Dubaj: ako si za 155 eur užiť toto mesto počas štyroch dní

od jozo

Dubai. Ak by som mal opísať túto destináciu podľa toho, čo všekto poskytuje, bol by to šialene dlhý článok. Tak to skúsim trochu inak – máte 3-4 dni na toto okázalé veľkomesto, chcete si ho užiť naplno, ale neminúť pri tom veľa peňazí (čo nie je v Dubaji najmenší problém). Presne túto dilemu som riešil, keď som sa vcelku náhodne (v rámci služobnej cesty) dostal do mesta, ktoré za posledných 20 rokov prešlo takou zmenou a investíciami, ktoré vytvorili mnoho svetových prvenstiev. A keďže letenky do Dubaja sú dnes čoraz dostupnejšie (aj priamo z Bratislavy), prípadne mnoho ľudí volí دبي (Dubaj po arabsky) ako stop-over na ceste na blízky či ďaleký východ. Takže, ako za 155 eur vyžmýkať z Dubaja maximum?

IMG_7359Pravdepodobne priletíte na Dubai International Airport (DBX), z ktorého je to do mesta skutočne pár zástavok metrom (8 AED = cca 2 eurá, kurz je zatiaľ pomerne stabilný, takže pri bežných nákupoch môžete jednoducho deliť číslom 4. Poznámka: nemeňte eurá za AED/dirhamy na letisku, majú nevýhodný kurz aj s poplatkom. Najlepší kurz získate v množstve zmenární v nákupných centrách). Skoro ráno a neskoro večer už metro nie vždy premáva, takže jediný spôsob bude taxi – nemusíte sa však obávať, taxi služby sú v Dubaji prekvapivo cenovo dostupné – cesta do novej časti Dubaja vyjde na cca 10 ÷ 12 eur, krátke presuny v meste cca 3 ÷ 4 eurá. Za svoj menej ako týždňový pobyt som sa nestretol s nepríjemnými ľuďmi – celkovo sú ľudia milí a úslužní a kriminálne štatistiky hovoria jasne – skôr sa dopustíte priestupku vy, ako by ste sa mali stať obeťou nejakého trestného činu. Od domácich veľmi nečakajte, že s vami začnú konverzáciu. Aj keď, domáci ako domáci – Pakistan, India, Irán, Egypt a množstvo dalších krajín, odtiaľ pochádza väčšina 2-miliónového mesta. Keď sa ale do spomínanej diskusie „s domácimi“ dáte, radi vám odpovedia/poradia. Nestretol som sa, žeby niekto nevedel po anglicky.

Ceny za ubytovanie sú asi najrôznorodejšie, aké som kedy zažil – od 1* hotelu v starom meste za 30 eur na noc pre dvoch, až po 7* hotel s cenou apartmánu za 25 000 Eur na noc. Celkovo je v Dubaji 95 000 izieb – takže, je iba na vás, ktorú si vyberiete 🙂 Bežná 4* izba (osobne hodnotím ako štandardnú 3* izbu na Slovensku) stojí priližne 100 ÷ 120 Eur na noc pre dvoch. Dubaj ponúka doslova neobmedzené možnosti a vďačí za to objavu ropy, ale najmä prezieravosti svojich panovníkov, ktorý investovali do infraštruktúry a ich najbližšia vízia je, že sa Dubaj stane lídrom v ICT službách na svete. Mimochodom, dnes už iba 4% z HDP tvorí ropný priemysel, aj keď by zásoby ropy mali vydržať až do roku 2040. Väčšinu HDP dnes tvorí zahraničný obchod a najmä turizmus spojený s obrovským retailovým biznisom (Dubai Mall je najväčším nákupným centrom na svete s rozlohou 1 milión m2, pričom dvojnásobne väčšie je už naplánované a ďalší tucet gigantických nákupných centier tu ešte nájdete). Najmä cez víkendy (piatok a sobota; nedeľa je bežným pracovným dňom) sú v okolí nákupných centier slušné zápchy. Dubai Mall nemáte šancu minúť (nachádza sa priamo pri Dubai Fountain – najväčšej fontáne na svete a pri Burj Khalifa – najvyššej budove na svete). Keď je vonku 40°C, vnútri môžete očakávať (ne)príjemných 18÷21°C. Ak z Dubaja inak neprídete chorí, tak máte dôkaz, že vaša imunita je v poriadku – tak mi drže palce 🙂 Späť k Dubai Mall – nájdete tu obrovské akvárium s podvodným tunelom, morskou zoo a množstvom ďalších marketingových služieb, ktoré z lístka za 25 eur spravia zrazu 300-eurovú návštevu (potápanie medzi žralokmi, cesta do zákulisia a pod). Avšak lístok do vnútra si nekupujte, za chvíľu vám prezradíme drobný trik, ako ho dostanete zdarma.

