6 tipov ako si užiť Bangkok za „lacíka“

od hanka

V tomto článku by sme sa s vami chceli podeliť o našu skúsenosť z Bangkoku, aby ste sa pri vašej návšteve mohli inšiprovať z našich dobrých, ale aj menej dobrých skúseností. Ako celú našu cestu, aj Bangkok (BKK) sme sa snažili poňať „low costovo“.

Keďže sme pricestovali do Thajska z Indie, kde bolo všetko v porovnaní so zvyškom sveta super lacné, trpeli sme ešte takzvanou „indickou lakomosťou“ a všetko sa nám teda zdalo vcelku drahé. Pochopili sme však, že musíme trošku poľaviť a prestať prepočítavať z bathov na rupie. Stále sme však mali na pamäti, že náš rozpočet je stanovený na 20 Eur/na deň a osobu. Tu ponúkame naše tipy, na cenovo prijateľné a zážitkové aktivity, ktoré môžete v BKK absolvovať za rozumnú až nulovú cenu 🙂

1. Khao San Road

 

My sme si v BKK trúfli na ubytovanie kúsok od Khao San Road. Ulica preslávená nespočetným množstvom barov, klubov, obchodov, masážnych salónov a všetkého, čo by ste od nočného života v BKK mohli chcieť. Z dôvodu hluku je teda táto lokalita vysoko riziková, ale pošťastilo sa nám trafiť hostel „Lucky House“ s tichou izbičkou pár metrov od Khao San Road (cena 12 Eur/na noc na izbu pre dvoch). Pýtate sa, čo sa na Khao San dá robiť? Tak sa na to pozrime…

1-IMG_3978

My sme si najviac užili bod 3 zo zoznamu na fotke vyššie – Enjoy the Real Thai Food („užite si pravé thajské jedlo“). Nevieme či pravé alebo skôr turistom prispôsobené, ale v každom prípade výborné a výhodné. Napríklad vynikajúce Pad Thai na ulici cca za cca 40-50 Bathov (t.j. cca 1,30 Eur), palacinka za 30 Bathov (t.j. 70 centov). Polhodinková masáž nôh, hlavy, chrba 150 Bathov (cca 4 EUR).

 

2. Chrámy

1-IMG_3911

Wat Pho: Povinnou jazdou v BKK sú samozrejme aj krásne thajské chrámy. Top prioritou každého návštevníka je Grand Palace – obrovský chrámový komplex v srdci mesta – vstupné 1000 Bathov (cca 25 Eur). My sme však navštívili Wat Pho – chrámový komplex, ktorého hlavným „ťahúňom“ turistov je 46 metrov dlhý a 15 metrov vysoký ležiaci Budha – impozantná pozlátená socha pripomínajúca Budhovu cestu do nirvány. Wat Pho je krásny komplex chrámov, sošiek budhov a veží „chedi“ obložených farebnými kachličkami, ktoré symbolizujú kráľovské dynastie. Vstupné: 250 Bathov (cca 6 Eur a v cene je zahrnutá aj flaška vody).

1-IMG_3836

Wat Chana Songkhram Rachawora Mahawiharn: Najkomplikovanejší názov, ale najjednoduchší prístup! Medzi žúrujúcimi návštevníkmi Bangkoku asi najznámejší chrám, nakoľko sa nachádza hneď na jednom z koncov Khao San Road a vstup do neho je zadarmo. Krásny chrám, taktiež ukrývajúci rozjímajúcich pozlátených Budhov. Stačí sa len vyzuť, zahaliť a môžete sa kochať.

3. Západ slnka s výhľadom na Wat Arun

1-IMG_4070

Pohľad na majestátny Wat Arun pri západe slnka je zadarmo. Prípadne to môžte doladiť drinkom v jedno z populárnych „rooftop“ barov.

1-IMG_4076

Priznávame, že popíjanie drinku na „rooftop“ bare nie je zrovna nízkorozpočtová aktivita, ale dodržiavať pitný režim treba a v horúcom Bangkoku to bude jeden z najblaženejších momentov, keď sa po celom prepotenom dni, vyštveráte do baru na strechu a doprajete si (síce možno trošku predražený), ale aspoň ľadovo vychladený drink pri západe slnka. V Bangkoku, ako v mnohých veľkomestách s výškovými budovami vykvitlo „rooftop“ barov ako húb po daždi, čo nás po výhľadoch bažiacich návštevníkov nesmierne teší. My sme absolvovali dva krásne „strešné momenty“. Jeden v bare Amorosa, pri rieke s výhľadom na Wat Arun (ktorý síce obklopovalo lešenie, ale na atmosfére to tejto aktivite vôbec neubralo). Bar Amorosa nám odporučil thajský kamarát z Bangkoku a jeho odporúčanie potvrdila aj múdra knižka „Lonely planet“. Za pivko sme síce zaplatili viac, ako sme zvykli platiť v nižších polohách, ale v súlade s filozofiou „raz za čas si môžme dopriať“ sme si vychutnali dve fľašky vychladeného piva „Singha“.

