To najlepšie zo Singapuru za 2 dni

od jozo

Pri našom putovaní juhovýchodnou Áziou sme nesmeli obísť Singapur, aktuálne najdrahšie mesto na svete na život. Mestský ostrovný štát, Singapurská republika, zaberá plochu iba 580 km2, žije tu niečo cez 5 miliónov ľudí a dnes je to jedno z najvýznamnejších miest obchodu, dopravy a financií. Keďže je Singapur pre bežných Slovákov slušne drahý, pripravili sme itinerár ako vidieť zo Singapuru toho čo najviac za 2 dni.

1-IMG_6319

Ak máte nižší rozpočet ako my, ubytujte sa v čínskej štvrti (Chinatown), kde nájdete útulné hostely od 10 singapurských dolárov (SGD) na osobu a noc. Áno, je to 2-3-násobne toľko, čo by ste zaplatili inde v juhovýchodnej Ázii za hostel, ale toto je Singapur 🙂 Prvú noc si oddýchnite, ráno sa nikam neponáhľajte a doobeda si vyhraďte na samotnú čínsku štvrt s priľahlými chrámami. Obed si môžete dať v niektorom z lokálnych „hawker“ – pouličné jedálne. Na prvýkrát sme sa výborne najedli za 10 eur na osobu, druhý deň sa nám to podarilo aj za 5 eur na osobu a určite sme nezostali hladní. Čínsku štvrť prejdete poľahky pešo, na ďalšie presuny odporúčame metro.

Celodenný lístok stojí 20 SGD (vrátane 10 SGD vratnej zálohy), na ktorý môžete neobmedzene cestovať po Singapure na inkách MRT a LRT (okrem ostrova Sentosa, kde sa platí ďalších 4 SGD pri použití nadzemnej električky). Inak stojí jedna jazda metrom približne 2 SGD a za 10-15 minútovú jazdu taxi zaplatíte približne 10 SGD. Ak sa budete chcieť schladniť v taxi (klímu majú naozaj vždy riadne vypeckovanú), odporúčame stiahnuť aplikáciu Grab alebo Uber. Pri Grabe môžete platiť aj v hotovosti. Uber už tiež postupne pridáva aj platbu v hotovosti (v Kuala Lumpur to už „vie“, takže pravdepodobne v čase vašej návštevy už bude možné platiť v hotovosti s Uberom aj v Singapure). Wi-Fi pripojenie nájdete v každom nákupnom centre a tých je v Singapure veľa, šialene veľa, neskutočne veľa. Ďalšou alternatívou prepravy je hop-on-hop-off autobus v cene niečo cez 30 SGD na osobu – môžete si tak užiť krásne výhľady a zároveň mať istotu, že tam kde vystúpite, jednoducho nastúpite za pár minút na ďalší autobus. My sme zvolili metro, mapku si môžete stiahnuť do mobilu tu.

13-IMG20160414110053

Po obede odporúčame sa vydať smer Marina Bay a spraviť si fotku pri známom Merlionovi. Nezabudnite si so sebou vziať dosť pitia, v Singapure sa rok delí na dve obdobia – je teplo alebo extrémne teplo 🙂 Pri Merlionovi môžete začať prechádzku pri rieke s výhľadom na mrakodrapy a jeden z azda najznámejších hotelov na svete – Marina Bay Sands.

To hore, čo vyzerá ako loď, je infinity pool. Bazén, z ktorého máte večer neskutočné výhľady. Bohužiaľ je však striktne vyhradený iba pre ubytovaných hostí a cena za izbu a noc začína na 399 SGD. Uf 🙂 Aj tak nám to nedalo a chceli sme sa ísť na 57. poschodie tohto hotela pozrieť – iba na chvíľku, nazrieť, ako si žije a pláva smotánka. Prekvapivo si výťahy nevyžadujú použitie hotelových kariet, takže najskôr prvým výťahom na 55. poschodie a potom krátky prestup pri fitness centre do ďalšieho výťahu na konečné 57. poschodie. Tu máte dve možnosti – pľasnúť sa po vrecku a dať 20 SGD za drink a pozvať vašu polovičku do tamojšieho baru alebo jednoducho vytiahnuť fotoaparát, načiahnuť ruku a spraviť si fotku z miesta, kam sa dostanete kúsok od výťahov. K samotnému bazénu vás samozrejme nepustia, ale aj za ten výhľad mierne z diaľky to stojí za to.