Po príchode som dlho rozmýšľal, ako sa dostať na čo najviac miest a neminúť veľa na dopravu. Treba zobrať do úvahy, že Dubai je obrovské mesto, rozdelené na akoby tri bloky – staré mesto (Deira), nový Dubai (v okolí najvyššej budovy, Dubai Mall a fontány) a Dubai Marina & Jumeirah, kde sa bežný človek z finančných dôvodov asi ubytovať nikdy nepôjde. A každý mestský „blok“ má svoje zaujímavé miesta. Takže, ako to vyriešiť? Možností dopravy je neúrekom:

  • Lokálny autobus (aj keď lacné, je to nepraktické – pretože zväčša nestojí tam, kde potrebujete).
  • Metro – rozumný spôsob, jeden max. 3-hodinový trip stojí 2 eurá a môžete cestu na 30 minút prerušiť. Lenže, ak sa budete chcieť ísť pozrieť napr. k Burj Al Arabu (najluxusnejší hotel na svete, kde má každý apartmán svojho lokaja), čo sa určite budete chcieť ísť pozrieť, musíte sa pekný kus prejsť pešo. Osobne milujem pešie objavovanie miest, ale v prípade Dubaja je to beznádejné – odvšadial kamkoľvek je pomerne ďaleko.
  • Taxi – 10 ÷ 20 AED (3 ÷ 6 eur) za rozumne krátku jazdu nie je veľa, avšak ak chcete takýchto zástavok spraviť 10 ÷ 15, začína sa výlet predražovať.
  • Prenájom auta je rozumný nápad, ak ho máte kde zaparkovať. Prenájmy sú cenovo podobné, ako pri návšteve USA (30 ÷ 40 Eur za deň), benzín je 3× lacnejší ako na Slovensku, len je to jednoducho oštara. Slovenský vodičský preukaz postačí. Ak však nedáte pozor na niektoré priestupky, môžete venovať aj celoživotné úspory dubajskej polícii (vysvetlenie nižšie).
  • Hop-on-off autobus – pre mňa osobne nie veľmi obľúbený spôsob prepravy na spoznávanie miest (cítite sa ako masový turista) a cena 295 AED za 48-hodinový lístok (o niečo menej ako 75 eur) je na prvý pohľad dosť vysoká.

Prvý večer pri príchode do Dubaja som asi štyri hodiny dumal a rátal, čo by bolo najvýhodnejšie. A prekvapivo (aj sám seba som prekvapil) som zvolil 2-dňový lístok na Hop-on-off autobus (v meste fungujú dve veľké spoločnosti – City Sightseeing a Big Bus, mne osobne sa zdala atraktívnejšia tá prvá). A prečo práve tento spôsob? Objavil som niekoľko zásadných výhod:

  • Tento autobus, z ktorého môžete kedykoľvek „vyskočiť“ a znova „naskočiť“ premáva každých 15-20 minút
  • Má štyri trasy so 60-timi zastávkami (všetky nemáte šancu ani za týždeň prejsť), každá trvá približne 2 hodiny, sú dobre poprepájané a zahŕňajú všetky zaujímavé miesta.
  • K dispozícii je výklad v 16-tich jazykoch, aj keď je to automatizovaný systém, dozviete sa veľa zaujímavých informácií.
  • V autobuse máte neobmedzené množstvo balenej vody, ktorá je síce v Dubaji lacná (cca 1 euro), ak však každý deň vypijete počas cesty 10 flašiek (verte mi, že v tom teple toto množstvo nie je najmenší problém), za dva dni ušetríte zo 75-eurového lístka 20 eur.
  • V rámci 2-dňového lístka máte niekoľko voľných vstupov do múzeí. Aj keď sú neporovnateľne lacnejšie, ako kdekoľvek inde do svete, na 5-tich vstupoch ušetríte ďalších 10 eur. Zároveň máte zadarmo vstup na vodné taxi (akra, 1 AED) a Dhow – drevenú loď, cca 5 Eur.IMG_7310
  • V rámci 2-dňového lístka máte v rámci spoločnosti City Sightseeing voľný základný vstup do gigantického akvária v Dubai Mall (spomínate si na drobný trik, ktorý som spomínal vyššie?) v cene 25 Eur, v rámci podvodného tunela a morskej zoo. Aj keď nie ste dieťa, túto atrakciu si nenechajte ujsť – keď vo vzdialenosti pol metra okolo vás prepláva žralok, mierne vám stiahne… Druhá spoločnosť poskytujúca Hop-on-off autobusy, Big Bus, tento lístok nemá v cene – ako alternatívu vám ponúkne trasu s výletom za plameniakmi, ktorú zas nemá v ponuke firma City Sightseeing.IMG_7344 IMG_7325 IMG_7284

