Fotoreportáž: Čo ponúka Agra?

od hanka

„Do Agry vám stačí ísť na jeden deň“ znela rada väčšiny cestovateľov, ktorí toto miesto v Indii už navštívili a radili nám, čo v Agre. Mnohí ani nevedia, že práve mesto Agra je domovom svetovo-presláveného Taj Mahalu. Keď si však začnete študovať Agru a okolie zistíte, že je toho o kúsok (malinký kúsok) viac, čo sa tu dá podniknúť: Agra Fort, little Taj, Fatehpur Sikri…to sú ďalšie miesta hodné návštevy, ak zostanete v Agre zaseknutí na viac ako deň :)…inak vám podľa nášho názoru cca 1 deň absolútne postačí. Tu je zopár fotiek a našich skúseností:

Big Brother Hostel – určite odporúčame! Dostali sme sa tam úplnou náhodou, keďže sme ešte počas cesty do Agry (z Rišikešu) nemali „zabeštelované“ žiadne ubytovanie, nechávali sme to na osud. Osud nám do cesty privial útlu, milú holanďanku – už takmer Kanaďanku – Emily, ktorá bola okrem nás jediná biela tvár v autobuse do Agry. Počas cca 8 hodinovej nočnej jazdy sme mali dosť času sa zoznámiť a poradiť sa, čo ďalej. Keďže my sme nemali nič lepšie povedali sme, že ju odprevadíme na hostel v Agre a popýtame sa, či nemajú postele aj pre nás. A mali! Tak sme ostali aj s Emily ubytovaní na izbe v hosteli Big Brother, ktorý je naozaj kúsok (cca 5 minút pešo) od východnej brány do Taj Mahalu! Ubytovanie čisté, poschodové postele boli OK, zaplatili sme asi 300 Rs na osobu (izba pre 4 osoby). Posteľ v izbe pre 6 ľudí bola za 200 Rs na osobu.

 

1-IMG_1583

Výhodou niektorých hostelov je, že sa postarajú aj o váš program, ukážu vám zákutia mesta, kam by ste sa možno sami len tak nevybrali a v mnohých situáciach môžu domáci pomôcť a poradiť. Chalani z nášho hostela ponúkali možnosť, že sa s nami pôjdu podvečer pozrieť k Taj Mahalu, tak aby sme ho videli z rieky. Tak sa nám naskytli aj takéto pohľady zo zákulisia. Zákulisie veru nebolo úž až tak vábne ako to, čo vidíte na „javisku“. Rieka Yamuna, ktorá tečie za Taj Mahalom je neskutočne špinavá a smradľavá! Toto je rieka, ktorá preteká aj Dilí, kde sme si ju takmer ani nevšimli, ale tiež je tam strašne znečistená. Do rieky by ste ani prst nestrčili. Na obrázku to vyzerá idilicky 🙂 Výhodou bolo, že keď sme sem prišli my, bolo tu len zopár domácich a detí, a tak sme si prvý pohľad na Taj Mahal mohli užiť!

 

1-IMG_1614

Za poplatok 100 Rs (cca 1,30 EUR) ste sa mohli povoziť na lodičke miestneho nelegálneho člnkára, ktorého nám dohodili chalani z hostelu. Je nám jasné, že chalani sa s člnkárom o výnosy podelili, ale tak čo človek nespraví pre pekné fotky. Z Lonely Planetu som mala informáciu, že za takúto cca 10 minútovú „plavbu“ poza Taj Mahal sa platí cca 100 Rs na celú loďku – teda pre všetkých pasažierov. Tento náš člnkár bol teda dosť predražený, a tak som na člnok išla iba ja. Pohľad je to pekný, ale zas nie je to nič také, čo si neviete užiť aj z brehu.

1-IMG_1594

Odvrátená strana Taj Mahalu…ale v Indii klasika…smetisko

Big Brother mal zmysel pre humor, vtipné nápisy a steny pomaľované hosťami boli zaujímavou dekoráciou.

