Ako sa zbaliť na dva mesiace do Indie/Ázie (+video)

od jozo

Máme približne mesiac od odchodu a už dlho rozmýšľame, ako sa zbaliť (a čo všetko) a najmä, koľko to celé bude vážiť a či to naše kríže vydržia. Tak sme sa rozhodli zapožičať si dva batohy rôznych veľkostí (litráží) a vyskúšať si zbaliť sa „na nečisto“. Na akú výslednú hmotnosť sme sa dostali? A čo všetko sme si zbalili na dvojmesačnú cestu do Indie a juhovýchodnej Ázie?

Keďže sme o batohoch toho pred balením veľa nevedeli, vybrali sme sa do outdoorovej predajne Yak & Rysy na Košickej v Bratislave, aby sme si nechali poradiť. Ceny sú tu o niečo vyššie ako v internetových obchodoch (samozrejme), avšak personál je veľmi ochotný a na naše začiatočnícke otázky nám trpezlivo odpovedali, až kým sme nevyčerpali náš arzenál otázok. Aj keď nám predávajúci tvrdil, že by sme sa mali vedieť každý zbaliť do 40L batohu, pri pohľade na batoh danej veľkosti nám to veľmi nedalo a tak sme vzali na vyskúšanie dva rôzne – Osprey Talon 44 (cca 130 Eur) a Pinguin Activent 55 (cca 110 Eur). V prvom momente nám nešlo o dizajn, chceli sme zistiť, čo všetko vieme do ktorej litráže vtesnať a aké funkcionality ten-ktorý batoh ponúka.

Jožov cieľ – zbaliť sa pod 10 kg

Pri našej ceste do Číny som mal so sebou Husky batoh 75/85, takže som si doň na 10 dní cesty nabalil čo to šlo. A už prvý deň v Pekingu môj chrbát „kňučal“. Keďže ideme do Indie a juhovýchodnej Ázie na dva mesiace, snažil som sa z batohu vyhodiť všetko nepotrebné a zminimalizovať potrebné oblečenie podľa ročného obdobia. Našťastie cestujeme vo veľmi príjemnom období, teploty by sa mali pohybovať od polovice februára do polovice apríla niekde medzi 25 ÷ 32 °C. Aj po konzultácii s predajcom v Yak & Rysy bol cieľ jasný – dostať sa pod 10 kg, ideálne pod 9 kg. Tak poďme na to:

Fľaška na vodu LifeStraw 0,1 kg
Spacák Mountain Warehouse Traveller 50 0,65 kg
Samonafukovacia karimatka 0,8 kg
Moskitiera (double) 0,1 kg
Lekárnička a lieky 0,4 kg
Trekingové topánky 0,8 kg
Čelovka 0,2 kg
Hygiena (vrátane uteráku z mikrovlánka) 0,4 kg
Mutlifunkčný nožík 0,2 kg
GoPro so selfie tyčou 0,2 kg
Tablet s externou klávesnicou 1,1 kg
Nabíjačky 0,2 kg
Píštalka s kompasom a teplomerom 0,05 kg
Powerbank Canyon 7800 mAh 0,15 kg
Doklady 0,2 kg
Oblečenie 3,3 kg

Spolu teda 8,85 kg bez batohu. Osprey Talon 44 váži 1,09 kg, Pinguin Activent 55 váži 1,95 kg. Takže som približne niekde na úrovni 10 kg aj spolu s batohom. Keď som tak pozrel na zoznam, ušetriť môžem jedine na oblečení, čo by pre mňa znamenalo vyhodiť niečo z tohto zoznamu:

  • 4x ponožky
  • 3x spodné prádlo
  • 3x bavlnené tričko s krátkym rukávom
  • 1x tričko z merino vlny z dlhým rukávom
  • 1x pyžamo
  • 2x šortky
  • 1x nepremokavá bunda
  • 1x mikina so zipsom
  • 1x dlhé gate
  • 1x šiltovka
IMG_8958

Dvaja ľudia s dvomi batohmi na dva mesiace 🙂

Tak a teraz, do ktorého batohu sa mi podarilo zbaliť? Do 44-litrového Ospreyu som sa vtesnal s odretými ušami s tým, že spacák zaberal vrchné miesto na batohu a do batohu by som už podľa mňa nevtesnal ani jedny ponožky 🙂

IMG_8960_web

Zbalený v batohu Osprey Talon 44

A keďže som určite pri balení ešte aj na niečo zabudol, skúsil som to zbaliť do 55-litrového Pinguinu. Bez problémov, pričom 1 ÷ 2 priehradky vo vonkajšej časti zostali ešte voľné a pri umnejšom finálnom balení by sa ešte niečo zmestilo.

IMG_8962_web

Zbalený v batohu Pinguin Activent 55

Takže drobné resumé – približne 50-litrový batoh by mal stačiť na zbalenie sa poriadne dlhú cestu po Indii či Ázii v teplejších mesiacoch. A takto vyzerá balenie na 2 mesiace skrátené do 30 sekúnd? Takto 🙂

Prečítaj si tiež