Takže, v rámci 75-eurového lístka ušetríte 20 eur za pitný režim, 10 eur na vstupenky do múzeií, 5 eur na dhow a 25 eur na vstupnom do akvaparku. Vo výsledku vás tak 2-dňový lístok stojí 15 eur a  dopraví vás všade, kam si v rámci Dubaja predstavíte. A po dvoch dňoch aktívneho spoznávania Dubaja sa budete cítiť, ako by ste tu boli týždeň. Lacnejšie to už podľa mňa nejde 🙂 Ak ste našli lepší spôsob, dajte vedieť.IMG_7302Dubaj je okázalosť sama o sebe – veľkomesto postavené prakticky na púšti, kde okrem teploty nemáte akokoľvek pocit, že ste v púšti. Luxus a veľkoleposť vidíte na každom kroku – od „bežných“ Rolls Roycov zaparkovaných v každom nákupnom centre, cez najvyššiu budovu sveta Burj Khalifa, ktorá meria 828 metrov, až po… 400-metrové lyžiarske stredisko Ski Dubai s celoročne udržovanou teplotou -4°C priamo v nákupnom centre. Áno, stále sme na púšti. Toto je podľa mňa okázalosť nad všetky okázalosti 🙂 Ďalšie zaujímavosti.

IMG_7442Späť však k jednej „drobnosti“ – ono, táto drobnosť meria 828 metrov a je tak najvyššou stavbou, ktorú ľudská ruka kedy v histórii postavila – Burj Khalifa. Výťah na 125. poschodie (do výšky 456 metrov) ide takou rýchlosťou, že vám počas jednej jazdy stihne 3× zaľahnúť v ušiach. Výťah ide rýchlosťou 3 poschodia za sekundu a výstavba jedného poschodia trvala iba tri dni (!), ale stavalo ju 12 000 ľudí. A ževraj je výťah český produkt – bratia zo západu, great job 🙂 Burj Khalifu a výstup na At The Top (ako sa výhľadové miesto volá) si určite nenechajte ujsť. Pri nákupe cez internet si môžete vybrať deň a čas (stačí potom prísť 15 minút pred zvoleným časom na miesto) a lístok kúpite online za výhodných cca 30 eur. Môžete sa dostať aj o niečo vyššie, na 146. poschodie, avšak tento lístok je skoro 3× drahší. Odporúčam zvoliť si ranný termín (8:30 je najskorší), s nikým sa nebudete na výhľadovej terase tlačiť a všetko krásne uvidíte, slnko už bude dávno ohrievať sklenenú plochu Burj Khalify o ploche 120 000 m2! Mimochodom, život v Dubaji sa začína výrazne neskôr, ako sme na Slovensku zyvknutí – ešte o 13:00 po obede vás mnoho ľudí pozdraví „Dobré ráno“. Ale dá sa to pochopiť, na priamom slnku medzi obedom a 17:00 by ste určite nechceli stráviť príliš dlho.IMG_7295

IMG_7383 IMG_7392Ak máte radi termálne kúpaliská, budete perzský záliv doslova milovať – voda je väčšinu roka horúca, zvyšok roka teplá. Aj keď je v okolí Dubaja mnoho pláži súkromných, nájdete aj mnoho úžasných miest na verejné kúpanie – napr. pri Burj al Arab s priamym výhľadom na túto veľkolepú stavbu.

