané sedenia jednotlivých barov a zo všade na vás volá „happy hour“. Zásadnou súčasťou plážových barov sú aj ohňové show, ktoré vás budú baviť každý večer.

IMG20160329000732

IMG20160328225210

My sme si pripravili večer na pláži náš obľúbený „Hong Tong“ s kolou, pozreli si západ slnka, ohňové show, pokecali sme a pridali sa na niektorú párty priamo na pláži. Avšak aj ceny za nápoje v baroch sú celkom príjemné. Napríklad počas „happy hour“ sme si popíjali mojitko za cenu 100 Bathov (cca 2,30 Eur) a drink sme si pochvaľovali.

4. Pad Thai (thajská papanica)

Pad thai s tofu

Táto časť nepotrebuje veľa komentáru. Thajská kuchyňa jednoznačne jedna z najlepších na svete – aspoň podľa nás. V Thajsku sme určite teda neschudli. Ulice plné jedla za prívetivých cca 40/50 thajských bathov = cca 1/2 eurá. Pad thai, ako dezert nejaká „pancake“ a je po diéte :).

10 naj thajských jedál

 

Príjemný, peknučký, plný potápania, pláží, párty a papanice! Prestante premýšľať, pakujte potápačské plutvy. Pretože prekrásnu prechádzku po pláži počas prenádherného prílivu prežijete práve na Koh Tao!

Prečítaj si tiež