Ako sa dostať na letisko v Budapešti?

od jozo

Nie len nízkonákladový prepravca Wizz Air či Ryanair, ale aj klasické letecké spoločnosti ako British či Qatar Airways ponúkajú pre Slovákov cenovo lákavé lety z budapeštianskeho letiska Ferenca Liszta (skratka letiska BUD, terminál 2). Ako sa však cenovo rozumne dostať na toto letisko? Nie je to komplikované, ponúkame prehľad cien a všetkých možností.

V zásade sú 4 možnosti, ako sa na letisko BUD dostať, či už z Bratislavy, Košíc alebo iných miest zo Slovenska:

  1. autom – najkomfortnejší spôsob, treba však počítať s cenou za diaľničnú známku a parkovanie
  2. autobusom – dobrý spôsob, pri odletoch v skorých ranných hodinách môže však spôsobiť komplikácie
  3. vlakom – dobrý spôsob, podobne ako pri autobuse však môže spôsobiť komplikácie pri odletoch v skorých ranných hodinách
  4. carsharingom – pridáte sa k niekomu do auta, kto má cestu do Budapešti (služby typu BlaBlaCar a pod.)

Autom na letisko BUD

Ak sa rozhodnete ísť autom, nezabudnite si zakúpiť diaľničnú známku v závislosti od toho, na ako dlho cestujete. Ak idete na dovolenku na viac ako mesiac, odporúčame zakúpiť pri ceste tam 10-dňovú známku a pri ceste späť opäť 10-dňovú, pretože ročná známka na maďarské diaľnice stojí pre osobný automobil do 3,5 tony prosím pekne 162,8 Eur. Mesačná stojí 18,11 Eur, čo je pre väčšinu dovolenkujúcich postačujúce, 10-dňová vyjde na 11,27 Eur. Maďarsko používa elektronické e-známky, ktoré fungujú bez menších problémov, zakúpiť si ich môžete na stránke www.virpay.hu. Známku stačí zakúpiť pár minút pred cestou. Ak náhodou zabudnete, môžete tak spraviť aj na najbližšom hraničnom priechode. Budapeštianske letisko ponúka niekoľko možností parkovania: Premium Parking, Terminal Parking, Business Parking, Holiday Plus Parking a Holiday Parking. Líšia sa prakticky iba tým, ako blízko ste od terminálu. Ak potrebujete ušetriť, vrele odporúčame najlacnejší Holiday Parking, kde sa uvádza, že na terminál prídete pešo za 6 ÷ 10 minút. V praxi ste na termináli za 4 ÷ 5 minút, parkovisko je ohradené, za rampou a je cenovo najvýhodnejšie. Ak si zakúpite parkovanie vopred online na oficiálnej stránke, môžete navyše parkovať so zľavou, v prípade Holiday Parkingu až do 30 %. Sedem až štrnásťdňové parkovanie vyjde od 20 do 50 Eur v závislosti od toho, či kupujete online alebo na mieste.

bud parkingAutobusom na letisko BUD

Bohužiaľ ani v roku 2016 neexistuje žiadne priame spojenie medzi hlavným mestom Slovenska a budapeštianskym letiskom, takže to nebude také jednoduché ako sa vydať do Viedne, kam chodia autobusy niekedy aj 20-krát za deň. Základom je dostať sa autobusom (podľa dostupnosti vašich lokálnych prepravcov) do Budapešti a dostať sa na zastávku MHD s názvom Kőbánya-Kispest. Väčšina autobusov prichádza na autobusovú stanicu Budapest Neglipét, odkiaľ ide linka metra M3 na spomínanú zastávku KőbányaKispest. Odtiaľto je to už jednoduché, stačí sledovať smerové tabule s ikonou lietadla, ktoré vás dovedú na zastávku autobusu 200E. Cez deň stačí sledovať masu, v neskorších hodinách sa spýtajte v prípade potreby bezpečnostnej služby, ktorá sa nachádza na každej stanici. Autobus 200E končí priamo na termináli 2 budapeštianskeho letiska. Celý presun v rámci Budapešti zo stanice Neglipét až na terminál letiska trvá približne hodinu a budete potrebovať na tento presun dva lístky, každý v hodnote 350 HUF. Oba si môžete zakúpiť naraz v automate hneď pri vstupe do metra, automaty prijímajú hotovosť, ale aj kreditné karty, takže maďarské forinty nebudete potrebovať. Jeden lístok slúži na metro (v prípade prestupu na metre nemusíte „štikať“ druhý lístok), druhý na autobusovú linku 200E. Zakúpte si oba naraz, lístok u vodiča linky 200E stojí o 100 HUF viac ako v automate.

