Chorvátsko: napnite plachty!

od hanka

Tak ako zastávam názor, že najkrajší pohľad na svet je z konského chrbta, tak som sa toto leto presvedčila o tom, že najkrajší pohľad na Chorvátske pobrežie je z paluby plachetnice. Na prvý pohľad to môže znieť ako snobská dovolenka, opak je však pravdou. Dnes je prenajatie plachetnice podobne jednoduché, ako si prenajať chatu na Slovensku. Jediný zádrhel je v tom, že musíte mať medzi známymi skúseného kapitána. Aj toho si však v prípade potreby môžete prenajať.

chorvatsko_22Na úvod asi vyvstane otázka, ako na to. Vcelku jednoducho – oslovili sme jednu z agentúr ponúkajúcich prenájom lodí a servis k tomu. Kvôli jednoduchšej komunikácii sme zvolili známu slovenskú firmu G Sailing Charter s.r.o. a požičali si loď Bavaria 44 – ako názov napovedá, išlo o 44-stopovú jachtu, ktorá ponúka ubytovanie 8+2. Odporúčam však max. 8 ľudí, aj keď aj desiati by sa naozaj zmestili (a to sme mali so sebou jedného milého chlapca, ktorý meral 209 cm). Každá agentúra ponúka aj last minute ponuky, takže ak sa viete zbaliť na rýchlo, môžete mať naozaj cenovo atraktívnu dovolenku. Cesta autom do Chorvátska trvá približne 8 ÷ 12 hodín v závilosti od dopravy a prístavu, z ktorého sa rozhodnete vyraziť. Potraviny rozhodne neberte z domu, v každom prístavnom mestečku sú supermarkety a obchodíky, cenovo veľmi podobné tým na Slovensku.

Keďže sa v našom cestovateľskom živote neostýchame dať si sem-tam aj tú klasickú (oddychovú) dovolenku, neodolali sme ponuke mojich rodičov a vybrali sme sa teda v lete plachtiť na chorvátske (alebo skôr slovenské?) more a pre niektorých z nás to bolo po prvýkrát. Keďže nikto z našej rodiny nie je práve z rodu “all inclusive”, tak je zrejmé, že ani táto dovolenka nebola na klasický katalógový štýl.

Presne z tohto miesta sme vyrazili.

Presne z tohoto miesta sme vyrazili.

Naše raňajky boli v štýle „kontitental“: káva + pelinkovač, na obed pre zmenu sáčková polievka s nejakými tými cestovinami a večera: „a’la carte“ rizoto s tým čo chladnička dala. Čo sa varenia týka, je to len na vás, či sa na lodi „pretrhnete“ alebo si užijete skvosty chorvátskej gastronómie na pevnine. Každý skúsenejší jachtár vám prezradí, že na lodi sa väčšinou popíja – však nie nadarmo sa hovorí, že hlad je len prezlečený smäd 🙂

chorvatsko_11

Story of Croatia begins…

Ubytovanie je na typickej o niečo viac ako 40-stopovej plachetnici veľmi štýlové, v pravom „námorníckom štýle“ – avšak nič pre klaustrofobikov. Spávali sme v spacákoch alebo poskladaní v kajutách, naši kamaráti si obľúbili v nočných hodinách palubu – tam kde skončí rozhovor, tam jednoducho zavriete oči a ráno sa v rozhovore pokračuje. A o zábavu sme sa starali my sami, spoločenské hry, neforemná nafukovačka a Orgiho originálne súťaže.

Naša obľúbená súťaž - necháte sa ťahať lanom za loďou a kapitán postupne pridáva. Koľko uzlov tipujete, že zvládnete?

Naša obľúbená súťaž – necháte sa ťahať lanom za loďou a kapitán postupne pridáva. Koľko uzlov tipujete, že zvládnete?

Avšak za seba môžem jednoznačne vyhlásiť, že to bola asi najlepšia dovolenka v Chorvátsku, akú som kedy zažila. Je možné, že to bolo dané tým, že ako rodina sme dlho na dovolenke spolu neboli a zároveň sme boli obklopení takou našou širšou rodinou – našimi životnými partnermi a priateľmi.

