Užitočné Android aplikácie pre cestovateľa

od jozo

Ak sa vydávate na cestu, môže byť váš smartfón veľmi užitočná pomôcka – poľahky si cez neho booknete ubytovanie, skontrolujete letenky, nazdieľate zážitky na sociálnych sieťach, necháte sa správne odnavigovať či nahráte vaše zážitky s akčnými kamerami. Takže, čo by nemalo chýbať v aplikačnej výbave každého cestovateľa? Ponúkame pár užitočných tipov

Screenshot_2016-02-17-17-23-03

My sme sa na našu štvormesačnú cestu okolo sveta vyzbrojili v prvom rade odolnými telefónmi CAT S40 a CAT S30 – sú to cenovo stále dostupné smartfóny, ktoré môžete zahrabať do piesku, vykúpať sa s nimi v bazéne a decká si s nimi môžu zahrať futbal a predsa si budete istý, že váš telefón bude stále fungovať. Keďže oba majú v sebe Android 5.1, dali sme si záležať, aby bol smartfón najmä užitočným pomocníkom na cestách.

Screenshot_2016-02-17-17-23-13

Keďže začíname našu cestu v Indii a pokračujeme cez krajiny juhovýchodnej Ázie, dátový roaming neprichádza do úvahy. Preto sme siahli po navigácii Sygic s offline mapami týchto krajín (India, Malajzia, Singapúr, Taiwan, Thajsko a Vietnam), aby sme mali istotu, že sa nestratíme aj bez dátového pripojenia (a sami sme zvedaví, či a koľkokrát sa stratíme).

Screenshot_2016-02-17-17-23-17

Samozrejme by sme radi zostali v spojení s našimi rodinami a priateľmi, takže nesmie chýbať z aplikačnej výbavy Facebook, Twitter, Instagram, Messenger, WhatsApp a Hangouts. Keďže máme so sebou aj akčnú 360-stupňovú kameru 360fly, nechýba aplikácia na ovládanie práve tejto kamerky, do zálohy máme aj app-ku na ovládanie GoPro Hero 4 Session.

Screenshot_2016-02-17-17-23-07

No a samostatný adresár Travel zahŕňa tieto aplikácie:

  • Uber – na objednanie lacných a transparentných taxíkov v niektorých mestách, kde je táto služba dostupná
  • Kayak a Expedia – bookovanie ubytiek (zväčša ale iba hotelov), leteniek, prípadne prenájom áut
  • Booking.com – najznámejší vyhľadávač lacného ubytovania, vrátane hostelov – to bude asi náš najväčší parťák na cestách
  • AirBnb – alternatíva k Booking.com pre ubytovanie v súkromní, ktoré môže (ale nemusí byť lacnejšie)
  • Couchsurfing – alternatíva k všetkým druhom ubytovania, pretože ste u lokálneho ubytovateľa bezplatne
  • AirAsia – najmä na ázijské krajiny veľmi užitočný vyhľadávač a „bookovač“ lokálnych low-costových leteniek

A aké sú vaše obľúbené aplikácie, ktoré používate?

Prečítaj si tiež