Kedy je najvhodnejší čas na kupovanie letenky?

od jozo

Komu z vás sa ešte nestala situácia, že ste sedeli pred počítačom, kladúc si otázku či máte čakať na lepšiu ponuku letenky alebo už lepšia nepríde? Pelikán v článku radí, kedy je najvhodnejší čas na kupovanie letenky. Neprídete tak zbytočne o eurá, centy a nervy, za ktoré si môžete dovoliť napríklad aj ďalšiu letenku.

boarding timeČlánok bol publikovaný na pelipecky.sk patriaci spoločnosti Pelikán, ktorý je jedným z hlavných partnerov nášho štvormesačného štvormesačného tripu v roku 2016. Publikované so súhlasom autora.

Kedy je najvhodnejší čas na kupovanie letenky?
Jeff Klee, generálny riaditeľ webovej stránky CheapAir.com radí, že v priemere je to 49 dní, teda sedem týždňov dopredu. Samozrejme to závisí od mnohých faktorov, tiež dodáva. Či už je to ponuka na trhu, čas v roku, deň v týždni a mnoho ďalších. Ale ak hľadáte stručnú a jasnú odpoveď, Jeff Klee hovorí o siedmich týždňoch, ktoré vyšli ako najprijateľnejší výsledok z 560 miliónov vyhľadávaní, ktoré ako firma analyzovali.

Kedy sú letenky najdrahšie?
Nie je žiadnym prekvapením, že cena leteniek je najvyššia deň pred odletom. Druhá najhoršia ponuka prichádza väčšinou dva dni dopredu a ak si zarezervujete let tri dni pred zájazdom, tiež si veľmi nepolepšíte. Ponuka so zvyšovaním časového odstupu zostupuje, až kým sa nevrátime v čase 11 dní pred odletom. Nechávať si kúpu na poslednú chvíľu teda naozaj nie je dobrý ťah. Pozor, nemusí sa vám to vyplatiť ani v opačnom prípade. Ak začnete vyhľadávať ponuky príliš skoro, môžete byť rovnako tak nepríjemne prekvapený. V odstupe 208 až 210 dní nie sú ceny leteniek o nič lepšie. Ako teda  tento zhluk čísel zhrnúť? Nekupujte si letenku ani príliš skoro, alebo naopak prineskoro.

Kedy začína cena letenky klesať?
Sedem mesiacov pred odletom je cena privysoká, no časovo bližšie k letu klesá. Na približne najnižšom bode sa nachádza už v spomínaných siedmich týždňoch pred. Postupne sa ale zvyšuje, nie však oveľa, je približne stabilizovaná asi tak mesiac. Po ňom jej cena začína rapídne stúpať.

Aké sú výnimky a čo je ešte pri kúpe letenky dôležité zvážiť?
Pri niektorých medzinárodných letoch (najmä tých s väčšou vzdialenosťou), je dobré si ponuku pozerať už o niečo skôr, približne 11 až 12 týždňov. Počas rušnejších častí roka, v tzv. vysokej sezóne ako sú prázdniny, sa ideálny časový odstup opäť zvyšuje, a to približne až na 14 týždňov. Existujú aj určité obchodné legendy, ktoré v leteckých spoločnostiach kolujú. Je ňou napríklad fakt, že je lepšie si kupovať letenku v utorok alebo v stredu. Určitým potvrdením je aj to, že letecké spoločnosti často zverejňujú svoje najrozsiahlejšie ponuky práve v tieto dni. Prieskum, ktorý urobila spoločnosť CheapAir.com však tiež ukazuje, že vo všeobecnosti sa nedá povedať, že by nejaký deň v týždni bol výrazne vhodnejší na kupovanie letenky. Iné to už je s dňom odletu. Utorky, stredy a soboty bývajú lety vo všeobecnosti cenovo najvhodnejšie.

Prečítaj si tiež