Jeden z mnohých západov slnka priamo na otvorenom mori.

Jeden z mnohých západov slnka priamo na otvorenom mori.

Čo čakať od dovolenky na mori?

  • Mentálnym ale aj fyzický relax (avšak s ohľadom na upozornenie nižšie, t.j. prebdené noci dospáva väčšia časť posádky počas dňa na palube, teda okrem kapitána).

    chorvatsko_17

    Naše kamoške Veronike to za kormidlom vcelku sluší, čo poviete?

  • Každý deň návštevu krajšieho a krajšieho prístavného mestečka.

    chorvatsko_19

    Tretí deň sme zakotvili v Šibeniku, aby sme doplnili zásoby lokálneho piva a ovocia.

  • Kvalitne prímorské opálenie.

    chorvatsko_09

    Trocha pózovania pre fotografa…

  • Socializáciu v každom jednom prístave.

    Chladené & orosené.

  • Získanie nových schopností (ako vykonávanie potreby do vody) a vedomostí – zistíte, čo je to fender a že kosatka nemusí byť iba živočích.

    chorvatsko_05

    Vľavo Ďuro, vpravo Peťo – naša nerozlučná dvojica, ktorá sa nám starala o zábavu spolu s Orgiho súťažami.

  • Možnú stratu nejakých kusov oblečenia, uterákov, utopenie elektroniky, prípadne stratu vybavenia lode. Okrem klasických výdavkov spojených s takouto dovolenkou, niektorých našich známych stála dovolenka nový mobil, peňaženku, reprák a fender. Ten sme však museli následne dokúpiť. Avšak takúto bilanciu môžete považovať za štandardný až podpriemerný výkon 🙂
  • Utuženie vzťahov medzi členmi posádky (ideálny teambuilding).

    chorvatsko_07

    Nákupný košík si prosím nevšímajte 🙂

  • V prípade nekompatibilnej posádky je možné očakávať ponorkovú chorobu z neustáleho kontaktu s tými istými ľuďmi 24/7 (lode sa požičiavajú v sezóne minimálne na 6/7 dní) a s rovnakými ľuďmi ste prakticky na rozlohe menšieho dvojizbového bytu.
  • Ďalšou pomerne frekventovanou chorobou môže byť tá morská, závisiac do veľkej miery od poveternostných podmienok. V našom prípade až tak nehrozila, nakoľko sme mali celý týždeň „flautu“ (bezvetrie) a tak sme si užívali slniečko a pravidelné kúpanie.

    chorvatsko_01

    Pri zotmení sa ponáhľame do prístavu.

  • Až gýčové momenty.
Takto zrelaxovaný sa vrátite z dovolenky (Hankin brat Samo).

Takto zrelaxovaný sa vrátite z dovolenky (Hankin brat Samo).

A čo nečakať?

  • Kvalitný nočný spánok (hlavne keď sú členovia posádky náruživí speváci, alebo v prípade kotvenia vedľa inej slovenskej či českej posádky). Mimochodom, práve Slovákov a Čechov stretnete takmer v každom prístave.

    chorvatsko_16

    Keď budete spať na palube, máte garanciu čerstvého vzduchu (čo sa o podpalubí povedať nedá). Len pozor na rannú rosu.

  • Zachovanie vášho hygienického štandardu. Hoci naša loď disponovala dvomi toaletami, ktoré zároveň slúžili ako sprchy, nikto sa v nich počas celého týždňa ani raz neosprchoval. Dôvodov je niekoľko. Takmer každý z prístavov má veľmi dobre vybavené sprchy a toalety. Pre tých menej „fajnových“ samozrejme aj počas celého týždňa postačí morská voda, prípadne sladká voda z nádrže, ktorú si viete doplniť v každom prístave (samozrejme v rámci kotviaceho poplatku). Bežné ľudské potreby môžete vyriešiť priamo v mori. Ja síce patrím k ľuďom, ktorí potrebujú až taký vysoký stupeň komfortu, ale musím uznať, že s takýmito provizórnymi podmienkami nemali problém ani „komfortnejší“ ľudia.
  • Nudu.

    chorvatsko_20

    Trocha adrenalínu nezaškodí.