DubajJa som dostal od známej žijúcej v Dubaji 4 roky odporúčanie na miesto pod skratkou JBR (Jumeirah Beach Residence), ktorá sa nachádza priamo pri „palme“ (Palm Jumeirah) z ľavej strany. Je to skoro 2-kilometrová pláž s krásnym pieskom a všemožnými vodnými atrakciami. Aj keď sa v pozadí samotné rezidencie stále ešte stavajú, ako „ospravedlnenie“ si môžete pozrieť skydiverov pristávajúcich pár stovák metrov od vás. Na JBR odporúčam ísť v posledný deň návštevy Dubaja, je to čistý oddych a táto oblasť je ľahko dostupná metrom (+električkou). Priateľská rada: keďže je v tejto oblasti vysoká vlhkosť, veci vonku pomerne dlho schnú – tak si dajte pozor, nech nejdete v mokrých veciach (dámy s dlhými vlasmi aj s morkou hlavou) do metra. Električka je ešte ako tak fajn, ale klimatizácia v metre je nastavená naozaj až nebezpečne silno 🙂

IMG_7456A na záver ešte jeden zážitkový tip, ktorý si určite nenechajte ujsť – Desert Safari. Asi by som ho nazval o niečo jednoduchšie, niečo ako výlet do púšte, ale chápem, že marketéri sa nezapreli. Ale, nech sa to volá ako chce, stojí za to, do posledného eura. Nájdete najrôznejšie balíčky, odporúčam Evening Desert Safari, ktorý je rovnaký u takmer každého poskytovateľa. Väčšie firmy majú vlastné kempy, menšie ich zdieľajú s inými menšími.

IMG_7438Ceny sú podobné, Evening Desert Safari kúpite za približne 50 eur u niektorého z veľkých dodávateľov. Ak budete mať štastie, niekedy majú poskytovatelia na identický balíček zľavy a zoženiete ho aj za 30 eur (mne sa tejto firme nepodarilo dovolať). Zavoláte (z recepcie, ušetríte roamingové poplatky), objednáte sa na konkrétny deň a o nič viac sa nestaráte. V rámci 5-hodinového podvečerného balíčka máte:

  • Vyzdvihnutie a vyloženie na mieste kdekoľvek v rámci Dubaja, cestujete klimatizovaným SUV-čkom.
  • 45-minútová jazda púšťou, z toho približne 15 minút zažijete poriadne divokú jazdu po púštnych dunách, kde sa väčšinou stanú dve veci:
  1. niekto sa pri vystúpení z auta pozvracia – jedna pani z nášho auta si to absolvovala
  2. niekto sa zahrabe v piesku – opäť prípad nášho autaIMG_7396
  • Fotenie západu slnka v púštiIMG_7412 IMG_7403
  • Prechádzka na ťaveIMG_7430
  • Niekoľko tanečných vystúpení v kempe, kam smerujete na večeru
  • Chutnú BBQ večeru s neobmedzenou konzumáciou nealko drinkov
  • Seeshu (vodnú fajka)IMG_7436
  • Maľovanie henou & možnosť vyskúšať si tradičné oblečenie arabov

Vo výsledku si užijete 5-hodinový oddychový a pritom akčný a určite zážitkový výlet. Už len byť v púšti bolo pre mňa veľkým zážitkom, piesok doslova milujem. Celý čas môžete byť na boso, pobafkávať seeshu a leňošiť. V aute vás ide 5 ÷ 6 ľudí, na úvod si nikto nechce sadnúť vedľa šoféra (lebo ho ešte nikto nepozná) – rýchlo si toto miesto chyťte, najmä pri jazdení po dunách budete mať úžasný výhľad.

IMG_7399 IMG_7397Náš šofér bol už svojou prácou očividne mierne znudení (v rámci recenzií si niektorí návštevníci vybraných šoférov nevedeli vynachváliť), ale určite však nebol nevrlý – keď sme sa začali pýtať, rád nám porozprával aj o zákutiach života v Dubaji (napr. že bežná dvojčlenná rodina potrebuje približne 6 ÷ 8-tisíc eur, aby rozumne prežila a niečo ušetrila). Čo sa mi na tomto výlete, avšak aj na iných činnostiach v Dubaji páčilo – cena je konečná, žiadne háčiky, žiadne poplatky či nečakané „tips“.