Pozor! Posledný spoj linky 200E odchádza presne o polnoci a najbližší ide až o 04:00, takže ak máte odlet napríklad o 05:00 ráno, musíte stihnúť najneskôr ten polnočný a „chvíľu“ na letisku prečkať. Alebo využiť lokálne maďarské taxíky, ktoré si však vypýtajú od 30 do 50 Eur za tento presun, Uber bohužiaľ v Budapešti svoju činnosť ukončil.

200e linka casyVlakom na letisko BUD

Ak idete vlakom, čo je veľmi komfortný spôsob prepravy, skončíte vo väčšine prípadov na železničnej stanici Keleti pályaudvar alebo na Nyugati pálayaudvar. Základom je dostať sa na zastávku MHD Kőbánya-Kispest. Ak prídete na stanicu Nyugati pálayaudvar, nastúpte rovno na linku metra M3 smerom na spomínanú zastávku KőbányaKispest. Metro nájdete hneď ako vyjdete zo stanice, hľadajte akoby veľký podchod. Ak prídete na zastávku Keleti pályaudvar, potrebujete ešte spraviť jeden medziprestup a to linkou M4 v smere Kelenföldi pályaudvar a vystúpiť na tretej zástavke Kálvin tér. Odtiaľ je potom potrebné prestúpiť na linku metra M3 smerom na zastávku KőbányaKispest.

Vystúpte na KőbányaKispest a odtiaľto je to už jednoduché, stačí sledovať smerové tabule s ikonou lietadla, ktoré vás dovedú na zastávku autobusu 200E. Cez deň stačí sledovať masu, v neskorších hodinách sa spýtajte v prípade potreby bezpečnostnej služby, ktorá sa nachádza na každej stanici. Autobus 200E končí priamo na termináli 2 budapeštianskeho letiska. Celý presun v rámci Budapešti zo železničnej stanice až na terminál letiska trvá približne hodinu a budete potrebovať na tento presun dva lístky, každý v hodnote 350 HUF. Oba si môžete zakúpiť naraz v automate hneď pri vstupe do metra, automaty prijímajú hotovosť, ale aj kreditné karty, takže maďarské forinty nebudete potrebovať. Jeden lístok slúži na metro (v prípade prestupu na metre nemusíte „štikať“ druhý lístok), druhý na autobusovú linku 200E. Zakúpte si oba naraz, lístok u vodiča linky 200E stojí o 100 HUF viac ako v automate.

Pozor! Posledný spoj linky 200E odchádza presne o polnoci a najbližší ide až o 04:00, takže ak máte odlet napríklad o 05:00 ráno, musíte stihnúť najneskôr ten polnočný a „chvíľu“ na letisku prečkať. Alebo využiť lokálne maďarské taxíky, ktoré si však vypýtajú od 30 do 50 Eur za tento presun, Uber bohužiaľ v Budapešti svoju činnosť ukončil.

Carsharingom na letisko BUD

Alternatívou (ak budete mať šťastie, tak aj najlepšou) je využitie carsharingu, tzn. zdieľania auta. Ak ide niekto podobným prípadne rovnakým smerom, môže svoje voľné miesta ponúknuť cez niektorú carsharingovú službu ako napr. BlaBlaCar. Ceny si tu stanovujú z veľkej miery majitelia áut, väčšinou je to od 10 Eur vyššie za jedno miesto na trase Bratislava-Budapešť. Dajte si pozor, aby ste sa jasne dohodli, kde je miesto naloženia a vyloženia, aby sa vám nestalo, že zostanete niekde „visieť“.

Z Košíc na letisko BUD

Ak cestujete z Košíc, môžete siahnuť aj po niektorej z organizovaných prepráv na pravidelných linkách Košice-Budapesť-Košice, jednosmerný lístok stojí približne 40 Eur. Tieto služby ponúka napr. CassoviaExpres alebo AirTrans.

Máte iný tip, ako sa dostať na letisko v Budapešti? Dajte nám vedieť a radi pridáme váš tip do článku. Svoje tipy môťete posielať na info@cestujemespolu.com

Prečítaj si tiež