Ak budete mať možnosť, plachtenie v chorvátskom mori si určite vyskúšajte. A nemusíte sa báť, že vám takáto dovolenka prevetrá peňaženku – cesta, strava (ak budete nakupovať v lokálnych potravinách), prenájom lode a všetky poplatky vás vyjdu pri klasickom týždňovom prenájme na približne 400 ÷ 450 Eur, viď rozpočet nižšie.

Naša výprava v roku 2015.

Naša výprava v roku 2015.

Ako sa na takýto typ dovolenky pobaliť

Z vášho zaužívaného spôsobu balenia spokojne vyhoďte 90% vecí, ktoré by ste si vzali na typickú letnú dovolenku. Náš kapitán, ktorý už nejaký ten týždeň na lodi strávil počas nášho týždňa na lodi využil presne jedno tričko, jedny šortky a jedny plavky. V zásade chodil všade na boso, a to aj do mesta. Rozumie sa, že tento hippie štýl nie je pre každého, ale v chorvátskych prístavoch ho budete vídať pomerne často.

Pre tých menej skúsených a o niečo módy-chtivejších členov posádky by som to zhrnula nasledovne: stačí zopár kusov plaviek, jedna verzia teplejšieho oblečenia na chladnejšie večery (napr. rifle, mikina, tenisky), nepremokavá bunda, šortky a pár tričiek. Ja som chcela ísť dostatočne pripravená, čomu zodpovedala aj veľkosť batožiny. Avšak počas nášho slnkom zaliateho týždňa na mori som 3/4 z vecí z tašky ani nevytiahla.

Itinerár a budget

My sme náš itinerár nechali úplne v rukách kapitána a výsledok stál za to. Vyrážali sme v sobotu poobede z prístavu Marina Kaštela (medzi Splitom a Trogirom) a nasledujúce dni sme sa „túlali“ nasledovne:

  • Deň 1: Milna
  • Deň 2: Veľký Drvenik a Vinišče
  • Deň 3: Šibenik
  • Deň 4: Skradin
  • Deň 5: Tribunj a Primošten
  • Deň 6: Trogir
Tipnete si miesto, v ktorom vznikla táto fotka? Pomôcka: Split to nie je :)

Tipnete si miesto, v ktorom vznikla táto fotka? Pomôcka: Split to nie je 🙂

A loď sme odovzdávali v piatok opäť v prístave Marina Kaštela. Dovolenka na plachetnici pri skromnejšom režime (polovicu času kotvenie v prístave, druhú polovicu na bójke) sa dá považovať za celkom finančne dostupnú až výhodnú alternatívu v porovnaní s klasickou dovolenkou. Aj dovolenka v Chorvátsku na pevnine môže stáť viac. Drobný náčrt základných výdavkov:

  • Prenájom lode: 2130 Eur
  • Wi-Fi (voliteľné): 45 Eur
  • Poistenie kaucie: 166 Eur
  • Poplatky v prístavoch za celý týždeň: 297 Eur
  • Benzín loď (ak vám nefúka celý týždeň): 117 Eur
  • Benzín/Mýta/Parkovné: 258 Eur (išli sme autom na LPG, čím sme za cestu ešte ušetrili)
Takmer v každom meste si môžete požičať približovacie pomôcky - od bicyklu až po štýlovú Vespu.

Takmer v každom meste si môžete požičať približovacie pomôcky – od bicyklu až po štýlovú Vespu.

Spolu to číní na prvý pohľad dramatických 2802 Eur, avšak pri počte 8 ľudí to vychádza už veľmi sympatických 376 Eur na osobu. A už stačí iba pripočítať jedlo a pitie, to je však veľmi individuálna položka.

PS: Keď máte cez dva metre, ako náš kamarát Ďuro, tak treba dávať väčší pozor na hlavu 🙂 A keď ste nižší, aj tak si dávajte pozor na hlavu.

Výlet plachetnicou si musíme určite niekedy zopakovať.

Výlet plachetnicou si musíme určite niekedy zopakovať.

Prečítaj si tiež