Death road: 56 km bláznivého downhillu pre všetkých milovníkov adrenalínu

od jozo

Budíček 6:30 ráno, rýchle raňajky, presun taxíkom v bolívijskom La Paze na dohodnuté miesto stretnutia. 7:30 sa stretávame s našim sprievodcom a vyrážame na celodenný, tak trocha bláznivý výlet. Čaká nás 64 km downhillu, najskôr však treba autobusom vystúpať z najvyššie položeného hlavného mesta na svete ešte vyššie – 4700 m.n.m. je miesto, odkiaľ začíname. Teplomer ukazuje niečo okolo nuly. Cieľ je o 3500 výškových metrov nižšie v tropickom pásme s teplotami cez 30°C.

1-group photo with bus

Naša skupinka 11-tich odvážlivcov ešte nad ránom pred prvými kilometrami…

Death road, alebo po našom Cesta smrti je miesto, ktoré každoročne vyhľadá okolo 50 tisíc bikerov – od rekreačných, ktorí si chcú užiť netradičný adrenalín až po profesionálov, ktorí skúšajú svoje limity. Čaká nás 56 km downhillu, najskôr 23 km na rozcvičku po asfalte, aby sme si v rýchlosti cez 60 km/h vyskúšali, ako fungujú brzdy na bicykloch značky Kona, ktorý každý stojí cez 3000 Eur. Výber byciklov je pri tejto aktivite dôležitá vec. Životne Smrteľne dôležitá. Predtým, ako sme sa na túto aktivitu vybrali, sme si pozorne naštudovali recenzie a odporúčania na agentúry, ktoré tieto aktivity realizujú.

Vybrali sme si Barracuda Biking a môžeme len odporučiť. Sú aktuálne jednou z TOP 3 agentúr v La Paze, za tento celodenný trip si pýtajú 500 BOB na osobu (cca 65 Eur), čo je asi 60 % z toho, čo si pýta agentúra Gravity, ktorá s touto aktivitou začala. Barracuda Biking má však bajky na chlp rovnaké, celoodpružené, s hydraulickými brzdami. Doobedný snack, neobmedzené množstvo vody, neskorší obed po príchode spolu s horúcou sprchou a menším bazénom a najmä skvelý sprievodca Jubi, ktorý svoju prácu robí už 12 rokov. Je na ňom vidieť, že kto robí to, čo je jeho celoživotným koníčkom, robí to najlepšie ako vie.

1-jubi explaining

Náš sprievodca Jubi, ktorý sa venuje downhillu aj profesionálne a 12 rokov sprevádza turistov po Death road… svoju prácu robí s nadšením.

Asfalt máme za sebou, s bicyklami sme sa zoznámili, je čas vydať sa na samotnú cestu smrti, ktorá bola kedysi jedinou cestou, ktorá spájala mestskú Bolíviu s tou vidieckou. Najskôr sme si mysleli, že táto cesta je už pre automobily uzatvorená (niektoré zdroje to uvádzajú), nie je však tomu tak. Takže aj v plnej rýchlosti na kamenistej ceste musíte počítať s tým, že vám môže spoza zákruty vybehnúť nákladiak.

Death road – 33 km bláznivého downhillu, najrýchlejší jazdec to dal za 22 minút. Nám to trvá 3 ÷ 4 hodinky spolu s natáčaním videa a fotografovaním na 15-tich bodoch, v ktorých si môžete spraviť zastávku. Pres nás rekreačných cyklistov je to bola riadna makačka – svalovica na chrbáte, po príchode sme si takmer necítili ruky a zadok sme mali „vyklepaný“ poriadne… Symbolickou náplasťou pre unavené telo je pekné tričko „Death road survivor“ 🙂

Zjazd na Death road nie je iba pre profíkov, v pohode to zvládnu aj začiatočníci. Každá skupinka s max. 14 ľudmi (nás bolo 11; boli sme na začiatku sezóny) má dvoch sprievodcov – jeden vpredu ide s tými najrýchlejšími, ten vzadu nikdy nepredbehne posledného. Nikto vás netlačí za vaše limity. Za vami ide celý čas váš minibus, takže ak si na nejakú časť Cesty smrti netrúfnete, môžete vyložiť bajk a nasadnúť do busu. Neodporúčame, pretože Death road vyzerá z autobusu ešte horšie ako keď ste v sedle bycikla 🙂 Sprievodný minibus je však skvelá pomôcka, keďže začínate v 0°C a končíte vo viac ako 30°C, postupne dávate dole zo seba vrstvy oblečenia (v Barracuda Biking vám pri kúpe tohto výletu povedia dopodrobna, čo si nemáte zabudnúť).

Dvaja Slováci, dvaja Holanďania, Ír, Kanaďanka či Londýnčan – to bola naša zostava na čele so sprievodcom Jubim, ktorý nás so svojou plynulou angličtinou teoreticky aj prakticky pripravil na všetko, čo nás po ceste čakalo. Celých 56 km je rozdelených na úseky, pred každým je krátka inštruktáž o tom, čo vás čaká a na čo si dať pozor. My sme sa cítili skutočne bezpečne, ale ako Jubi povedal: „80 % práce za vás odvedie váš bajk, vy len nepreceňujte svoje sily a užívajte si to.“ Užili sme si, nie len najdlhší downhill nášho života, ale aj krásne výhľady a zaslúženú horúcu sprchu. Nakoniec nás už čakala len 3-hodinová cesta späť do La Pazu (späť niečo cez tri výškové kilometre). Najskôr sme si mysleli, že na unudíme alebo zaspíme, na naše milé prekvapenie sa však Jubi premenil na DJ-a a dostal oboch Holanďanov a Íra do takého varu, že sme sa zrazu ocitli v pártybuse. Už na druhý deň boli na facebookovej stránke Barracuda Biking fotky z nášho tripu, táto služba je bezplatne v cene výletu. My sme si tento downhill výlet maximálne užili, večer sme odpadli do postele a zaspali ani nevieme ako 🙂

PS: Ak ste profesionálny jazdec downhillu a Death road je pre vás nuda, každý september sa chodí rovnaká trasa, ale zdola nahor. Víťazovi to trvá 4 hodiny, náš profesionálny downhillový sprievodca to dal za 9 hodín a povedal, že už nikdy v živote 🙂

Prečítaj si tiež