Hosť takto ozdobil recepciu hostela Big Brother. Tematická maľba zobrazujúca kráľa Shaha Jahana a jeho manželku Mumtaz Mahal, pre ktorú Shah Jahan postavil Taj Mahal ako hrobku po jej smrti.

1-IMG_1715

Do Taj Mahalu sme vstupovali s prvou skupinkou ráno o cca 6:45. Lístky nám zohnali chalani z hostela za regulérnu cenu 750 Rs. My sme sa najskôr snažili zohnať lístky po vlastnej osi aj na východnej aj južnej bráne (East a South Gate) deň vopred ale neúspešne – vraj nie je možné kúpiť si lístok na ďalší deň! Vedeli sme od domácich, že sa to dá, ale nám ich jednoducho predať nechceli. Tak to za nás vybavil Big Brother Hostel. Ráno sme už nemuseli čakať na lístky a o 6:00 ráno sme stáli v rade na vstup do Taj Mahalu, aby sme si ho užili za ranného svetla a s menším davom.

1-IMG_1717

Aj keď sme boli medzi prvými masám na jednotlivých notoricky fotogenických miestach sme sa nevyhli, ale stále to bol dychberúci pohľad.

 

 

1-IMG_1780

Keď sme sa poponáhľali, niektoré zákutia sme mali sami pre seba. V pozadí rieka Yamuna. Biely mramor, z ktorého je Taj Mahal si veľmi chránia, preto je potrebné si na topánky nasadiť návleky, ktoré dostanete spolu s lístkom.

1-IMG_1800

Nie až tak notoricky známy pohľad z Taj Mahalu na vstupnú bránu – kombinácia červeného pieskovca a mramoru je tiež krásna.

1-IMG_1900

Okrem Taj Mahalu sa v Agre nachádza aj krásna červená Agra fort – pevnosť Agra z červeného pieskovca. Ak máte na Agru aspoň jeden deň a neplánujete ho celý stráviť v Taj Mahale, zbehnite sa pozrieť aj do pevnosti Agra. Vstupné je 300 Rs (250 Rs pokiaľ pri kúpe lístka ukážete lístok z Taj Mahalu z toho istého dňa). Slúžila ako pevnosť aj kráľovi Shah Jahanovi (tomu, čo dal postaviť Taj Mahal) avšak neskôr za vlády jeho syna v nej bol údajne Shah Jahan uväznený a na milovaný Taj Mahal sa mohol pozerať len z diaľky.

1-IMG_1830

Turistickej atrakcií v podobe skrotenej veveričky Jožko nevedel odolať.

1-IMG_1840

Krásna kombinácia červeného pieskovca a mramoru! Podobná, z červeného pieskovca, je aj „Red Fort“ = červená pevnosť v Dillí, keď nemáte dostatok času na obe alebo si chcete vybrať len jednu, odporúčaná je práve pevnosť Agra, ktorá je viac udržiavaná a krajšia.

1-IMG_1853

Trošku som porobila poriadky…

1-IMG_1854

Na Indiu unikátne krásna zeleň – záhrady v pevnosti Agra. Na celý areál by človek potreboval aj celý deň – my sme si pevnosť prešli za pár hodín.

 

1-IMG_1876

1-IMG_1889

Uväznený Shah Jahan mohol Taj Mahal pozorovať len z diaľky. Po jeho smrti ho však presunuli do hrobky k milovanej manželke.

 

 

1-IMG_1917

Agra ponúka mnoho „roof top“ reštaurácií s „Taj View“ 🙂 stačí si len vybrať a Taj Mahal môžete obdivovať aj pri obede.

Naša skupinka z hostela Big Brother.

Taj Mahal je miesto priťahujúce masy turistov, mnohí cestujú do Indie len kvôli tejto stavbe…naše očakávania toto miesto absolútne naplnilo a keď si privstanete, užijete si Taj Mahal ešte o kus viac!

Prečítaj si tiež