Cestovateľský úlet v roku 2016!

od hanka

Ako ste si už možno všimli, celý náš projekt #cestujemespolu.com nevznikol úplne len tak znenazdajky, aj keď nám už dlhšiu dobu vŕtala v hlave myšlienka vytvoriť miesto, kde by sme mohli my aj vy zdieľať naše cestovateľské zážitky. Celý tento náš webový projekt ide ruka v ruke s dlhotrvajúcim a hlavu mátajúcim plánom vybrať sa do sveta. Tak trošku na dlhšie, tak trošku spontánne, ale aj plánovane, tak trošku experimentálne a tak trošku na batôžkárov.

Už odkedy sa my dvaja (Jozef a Hana) poznáme, špekulujeme, kam by sme kedy mohli odbehnúť, odviezť sa, odletieť, odplaviť sa – proste utrhnúť sa z každodennej trasy Bratislava – Kittsee (kam dochádzame do práce a kde bývame). A odkedy sme spolu, plánujeme nejaký epický výlet nášho života. Teraz prišiel ten čas a aspoň zbežne by sme vám chceli vysvetliť, ako to celé vzniklo.

logo world

Najprv to začalo úplne strelenou myšlienkou „dajme výpoveď, predajme byt a poďme cestovať“ – potom sme pár krát vybehli do sveta na kratšie, a pocítili sme, ako je dobre, že sa niekde vieme vrátiť a mať dobrý, možno niekedy nedostatočne docenený „domov“. Tak sme sa zamýšľali ďalej.

Druhá verzia nášho cestovateľského plánu bola, že sa chceme zariadiť tak, aby nám ten domov v Kittsee ostal a tak sme začali kalkulovať, koľko by nás to celé stálo a koľko ešte musíme našetriť. Dospeli sme k neprekvapivému známemu záveru, že „veľa“.

Cestou Necestou ako inšpirácia

Medzitým som sa na jar 2015 ocitla na „myseľ otvárajúcom“ skvelom cestovateľskom festivale Cestou Necestou a otvoril sa predo mnou svet plný ďalších podobne „šialených“ ľudí, ako ja. Pochopila som, že dlhodobejšie cestovanie nie je nedosiahnuteľný sen, ale pri dostatočnej vôli, plánovaní a nejakej tej obeti aj uskutočniteľná realita. Teraz je to už aj naša realita, z ktorej sa tešíme a ktorou žijeme každý deň.

Keď máte pocit, že neviete obsedieť, že vás to stále ťahá do sveta, že máte chuť ísť objavovať zemeguľu a potrebujete nakopnúť, tak sa choďte pomotať na tento festival a jedného dňa sa možno aj vy „spakujete“ do batohu vydáte sa do sveta.

Na festivale som si pozrela prezentácie bežných ľudí, úradníkov, lekárov, živnostníkov. Ľudí, ktorých spájala obrovská vášeň pre spoznávanie sveta. Väčšina z nich mala už skúsenosti s dlhodobejším cestovaním a veľmi radi sa podelili o rôzne tipy, inšpirácie a motivačné životné skúseností, ktoré nás  o kúsok posunuli k tomu, aby sme sa nad našim projektom začali zamýšľať o kúsok intenzívnejšie a realistickejšie a začali cestu aj naozaj plánovať.

A tak sme našu cestu opäť o niečo skresali a zrodila sa verzia č. 3 našej cesty „okolo sveta“.

Naša cesta v súčasnej podobe

Finálna dĺžka našej cesty sa ustálila na 4 mesiacoch, konkrétne 126 dní, počas ktorých by sme mali navštíviť 12 krajín:

  • vyrážame 18.2.2016 smer New Dehli,
  • návrat je plánovaný 22.6.2016 z Rio de Janeiro späť na rodnú hrudu.

Trasa je našou „pomyselnou cestou okolo sveta“, keďže po viacerých kalkuláciách cien leteniek a celkovom zhodnotení logistiky sme dospeli k záveru, že je výhodnejšia kúpa dvoch obojsmerných leteniek a v polovici projektu návrat na Slovensko v porovnaní s cestou iba jedným smerom. A tak sa po dvoch mesiacoch v Ázií vraciame do Viedne z Kuala Lumpur.

Približne týždeň si oddýchneme v teplej posteli, dáme si pár krát kvalitnú sprchu a 2.5.2016 vyrážame na krátku ochutnávku USA. V New Yorku a Miami pobudneme približne týždeň a vydáme sa v ústrety mojej dlhoročnej vysnívanej cestovateľskej túžbe – Južnej Amerike, kde budeme pokračovať v druhej etape nášho výletu.  Plánovaný návrat je 22. júna z prekrásneho Rio de Janeiro.

Itineráre na jednotlivé etapy sú aktuálne v procese prípravy. Cieľ je jasný, „stihnúť, čo sa dá, ale zároveň si to užiť“ :). V najbližších týždňoch by sme sa chceli s vami podeliť o plán cesty a veľmi nás potešia vaše odporúčania a rady na cestu. Preto pokiaľ máte skúsenosť s niektorou z krajín na našej trase, neváhajte nám napísať váš tip do komentára alebo mailom. Budeme veľmi vďační za vašu pomoc a skúsenosti!

2016 – rok cestovania 

Rok 2016 bude pre nás rokom cestovania, o ktorom sme tak dlho snívali. Naše novoročné predsavzatia sa teda budú najviac spájať s cieľmi, ktoré sme si dali pre tento náš cestovateľský projekt. Napísať kopec článkov a zápiskov, všetko pekne zdokumentovať. Objaviť maximum, čo sa len bude dať a hlavne sa vrátiť zdraví, tak ako sme to sľúbili našim rodičom. Opustiť domov a určitú formu istoty a bezpečia na dlhšiu dobu nie je úplne jednoduchý krok. My sa však na to všetko veľmi tešíme. Sme zvedaví, čo nám táto skúsenosť prinesie do života a pri tomto našom úlete sa budeme veľmi tešiť vašej podpore a radám na cesty!

Týmto by sme vám chceli zaželať všetko dobré do Nového roku, nech už ste kdekoľvek na svete!

Hanka a Jožo

1-IMG_8472

 

Prečítaj si tiež