Recenzia: oddych v srdci prírody na párty ostrove

od jozo

Koh Tao je okrem centra potápačov aj párty ostrovom ako sa patrí, zahraničné bedekre mu v tomto hodnotení udelili známku 9 z 10 🙂 V praxi to však znamená, že ak si chcete niektorý deň aj oddýchnuť (pretože párty na pláži je tu naozaj 7 dní v týždni), musíte si vybrať strategické ubytovanie. My sme objavili krásne bungalovy a vilky postavené doslova v srdci prírody, ktoré vám ponúknu nádherný výhľad, doprajú pokoj a oddych a zároveň to máte na párty 10 minút pešo. A la Cigale.

1-IMG_5185André je majiteľ štyroch bungalovov, ktoré sa nachádzajú menej ak štvrťhodinku vychádzkovým tempom na sever od najznámejšej pláže Sairee na Koh Tao. Veľký sympaťák s francúzsko-jamajsko-britskými koreňmi, ktorý žil dlhé roky v Austrálii, potom na Koh Samui, aby sa usadil na Koh Tao, kde sa pred 4 rokmi pustil do budovania svojho sna a zároveň živobytia – A la Cigale. Na korytnačom ostrove (ako sa Koh Tao nazýva) našiel na servernom výbežku krásny pozemok s výhľadom na Sairee, kde každý večer vidíte svetelné efekty ohňových šou, ale zároveň je už zvuk z párty tak slabý, že môžete pokojne zaspať. Vybudoval tu 4 vilky (a viac už nechce) – Garden Villa, Rock Villa, Twin Villa a Bungalow. Postupne, každý rok jednu. Ak sa chystáte na Koh Tao a ste či už pár, prípadne rodinka s 1-2 deťmi, toto ubytovanie vám silno odporúčame. Kombinácia komfortu, prírodných materiálov a najmä pokoja – všetky štyri vilky sú doslova zapustené do svahu, v ktorom vyrástli.

V Rock Villa máte obrovské skaly priamo v kuchyni, pričom samotná varná doska je postavená na skale 🙂 Garden Villa je dvojposchodová vilka pre 2 ÷ 3 ľudí, s vlastným barom či veľkým gaučom pred spálňou. Twin Villa je vhodná je 3 ÷ 5 ľudí, ktorí majú radi nočný život. No a Bungalow je ideálny výber pre mladý pár, ktorí sa túži túliť pri krásnom rannom aj večernom výhľade. Ceny? Na európske pomery prekvapivo prijateľné, začínajú mimo sezóny už na 2200 bahtov za bungalov na noc, čo je v prepočte menej ako 30 eur za osobu a noc. Samozrejme na Koh Tao nájdete aj lacnejšie ubytovanie (s klimatizáciou zväčša za polovicu), ale toto je miesto, ktoré vám utkvie v pamäti. My na neho budeme spomínať často – po celom dni potápania a večernej párty sme mali svoj kúsok pohodlia a luxusu, z ktorého sa vám ráno nechcelo vstať 🙂 Z móla a na mólo (vzdialené cca 10 minút taxíkom alebo 45 minút pešo) máte bezplatný odvoz aj dovoz pri príchode a odchode.

1-IMG_5459Domáci, ktorý sa so svojou manželkou stará o celý „komplex“, si dal záležať na drobnostiach – Pavani Lever Press kávovar vám pripraví skvelú rannú kávu spolu s bezplatnými raňajkami, ktoré nájdete v chladničke. Už si ich len musíte pripraviť – vajíčka, maslo, džem, toasty a mlieko. V druhej chladničke (pri posteli) máte k bezplatný pitný režim (Cola, Sprite, Nestea, sóda, energeťák, 2× litrová fľaša čistej vody) – a obe chladničky máte bezplatne doplnené každý deň. Keďže vilky nemajú žiadnu priľahlú reštauráciu, nájdete na stolíku v každej vile bohatý výber jedál, ktoré vám donesú z tamojších reštaurácii. Stačí zavolať Andrému z maličkého mobilného telefónu, rád vám veci objedná, aby vám priniesli presne to, čo si prosíte. A ceny sú podobné ako v miestnych reštauráciách, takže pohoda 🙂

A la Cigale je postavený na strmšom kopci, ste obkolesený prírodou nielen zvonka, ale aj zvnútra. Každý deň môžete počuť cikády a gekony, máte výhľad ponad pláž, sem-tam vám prebehne žabka v sprche. Kúpeľňa je kapitolou samou o sebe – radšej pár obrázkov ako zbytočne dlhý opis:

Odporúčame prechádzku po pozemku A la Cigale, ktorý nie je nijak ohraničený, skôr iba prírodou. Priamo na pozemku nájdete rásť kokos, avokády, kešu orechy, limetky, ananásy, banány – ak sú dozreté, môžete spokojne ochutnať. Ak budete chcieť, André vám rád spraví menšiu prehliadku jeho pozemku a zároveň vysvetlí aj všetky detaily k tamojšej faune a flóre. Už od prvých chvíľ, ako začne André rozprávať máte pocit, že presne takto vyzerá láska k práci.

Sem-tam vás vo vašej vilke príde navštíviť domáca mačka alebo jeden z dvoch psíkov. Bláznivo veselá je sučka Sisi, ak budete s deťmi, tie si ju určite zamilujú. Pozor však, rada „kradne“ papuče a skrýva ich kade-tade po pozemku 🙂 Možno na jednej fotke vyzerá agresívne, ale to bolo iba dielo náhody, je to nadmieru kamarátsky psík:

Na Koh Tao sme pôvodne chceli zostať 2-3 dni, tie sme strávili v plážovom bungalove dole v Sairee. Po objavení A la Cigale sme zistili, že sme zrazu na Koh Tao už desiaty deň a je čas sa pobrať. Úprimne, vôbec sa nám nechcelo. Po celom dni vyvaľovania sa na pláži, potápaní a popíjaní drinkov pri večerných párty na pláži sme mali „svoje“ útočisko, kde sme si každú noc výborne oddýchli. A la Cigale sa takmer na týždeň premenil na náš domov. Toto je miesto, kam sa určite raz vrátime. Takto si zároveň predstavujeme „hotel“ s pridanou hodnotou – žiadna päťhviezda, ale komfortné a luxusné ubytovanie s nádychom domova za prijateľnú cenu s prístupom od domácich, ktoré inde veľmi nenájdete. Predsalen, majú iba štyri vilky a chcú, aby sa tam ľudia cítili príjemne. Možno aj preto sú väčšinu roka vybookovaní 🙂

Prečítaj si tiež