Druhý unikátny „rooftop“ moment bol na streche jednej obytnej budovy, kde náš thajský kamarát prenajíma byt. Kúpanie v infinity bazéne nad nočným Bangkokom bol určite jeden z top zážitkov.

4. Zápas Muay Thai

1-IMG_4103

Na Muay Thai sme narazili úplnou náhodou pred nákupným centrom pri jednej zo zastáviek skytrainu (nadzemného metra). Vzhľadom na význam tohto kultového thajského športu nie je raritou, že v uliciach miest a dediniek narazí nič netušiaci cestovateľ na tréningové centrum alebo rovno turnaj. Fascinujúci zážitok asi pre každého, kto sa bežne nestretáva s takýmto typom športu.

1-IMG_4120

5. Víkendový trh Chatuchak 

Jeden z dôvodov prečo sa oplatí BKK navštíviť cez víkend je jeden z najväčších trhov na svete – víkendový Chatuchak trh. Starožitnosti, ručne vyrábané produkty, suveníry, oblečenie, doplnky, domáce potreby, dekorácie, domáce zvieratká, rastlinky, záhradkárska sekcia,  knihy, jedlo, bary…jednoducho všetko, po čom vaše nakupovania chtivé srdce zatúži a jednoznačne zážitok.

1-IMG_4014

Chatukach trh samozrejme obsahuje aj sekciu s jedlom, ktorá nás upútala asi najviac. Odporúčame ísť na trh doobeda a návštevu zavŕšiť skvelým obedom priamo na trhu.

1-IMG_4020

1-IMG_3992

Veľa obchodíkov s dekoráciami a suvenírmi. Ideálne miesto na nakupovanie suvenírov a trénovanie zjednávania.

6. Doprava „Grab“ alebo „Uber“

U nás už dobre poznáme službu „Uber“. Aplikácie „Uber“ ako aj populárna malajzíska aplikácia „Grab“ sú rozšírené už po celej juhovýchodnej Ázií. Ešte viac ako „Uber“ sme v Bangkoku však využívali práve app-ku „Grab“. Super ceny, platba možná aj v hotovosti priamo v taxíku, skvelá dostupnosť áut, milí šoféri a šoférky. Na väčšie vzdialenosti sme sa „Grab-om“ prepravovali aj v malajzískom George Town, Kuala Lumpur a Singapure.

 

Náš anti-tip „plávajúce trhy“ Taling Chan 

1-IMG_4149

Zážitok z Bangkoku nie je považovaný za kompletný bez návštevy plávajúceho trhu. My sme samozrejme tiež chceli mať túto unikátnu skúsenosť, avšak nechcelo sa nám dlho cestovať a zároveň sme sa chceli vyhnúť masovým turistickým plávajúcim trhom. Zo sprievodcu sme vyčítali, že aj v Bangkoku, cca 25 minút autobusom od centra sa nachádza plávajúci trh! „Bingo“ pomysleli sme si. Nemusíme ďaleko cestovať a vyzerá to, že tento trh nie je taký známy a turisticky vychytený. A keď sme na „plávajúci trh“ Taling Chan dorazili, zistili sme prečo nie je až taký vychytený :). Pár lodičiek priviazaných k jednému mólu (pier) pôsobilo síce milo, ale ani zďaleka to nebol zážitok „plávajúceho trhu“. Mali sme dojem, že ide skôr o umelo vytvorenú turistickú atrakciu. Ak sú plávajúce trhy na vašom zozname „musím vidieť“, tak odporúčame si vyhradiť naozaj celý deň a vycestovať za nimi o kus ďalej od Bangkoku, lebo Taling Chan v Bangkoku vás neuspokojí.

1-IMG_4139

Aj ked Taling Chan nenaplnil naše očakávania, na nálade nám to neubralo. Veď ako by sa to aj dalo, keď sa na vás domáci takto pekne usmievajú.

Prečítaj si tiež