24-IMG20160414201321

Ak sa už zotmelo, nasmerujte to do tamojších Gardens by the Bay a SuperTree Groove – 25 m vysoké umelé stromy, v ktorých korunách sa môžete prejsť na vybudovanej lávke (lístok stojí 8 SGD – máme však pre vás lepší tip, viď kúsok nižšie). Každý večer o 21:00 sa tu odohráva svetelno-hudobná šou, kedy všetky SuperTree Groove „stromy“ synchronizovane blikajú na svetoznáme melódie. Spravte to ako domáci – ľahnite si na slnkom vyhriatu zem a jednoducho si to užívajte. Polhodinové predstavenie je bezplatné, rovnako ako prechádzka samotnou záhradou. Gardens by the Bay však nie sú len o umelo vybudovaných stromoch, ale aj o skutočnej prírode – môžete sa sem vrátiť cez deň a za príplatok navštíviť najväčší krytý vodopád na svete či tropický prales.

Ak ste v Singapure s partnerkou/kamarátkou/manželkou a chcete zapôsobiť, vezmite ju doslova do jedného zo stromov – je tu reštaurácia IndoChine in Gardens by the Bay. Vstupné je síce slušne,  singapursky drahé – 18 SGD na osobu, je v tom však jeden drink. Tie výhľady stoja skutočne za to a nikto na vás nebude škaredo pozerať, ak tu zostanete pri jednom pivku aj hodinu. Ak zoberiete do úvahy, že pivo stojí v tejto časti Singapuru približne 10 SGD a lístok na lávku medzi stromami stojí 8 SGD, v praxi tak máte to pivko zadarmo 🙂 a máte neskutočný výhľad na mestskú panorámu v popredí s hotelom Marina Bay Sands a to z koruny najvyššieho stromu SuperTree Groove.

Druhý deň, kým je ešte platný celodenný lístok z metra, sa môžete vydať na spoznávanie indickej či arabskej štvrte a ich jedál. Celkovo nájdete v Singapure kuchyne z celého sveta, v špičkovej kvalite, avšak aj v špičkových cenách. Ak by vás táto čast nenadchla a chcete skôr za prírodou, môžete to namieriť do botanickej záhrady (priamo pri zastávke metra Botanic Garden) – okruh touto prekrásnou záhradou má viac ako 3 km, takže si pripravte kondičku a zásoby vody. Vstup je bezplatný, potulovať sa tu môžete ľubovoľne dlho. Vstup do národného centra orchideí je platený (5 SGD na osobu). Nezľaknite sa, keď povedľa vás voľne prebehne obrovská jašterica, veverička či iné zvieratká. Botanická záhrada Singapuru je úžasná, je jedna z troch zaradených do svetového dedičstva UNESCO a ako jediná z nich má prívlastok tropická. Nachádza sa na pozemkoch, ktoré patria k najdrahším na svete a osobne bola pre mňa zrkadlom Singapuru – prepojenie mesta a zelene je tu dotiahnuté do dokonalosti. Keď si záhradu užijete do sýta, budete sa chcieť schladiť (predsalen, tropický nádych je cítiť výrazne) – namierte to na Orchard road, ulicu posiatu nákupnými centrami a obchodmi. Mimochodom, nezabudnite si jedno suché náhradné tričko 🙂

Dosť bolo fauny a flóry, hor sa za zábavou – ostrov Sentosa na juhu pevne spojený so Singapurom veľkým mostom je umelo vybudovaným ostrovom, kde nájdete azda všetko z kategórie zábava, na čo si spomenite. Štúdia Universal, pláže, zip line, lanovku, simulátor voľného pádu, vodný park a všemožné iné atrakcie – ak ste v Singapure s deťmi, radšej im povedzte, že park je zavretý alebo to vaša peňaženka oľutuje 🙂 Na jednej z najspodnejších pláži sa nachádza najjužnejší bod kontinentálnej Ázie, ale na pohľad to nie je nič moc 🙂 Ak by ste mali pocit, že chodíte po nie práve najprírodnejšom piesku – máte pravdu, bol sem dovezený z Indonézie.

Ak nemáte po celom dni ešte dosť, môžete navštíviť Singapore Flyer – niečo ako londýnske oko, len vyššie a väčšie. Výhľady sú ževraj úžasné, nám na to však už nevyšli financie. Ak sa poponáhľate, stihnete v rámci dvoch dní v Singapure možno ešte ďalšie 2-3 atrakcie – Singapore Night Safari, Kampong Buangkok či East Coast Park. Singapur sa určite oplatí vidieť, avšak s ohľadom na slovenské peňaženky to určite nie je destinácia na celotýždňovú dovolenku. Trúfame si však tvrdiť, že za 2 dni budete zo Singapuru odchádzať s pocitom, že to hlavné ste videli a zažili. A určite na vás toto veľkomesto zapôsobí. Enjoy 🙂

Prečítaj si tiež