Recenzia: fľaška, vďaka ktorej sa môžete napiť (takmer) odkiaľkovek

od jozo

Zaobstaranie pitnej vody je pre cestovateľov bežný problém (osobne by som vám vedel porozprávať o niekoľkých prebdených nociach na záchode v Turecku). Väčšinou sa odporúčajú jódové tabletky, uhlíkové filtre na vodu či samotné prevarenie vody. Alebo môže byť riešením filtračná fľaška. Jednu takú som dostal nedávno ako darček. Aj keď som na ňu pozeral najskôr pomerne nedôverčivo, dnes si trúfam povedať, že to bude jedna z najpraktickejších vecí na našej ceste. LifeStraw Go.

lifestrawgo_1

LifeStraw je technológia, ktorá svoj históriu začala písať v roku 2005 – bola vyvinutá na filtráciu vody po ničivých prírodných udalostiach a ako pomôcka do oblastí, kde nie je dostatok pitnej vody. Teraz je táto filtračná technológia dostupná aj v „mobilnej“ verzii, teda ako fľaška s odnímateľným filtrom – špeciálne pre všetkých hikerov, kemperov a cestovateľov. LifeStraw Go je 670 ml plastová fľaša s filtrom LifeStraw (tuba s priemerom cca 2 cm, ktorá sa vkladá s vrchnákom do fľaše), ktorá by mala vďaka mechanickej filtrácii spraviť z (takmer) akejkoľvek vody pitnú. Filter by mal vydržať prefiltrovať 1000 l vody, čo by aj pri dodržiavaní odporúčaného pitného režimu malo vystačiť na rok neustáleho používania. Nepoužíva nijaké batérie, elektrickú energie, teplo ani nič podobné. Na Slovensku ju zakúpite v cene približne 40 Eur. Ak častejšie cestujete po krajinách, kde je problém s pitnou vodou, príde mi to ako sympatická investícia.

lifestrawgo_2

Plastová fľaša s hmotnosťou 225 g ponúka putko na zavesenie. Je vyrobená z hrubšieho plastu – niektorí by odporúčali hliník, cez transparentný plast aspoň vidíte, aký bordel dokáže LifeStraw Go prefiltrovať 🙂 Po naplnení fľašky je potrebné nechať filter „nasiaknúť“ na dobu približne 30 sekúnd, potom 3 ÷ 4-krát poriadne potiahnuť cez slamku a už pijete filtrovanú vodu. Voda sa vám dostáva cez silikónový náustok (ľahko sa čistí a dezinfikuje) do úst po malých dúškoch, cca 3 ÷ 5 ml. Stačí to však na to, aby ste sa dobre napili. Po dopití fľaše treba horné veko vybrať a cez slamku vyfúknuť všetky nečistoty (je to pomerne náročné). Po použití v prírode alebo na cestách potom už doma len fľašu prečistite čistou vodou a nechajte dobre vysušiť. Oceňujem výborné tesnenie – konečne fľaša, čo netečie 🙂 Nevýhodou zatiaľ je, že náhradný filter sa na Slovensku ako príslušenstvo nedodáva – dnes ale nie je problém objednať napríklad z USA.

lifestrawgo_4

Keďže to zatiaľ znelo všetko dosť marketingovo, poďme sa pozrieť na to, kde sa ukrýva to tajomstvo technológie LifeStraw (o ktorom sa na internete veľa nedočítate, z časti kvôli ochrane samotného patentu). Filtračná tuba obsahuje stovky mikrovlákien s pórmi o veľkosti 0,2 mikróna, čo stačí na fyzické zachytenie väčšiny baktérií a prvokov. Znečistená voda prechádza do náustku, z ktorého pijete, práve samotnými mikrovláknami, cez ktorú sa mechanicky filtruje. Čo všetko dokáže LifeStraw podľa výrobcu odfiltrovať?

  • 99,9999 % vodných baktérií (Escherichia coli, Vibrio cholerae, Salmonella typhi a ďalšie)
  • 99,9 % prvokov (Cryptosporidium parvum, Giardia lamblia a ďalšie)

A čo LifeStraw filter nevyčistí?

  • vírusy
  • ťažké kovy
  • chemikálie
  • slanú vodu

lifestrawgo_3

Zjednodušene povedané – týfus a hnačku dostanete s 1000-násobne nižšou pravdepodobnosťou v porovnaní s tým, ak by ste rovnakú vodu pili nefiltrovanú. LifeStraw Go vyhovuje US EPA štandardu pitnej vody. A tak sme sa pustili do testovania – pri prvom pokuse a napustení čistej pitnej vody mala prefiltrovaná voda mierne plastovú príchuť – ak je však zdravá a pitná, tak radšej plastová príchuť, ako príchuť baktérií. Keďže nás na našej ceste čaká mnoho zaujímavých destinácií s problematickými oblasťami s pitnou vodou (India, Kambodža a ďalšie), nenecháme si ujsť príležitosť LifeStraw Go vyskúšať v praxi. Ale najskôr chceme vyskúšať, ako chutí náš slovenský Dunaj… už čoskoro 🙂

Prečítaj si tiež