Takže, drobná matematika na záver: 75 eur (za 2-dňový Hop-on-off bus), 30 eur za výhľad zo 125. poschodia najvyššej budovy na svete, 50 eur za poldenný výlet do púšte. Spolu 155 eur za viac ako 20 zážitkov, čo je podľa môjho skromného názoru veľmi slušný pomer ceny a výkonu 🙂 Ak sa niekomu z vás priatelia podarilo z Dubaja vyžmýkať ešte viac za tak krátky čas, prosím dajte vedieť, rád zaktualizujem…

A na záver ešte… pár praktických aj nepraktických tipov:

Ak sa budete chcieť schovať pred slnkom a teplom, autobusové zástavky (označené ako RTA) sú plne klimatizované.IMG_7318Roaming je aj v roku 2015 ešte stále príšerné drahá záležitosť v Spojených arabských emirátoch, vrátane Dubaja – 35 centov za odoslanú SMS a 2,50 Eur (!) za minútu prijatého či uskutočneného hovoru. Odporúčame Skype, Viber, Hangouts, Facebook, WhatsApp či akúkoľvek inú službu, ktorá ponúka volanie či prenos zvuku. Wi-Fi nájdete v nákupných centrách takmer všade bezplatne a funguje spoľahlivo. Neaktivujte si dátové prenosy, 9 eur za megabajt je hriech.

Jumeirah Mosque – najznámejšia mešita kúsok od pobrežia je iba ako jedna z dvoch mešít v Dubaji otvorená aj pre turistov – avšak iba o 10:00 ráno spolu so sprievodom. Inak vás do vnútra nevpustia. Škoda.

IMG_7357Cena bytu na Palm Jumeirah (umelo vybudovaný ostrov v tvare listov palmy, ktorý je vidieť z vesmíru) je tak vysoká, že pri odovzdávaní kľúčov dostanete ako darček od realitného makléra Lamborghini Aventador.

Internet je v SAE cenzurovaný – najmä stránky, ktoré nevyhovujú moslimskej kultúre. Pomôže VPN.

V Dubaji (prípade celom SAE) nemusíte nechávať tringeld (tips), nikto to neočakáva, pretože väčšinou je v cenách služieb už zahrnutý aj 10% service charge. Niekoľkokrát sa mi stalo, že aj tringeld vo výške max. 1 eura mi bol slušne vrátený.

V metre je zakázané žuvať žuvačky 🙂 Horšie na naše pomery je však skutočnosť, že ženy a deti majú oddelený vagón (peknou ružovou značkou). Pri prvej jazde metrom si prakticky nič nevšimnete, po pár jazdách si však zrazu všimnete, že všade naokolo vás sú ženy a začnete rozmýšľať prečo. Keď si na to zvyknete, začnete sa spolu s ostatnými baviť na „nových“ turistoch, ktorí idú metrom prvýkrát. Za týždeň v Dubaji však z tohto „prehrešku“ nikto nerobil žiadnu tragédiu, ale hrozí za to pokuta asi 50 eur. Rovnako si jeden Nemec zabudol zakúpiť lístok na metro, revízor mu priateľsky odporučil, aby si ho nabudúce nezabudol kúpiť.IMG_7461

Pokuta sa obmedzenie električky a nezastavenie na červenej môže byť pokutovaná do výšky maximálne 30 000 AED (okolo 8 000 Eur!).

IMG_7458

Nefoťte arabské ženy, je to zakázané. Boli ste už niekedy v Red Light Districte v Amsterdame a snažili sa odfotiť ženu „vo výklade“? Tak ak viete, ako to zvykne dopadnúť, tak jednoducho ani tu arabskú ženu nefoťte.

Carrefour je asi najobľúbenejší supermarket, minimálne čo do počtu návštevníkov – predstavte si najväčšie Tesco na Slovensku, znásobte dvomi a takýto Carrefour nájdete v Dubaji pomerne často. Objavíte tu všetko, po čom váš žalúdok zatúži. Ceny sú, trúfam si tvrdiť, porovnateľné so slovenskými, prípadne mierne vyššie. Samozrejme sú veci drahšie (ovocie, zelenina, syry), sú veci lacnejšie (džúsy, celkovo pitný režim, mäso, sladkosti, morské plody). Mne sa najviac páčil bohatý výber najrôznejších džúsov, štiav a smoothies za približne polovičné ceny ako na Slovensku a kilo king prawns kúpite za menej ako 9 eur (čerstvých).

[Fotoaparát: iPhone 5S, bez filtrov a úprav]

Prečítaj si tiež

1 komentár

DUBAJ: Ako si za 155 Eur užiť toto mesto počas štyroch dní | touchIT 22.10.2015 - 15:30

[…] Článok bol pôvodne zverejnený na stránke blog.orgi.sk […]

Komentáre sú uzamknuté.