Prečo je cestovné poistenie váš najlepší kamarát?

od PR

Keď sa balíte na cestu, zväčša vám po rozume chodia len samé príjemné myšlienky na to, aké skvelé zážitky vás čakajú a nie to, čo všetko sa môže prihodiť. Cestovné poistenie je vnímané ako nutné zlo alebo dokonca ako zbytočný výdavok navyše, no počas cesty sa nám vďaka nemu môže pokojnejšie dýchať. Veď stať sa môže skutočne hocičo…

08-IMG20160413120933
Našťastie existuje možnosť uzatvoriť cestovné poistenie online. Popri vybavovačkách s letenkami, vízami, hraním sa tetrisu s oblečením počas balenia či plánovaní trasy s prihliadnutím na všetko, čo chceme zažiť, totiž padne vhod, že si poistku môžete vybaviť pár kliknutiami. Už len na to nezabudnúť… 🙂

Cena cestovného poistenia sa na jednej strane vypočítava podľa počtu dní dovolenky, no na druhej tiež podľa destinácie a toho, čo tam budete robiť. Do konečnej sumy tiež vstupuje napríklad to, či si pripoistíte batožinu, meškanie letu alebo asistenčné právne služby. Ale o tom potom priamo v kalkulačke poistenia.

Staré čínske príslovie hovorí – radšej platná poistka ako úver na splatenie nenormálnych súm za ošetrenie v zahraničí.

Dôležité je spomenúť, že popri všetkých ostatných výdavkoch je cestovné poistenie zanedbateľnou položkou, ktorá vás ale môže vytrhnúť z núdze v situácii, keď si od vás lekár v zahraničí vypýta tisíce eur za ošetrenie boľavého zubu. Napríklad základné úrazové poistenie s pripoistením batožiny do Nepálu na celý mesiac vyjde najlacnejšie necelých 50 Eur (na porovnanie s európskou krajinou – pri rovnakých položkách poistenia a zachovaní počtu dní vás vyjde poistka na približne 30 Eur).

Ku každému cestovnému poisteniu dostávate automaticky aj asistenčné služby poisťovne, ktoré môžete využívať 24 hodín denne. Kontakt na ne dostanete pri uzatvorení zmluvy (pri online poistení vám na mail príde platná zmluva, niektoré poisťovne navyše posielajú aj kartičky, ktoré si môžete strčiť do peňaženky a mať ich stále pri sebe).

Využiť asistenčnú službu sa oplatí v takej situácii, keď sa vám reálne stane nehoda, úraz alebo ak ochoriete. Ak sa dá, tak ju zavolajte ešte pred hospitalizáciou alebo bezprostredne po nej. Myslite na to, že akýkoľvek lekársky výkon musíte zaplatiť na mieste – uhradenie poplatkov si potom budete pýtať od poistenie až po návrate. Nezabudnite ale, že vždy budete potrebovať originálny doklad o zaplatení spolu s originálom potvrdenia o ošetrení s presným uvedením diagnózy. Ak stratíte batožinu alebo vám ju ukradnú, či sa nebodaj stratí v spletitom systéme leteckej prepravy, musíte to oznámiť na miestnej polícii, kde vám vydajú doklad s popisom udalosti a rozsahom vašej škody.

Cestovné poistenie platí aj vtedy, ak spôsobíte škodu inej osobe vy alebo aj v takom prípade, ak je nutné vás prepraviť domov (áno, aj v prípade smrti).

lebka nemocnicaNemaľujeme čerta na stenu, len hovoríme, že netreba nič podceňovať a za cenu pár eur, ktoré vám aj tak chýbať nebudú, sa radšej poistiť, ako potom plakať pri podpise úverovej zmluvy. Aj napriek takejto ťaživej tematike vám prajeme, aby ste nestratili chuť cestovať, lebo je to to najlepšie, čo si môžete kúpiť za peniaze – zážitky, ktoré vám nik nevezme.

Prečítaj si tiež